Musorujsag
Élő Eredmények

Nem várt pofonba szaladtunk bele Portugália ellen a kézi-vb-n, a magyar válogatott csak csoportharmadikként jutott a középdöntőbe

Nem várt pofonba szaladtunk bele Portugália ellen a kézi-vb-n, a magyar válogatott csak csoportharmadikként jutott a középdöntőbe

m4sport.hu
A magyar férfi kézilabda-válogatott nagy pofonba szaladt bele, s 27–20-ra kikapott Portugáliától az olimpiai kvalifikációs férfi világbajnokság csoportkörének utolsó, harmadik fordulójában, hétfőn, vereségével pedig csak harmadikként jutott tovább a négyeséből a középdöntőbe, és két pontot visz magával a következő körre.

 

A mérkőzés videós összefoglalója

Chema Rodríguez: Nekünk rossz esténk volt, nekik meg nagyon jó

A játékosok értékelése a Portugália elleni vereség után

Kovacsics Péter és Bujdosó Bendegúz maradt ki a hétfői meccskeretből, tehát ugyanazt a 16 játékost nevezte a szakmai stáb, akikkel sikerült legyőzni Izlandot. Portugália továbbra is szövetségi kapitánya nélkül, hiszen Paulo Ferreira további egymeccses eltiltást kapott.

Ezúttal nem Mikler Roland kezdett a kapuban, hanem az a Székely Márton, aki korábban légiósként megfordult Portugáliában, a Porto játékosa volt fél szezonon keresztül.

Abszolút szerencsétlenül indult a mérkőzés, a csapat védekező specialistája Sipos Adrián 48 másodpercet tudott a pályán maradni. Arcon ütött Francisco Costát, a portugálok 17 éves jobbátlövőjét, melyet a játékvezetők egy rövid videózás után piros lappal jutalmaztak.

Nehezen indult be a gólgyártás, André Gomes nem találta el Székely kapuját, majd Ancsin Gábor lövését hárította a portugál kapus. Pedro Rodríguez ugyan labdát szerzett, de rajta is kifogott Miguel Ferreira. Az első találatot Leonel Fernandes szerezte, a magyar csapat pedig továbbra sem találta a ritmust a korai piros lap után, Szita Zoltán lövését is védte Ferreira kapus, majd újra gólt tudtak szