Musorujsag
Élő Eredmények

Magyarország részben vagy egészben visszaléphet a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől

Magyarország részben vagy egészben visszaléphet a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől

m4sport.hu
Nem hivatalos, de hitelesnek ismert forrásból származó értesülések szerint módosulhat a 2024. decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb eredeti lebonyolítási terve, méghozzá úgy, hogy a magyar fél kisebb szerepet vállalhat az együttműködésből, vagy egyáltalán nem vállal – számolt be róla a Nemzeti Sport csütörtökön.

 

A lap az információ megerősítését vagy cáfolatát kérte Kocsis Mátétól, a Magyar Kézilabda-szövetség elnökétől, amire a sportvezető elárulta, valóban elképzelhető a szóban forgó végkimenetel.

„Igen, létező forgatókönyv, mert az nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt. Számos egyesület nem tudja kigazdálkodni a rezsiköltségeket, így a csarnokaikat vagy tornatermeiket egyszerűen bezárják. A kettő nem fér meg egymás mellett, a kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk. Tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem. De azóta lettek, szóval dönteni kellett, és inkább a fiatalok tömeges sportolását választottuk. Ennek érdekében elvi megállapodást kötöttünk a kormánnyal, hogy az Eb költségeiből megtakarított pénz egy részét az idén és jövőre is a kis klubok működésére fordítjuk, valamelyest biztosítva ezzel rengeteg gyerek sportolási lehetőségét. A részletek még nyitottak, de ebbe az irányba megyünk.”

Kocsis hozzátette: az biztos, hogy az biztos, hogy abban a formában, ahogyan elnyertük a rendezést, nem tudjuk vállalni.

„Szokatlan, de nem példátlan, a 2020-as női Eb-ből a norvégok fél hónappal a kezdés előtt szálltak ki, így a rendezés egyedül a dánokra maradt, de említhetném a hollandokat is, akik a 2012-es Eb-t adták vissza röviddel a rajt előtt, nekik jelentős pénzbüntetést kellett fizetniük, és kizárták őket arról a tornáról. A mi esetünk annyival eltér vagy kedvezőbb az előbbiektől, hogy két évvel korábban jeleztük a szándékot, így van idő a szervezésen módosítani, és a következmények is enyhébbek lehetnek. Az EHF pontosan tudja, hogy a mi országunk talán a legjobb partnere a szervezésben, ezt már jó párszor bizonyítottuk akár a női BL final fourja, akár más világesemények kapcsán. Azt is tudja, ha mi hátrébb lépünk, annak nyomós oka van. Most tárgyalunk a társszervezőkkel is, hogy mi lenne a legjobb megoldás, de az biztos, hogy abban a formában, ahogyan elnyertük a rendezést, nem tudjuk vállalni.”

Kocsis a tavaszi tisztújítő közgyűlés kapcsán elmondta, nem hiszi, hogy újra elindulna az elnökségét.

„Önként mondunk le róla, de nem dalolva. Mindenki belátja szerintem, hogy jelen helyzetben ez a jobb döntés, és nekünk elsősorban a magyar kézilabdázás feltételeit kell biztosítanunk. Egyébként az újraválasztási esélyeket konkrétan növelné ez a döntés, hiszen sok kisebb klubnak fogunk segítséget nyújtani a működéshez egy drága Eb pénzéből, és ezt valószínűleg értékelik. De szerintem ez a kérdés nem lesz aktuális a tavaszi tisztújításon, mert nem tervezem, hogy újra indulok az elnökségért.”

A sportvezető kitért a női- és a férfiválogatott elmúlt években elért eredményeire is.

„Vártam ezt a kérdést. Vegyes a kép. Az eredménytelen szereplésekkor sokszor engem vesznek elő, és elnökként soha nem is akartam elhajolni a kritikák elől, ugyanakkor azt mindenki tudja a sportágban, hogy a pályán folyó munkába sosem szólok bele. Lehet persze, hogy ez baj, és mégiscsak én döntöttem így, de miután kiváló és tapasztalt szakemberek dolgoznak a kézilabdában, ideértve az alelnököket is, ezt az utat jártam, mert szerintem ők sokkal jobban értenek hozzá. A munkamegosztás szerint ők dolgoznak a kirakatban, én pedig a gépházban.”

A 2024. november 28. és december 15. között megrendezésre kerülő tornán a sportág történetében először huszonnégy válogatott vehet majd részt – az eredeti menetrend szerint a csoportmeccseket Budapesten és Debrecenben, az ausztriai Innsbruckban, a svájci Bázelben, a középdöntőket pedig Budapesten és Debrecenben, míg az elődöntőket szintén Budapesten játszanák le.

 

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak