Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Stabil kerettagok, felemás főpróbák, a férfi kéziválogatott lépései a világbajnokságig

Stabil kerettagok, felemás főpróbák, a férfi kéziválogatott lépései a világbajnokságig

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Történelmi világbajnoki helyezés, majd egy balul sikerült Európa-bajnokság után vb-újonc szövetségi kapitánnyal vág neki a 2023-as világbajnokságnak a magyar férfi kézilabda-válogatott.

A tavalyi, hazai rendezésű Európa-bajnokság kudarca után Magyarország új szövetségi kapitánnyal igyekszik visszatalálni a helyes útra. Chema Rodríguez azonban csak posztján számít újnak, már 2019 nyarán csatlakozott a férfi kéziválogatott stábjához.

Egy világbajnokságon könnyebb bejutni a legjobb nyolcba – mondták két évvel ezelőtt a kritikusok, de ennek ellenére is becsülendő az előző vb-n elért ötödik helyezés. A koronavírus-járvány miatt, egyedül Magyarország játszotta le mindhárom meccsét a csoportjában. A Zöld-foki Köztársaság és Uruguay legyőzése után Németország ellen a csoportelsősvég volt a tét, Máthé Dominik és Bánhidi Bence remeklésével, nyolc-nyolc góljával pedig 28–29-re nyert a magyar csapat.

A középdöntőcsoportot egyedül Spanyolország tudta legyőzni a magyarokat, Brazíliát és Lengyelországot legyőzve a második helyen jutott a legjobb nyolcba a Gulyás István vezette válogatott. Bánhidi remekelt, Máthé távoli bombái csodálatosak voltak, jól küzdött a csapat és vészelte át az esetleges hullámvölgyeket, nehézségeket. Hat mérkőzés, egy vereség. Újra veszélyes a magyar férfi kézilabda-válogatott és bejuthat a legjobb négybe a világbajnokságon. Az ellenfél Franciaország volt, a magyarok ismét szenzációsan játszottak. A gallok csupán hosszabbítás után jutottak tovább. Csupán két vereséggel a tornán, ötödikként zárt Magyarország.

Magyar öröm a 2021-es egyiptomi világbajnokságon (EPA/Anne-Christine Poujoulat)

Joggal várt a publikum kiemelkedő szereplést a 2022-es Európa-bajnokságon, hazai környezetben. A jó teljesítménnyel azonban adós maradt a válogatott, de mentségére szóljon, több tényező is nehezítette a helyzetet. Elég csak arra gondolni, hogy Chema nagyon későn csatlakozott a kerethez, nem edzettek az MVM Dome-ban, vagy akár Bánhidi sérülése, ami a partvonal mellé szorította a csapatkapitányt. Mindez már a múlt és történelem.

Bánhidi Bence és Lékai Máté nélkül is sikerült kiharcolni a vb-részvételt. Az ellenfél Izrael válogatottja volt 2022 áprilisában. Idegenben nehezen, a második félidőben fordítva, egyetlen góllal tudott nyerni a csapat. A visszavágót Tatabányán rendezték három nappal később, de az a találkozó már nem alakult szorosan, a magyar csapat kilenc góllal múlta felül az izraelieket és kijutott a világbajnokságra.

Tehetségek a bő keretben, stabil kerettagok az összetartáson

A 20 fős világbajnoki keretből kimaradó játékosok: Nagy Martin, Borbély Ádám (kapusok), Hornyák Péter, Krakovszki Zsolt, Terjék Roland (jobbszélsők), Balogh Zsolt, Ónodi-Jánoskuti Máté (jobbátlövők), Győri Mátyás, Melnicsuk Viktor (irányítók), Topic Petar (beálló), Nagy Bence, Csörgő Kristóf (balátlövők), Sunajko Stefan, Krakovszki Bence, Molnár Robin (balszélsők)

Másfél hónappal a vb előtt, november végén, Chema Rodríguez kihirdette azt a 35 fős keretet, melyből a tornára utazóként 18-at nevezhet meg. Nyolc Ferencváros játékos kapott meghívót, de a vb-keretben csupán hárman kaptak helyet. Némi meglepetésre, az Európa-ligában és az NB I-ben is remekül teljesítő Nagy Bence is kiszorult a keretből, de az eddigi harmadik számú kapusnak mondható Borbély Ádám neve sem szerepelt a 20-as listán. A tizenöt kimaradó, de sérülés vagy betegség miatt később akár be is hívható játékosok közé tartozik még a 2001-es születésű Melnicsuk Viktor, aki egy mérkőzéssel kevesebbet játszva, holtversenyben Rosta Miklóssal vezeti az NB I góllövőlistáját, 79 találattal.

A korábban stabil kerettagok közül Hornyák Péter, Balogh Zsolt és Topic Petar és a tartalékként megnevezett Győri Mátyás maradt ki. Topic kihagyása egyértelműen taktikai döntés. Honosított játékosok közül, akik nem az adott országban születtek, kettő lehet a keretben. Pedro Rodígeuz helye stabil a jobbszélen, Ilic Zoran és a beálló közt kellett döntenie a szövetségi kapitánynak és a fiatal veszprémi jobbátlövőre esett a választása.

„Azért Ilicet választottuk, mert bal- és jobbátlövőt is tud játszani, és nekünk kellenek az ilyen sokoldalú játékosokmagyarázta döntését a szövetségi kapitány és Győriről is ejtett pár szót. – Jelen pillanatban Bodó Ricsi és Szita Zoli is megelőzi a rangsorban Matyit, mert a két szegedi játékost védekezésben is tudjuk használni, ugyanakkor egy jól cselező, akár irányítóban is használható játékosra szükségünk lehet. Még semmi nem végleges, Matyi is tudja, hogy fontos nekünk, nem mondunk le róla sem.

Még Máthé nélkül, de reméljük, hosszú ideig utoljára

A tizenegy hónappal korábban, tavaly februárban súlyos térdsérülést szenvedő Máthé Dominik minden bizonnyal már a finomhangolásokat végzi klubcsapatánál a Paris Saint Germainnél. A keresztszalag-szakadásnál megszokott, 6-8 hónapos kihagyást azonban a biztonság, a forma és csapatánál való beilleszkedése miatt meghosszabbították.

„Február elején már százszázalékos lehetek. Van egy olyan opció, hogy már decemberben tudnék játszani, de akkor értelmetlen lenne, hiszen akkor alig van már meccs és utána több mint másfél hónapot tudnék még készülni, úgyhogy valószínűleg csak februárban térek vissza”fogalmazott korábban Máthé.

Ahogy elmondta, a második opció azért is jobb, mert a világbajnokság ideje alatt lesz ideje begyakorolni csapata játékelemeit és taktikáit is.

Ezen a világbajnokságon tehát még nem, reméljük a továbbiakban elkerülik a sérülések és még számos világeseményen, kontinenstornán csodálhatjuk a Máthé bombákat. Azonban számos kulcsjátékos bajlódik sérüléssel, nincs százszázalékos állapotban. A franciák három kulcsjátékost nélkülöznek, míg a spanyolok egyik legnagyobb sztárja Aleix Gómez sem játszhat a tornán. (link: sérültek, kimaradók a vb-ről)

Finomhangolás az olimpiai ciklus legfontosabb megmérettetése előtt

A karácsonyi időszakra otthon végzendő feladatot kaptak a játékosok, majd a felkészülés első szakasza, december 27-30-ig tartott. Ekkor az erőnlét, az állóképességfejlesztésre fókuszált a csapat, a szövetségi kapitány elmondásai alapján: „hosszú tornát tervezünk, és elengedhetetlen, hogy erővel jól bírjuk a meccseket”.

(Fotó: MTI/Varga György)

A keret 2023. január 2-án folytatta a felkészülést, egyedül Hanusz Egon csatlakozott pár nappal később társaihoz, betegséggel küzdött. Az edzőtáborban látottakkal Nagy László, az MKSZ alelnöke elégedett volt.

„Jó benyomást keltett bennünk, amit tapasztaltunk. A terveknek megfelelően halad a csapat felkészülése. A Szlovénia elleni edzőmeccsek lesznek az első állapotfelmérők, amelyek megmutatják, valójában hol is tartunk”mondta Nagy, a válogatott Telkiben zajló edzőtáborában.

Hanusz meggyógyult, csatlakozott a csapathoz, azonban Juhász Ádám megsérült. Légiósként, a portugál Benfica csapatánál az első szezonját taposó Juhász szemsérülést szenvedett, az egész vb-n nem léphet pályára. Helyére azonban nem érkezett új ember a keretbe, így 19 játékossal folytatta a felkészülést a válogatott.

Juhász kimondottan pechesnek mondható, sérülések hátráltatták, az elmúlt években kikerült a válogatott rendszeres körforgásából, de légiósként újra megnyílt előtte a nemzeti csapat ajtaja. Jó játékkal jelentkezett az elmúlt félévben a Benficánál, kilenc gólt lőtt, mondhatni győzelemre vezette csapatát a portugál szuperkupa döntőjében, ráadásul a szövetségi kapitány, Chema az edzője. Minden bizonnyal ő ismerheti a legjobban a spanyol edző taktikáját, így Juhász kiválása nehézségeket okozhat egyes játékelemek pontos végrehajtásában.

Juhász Ádám a 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságon (MTI/Illyés Tibor)

Magyar fordítás Szlovéniában, szlovén fordítás Magyarországon

Szlovén magyar edzőmeccsekkel hangolt a világbajnokságra a válogatott. Ahogy a hölgyek esetében, úgy most is megesett az, hogy nem láthattuk az egyik összecsapást. Szlovéniában még a magyar szövetség sem adhatta a meccset közösségi felületein, de legalább jó hírek érkeztek.

Az első félidőben döcögősen indult a játék, támadásban és védekezésben is jobbak voltak a szlovénok, négyhólos előnyt alakítottak ki a féldőre. Chema rendezte a sorokat a szünetben és remek védekezésének köszönhetően, több mint hét percig nem kapott gólt a magyar csapat a második játékrész elején. A vezetést nem sikerült átvenni, majd újra ellépett négy találattal a hazai csapat. Hatalmasat küzdöttet Bánhidiék, hat perccel a vége előtt egy gólra zárkóztak, majd sikerült kiegyenlíteni is. Az utolsó bő egy percben emberhátrányba kerültek a vendék, de Bodó bombája után megszerezték a vezetést, Székely pedig sarokkal hárította az utolsó szlovén próbálkozást, így 26–27-re fordított és nyert Magyarország.

Két nappal később következett a visszavágó, Nagykanizsán mérkőztek meg újra a csapatok, ahol csupán másodjára játszott a magyar válogatott, korábban, 2001. januárjában Horvátország ellen győzött.

Ha tudatos volt, remekül sikerült, a szlovén védelem oszlopára jártak cselezni a magyar játékosok, Blaz Blagotinsek pedig két kétperces kiállítást is begyűjtött az első tíz percben. Mikler Roland védéseinek köszönhetően, és tudatos támadójátékkal háromgólos előnyben volt a magyar csapat. Visszakapaszkodtak a vendégek, pedig kevesebb hibával játszottak a hazaiak, a szünetben döntetlen volt az állás.

Az első félidőben nem lőttek kapura a magyar szélsők. Minden támadás befejezése a középső területekre szűkült, a küzdőszellemmel azonban nem volt probléma. A második félidő elején újra elléptek a hazaiak, de továbbra sem volt meg a kellő szélesség, és Szlovénia nagyon jól védekezett, több formációt is bevetettek. Kevés terület maradt az átlövőknek, nem sikerültek a befejezések. Látványosan megakadt a csapat játéka, Chema időt is kért az ötvenedik percben, de ekkor már kettővel vezetett az ellenfél.

Hat percig nem tudott gólt szerezni a magyar válogatott, a vendégek pedig tartani tudták a jó védekezésüket, hibákra kényszerítettek ki, így a vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen 29–32-re kikapott a csapat.

„A védekezésünk nem működött jól, így pedig nehéz nyerni. Legutóbb ez sokkal jobban ment. Az egy-egy elleni szituációkat akkor megoldottuk, ma nem, ez volt a legnagyobb probléma. Két jó meccset játszottunk egy jó ellenféllel szemben, de 27-28 kapott gól alatt kell maradnunk, hogy rendre győzelmi esélyeink legyenek, ezt kell megcéloznunk. Mire odaérünk a világbajnokságra, jó formában leszünk és készen állunk majd”értékelt a találkozó után a szövetségi kapitány.

Pedro Rodríguez Álvarez a Magyarország – Szlovénia férfi kézilabda felkészülési mérkőzésen a nagykanizsai Kanizsa Arénában. (MTI/Varga György)

A magyar férfi kézilabda-válogatott világbajnoki keretéről ITT olvashat. A magyar csapat csütörtökön kezdi meg szereplését a világbajnokság csoportkörében, a Koreai Köztársaság együttese ellen Svédországban, Kristianstadban. Szombaton Izland, január 16-án pedig Portugália csapatával mérkőzik meg. A középdöntőbe a csoport első három helyezett jut, Magyarország célja a legjobb hétbe kerülés, így az olimpiai selejtezőn való indulás kivívása.

A január 12. és 29. között sorra kerülő torna lesz a 28. férfi világbajnokság. A magyarok eddig 21 alkalommal vettek részt vb-n, legjobb eredményük az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb az 1995-ös 17. helyezés. Legutóbb, 2021-ben ötödikként végeztek.

A 2023-as férfi kézilabda-világbajnokság mérkőzéseit az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu közvetíti élőben.

A VILÁGBAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A CSOPORT (Krakkó):
Spanyolország, Montenegró, Chile, Irán
B CSOPORT (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Szlovénia
C CSOPORT (Göteborg): Svédország, Brazília, Zöld-foki-szigetek, Uruguay
D CSOPORT (Kristianstad): Izland, Portugália, MAGYARORSZÁG, Dél-Korea
E CSOPORT (Katowice): Németország, Katar, Szerbia, Algéria
F CSOPORT (Krakkó): Norvégia, Észak-Macedónia, Argentína, Hollandia
G CSOPORT (Jönköping): Egyiptom, Horvátország, Marokkó, Egyesült Államok
H CSOPORT (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

Borítókép: Chema Rodríguez szerint a csapat bízik magában (fotó: MTI/Kovács Tamás).

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hamarosan újra pályára léphet klubjában Máthé Dominik
Nagyon várja már, hogy újra játszhasson Máthé Dominik, a Paris Saint-Germain magyar válogatott térdsérülést szenvedett kézilabdázója, aki csaknem egyéves rehabilitáció után, február elején léphet ismét pályára.
Kézilabda
Magyarország részben vagy egészben visszaléphet a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezésétől
Nem hivatalos, de hitelesnek ismert forrásból származó értesülések szerint módosulhat a 2024. decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű női kézilabda Eb eredeti lebonyolítási terve, méghozzá úgy, hogy a magyar fél kisebb szerepet vállalhat az együttműködésből, vagy egyáltalán nem vállal – számolt be róla a Nemzeti Sport csütörtökön.
Kézilabda
Akad feltörekvő tehetség, de sokat látott játékmester is – hét játékos, aki először léphet pályára kézilabda-világbajnokságon
Vannak olyan játékosok, akiknek már nem kell bizonyítaniuk, letették névjegyüket a sportág legnagyobb színpadán. Nikola Karabatic már a kilencedik alkalommal léphet pályára, Thierry Omeyer öt aranyérmet is nyert a franciákkal, Mikkel Hansen tűpontos, szélvészgyors lövései is segítették Dániát a címvédésben és Magnus Wislander, valamint a svéd aranygeneráció tagjai is beírták magukat a történelemkönyvekbe, de számos játékost fel lehetne sorolni, hosszú a lista. Azonban, mint minden tornán, most is vannak olyan játékosok, akik első kézilabda-világbajnokságukra készülnek: listánkon szerepelnek olyan nevek, akik fiatal koruk ellenére más nagy tornán már megcsillogtathatták tudásukat és tapasztaltabb, sokat látott játékosok is, akiknek még nem volt lehetőségük bemutatkozni a világbajnokságon.
Kézilabda
Összeszokottság, mesteri beállójáték, megújult Ancsin és kihasználatlan szélsők – bemutatjuk Chema Rodríguez első vb-keretét
Az elmúlt években már megszokott nevek alkotják majd a magyar férfi kéziválogaott keretét, az előzetesen megnevezett bő, harmincötös névsorból 18-an maradtak. Bemutatjuk, kik képviselhetik Magyarországot a 28. férfi kézilabda-világbajnokságon. Chema Rodríguez első tornájára készül szövetségi kapitányként, melyen a célkitűzés egyértelmű: olimpiai selejtezőtornát érő helyezés elérése.
Kézilabda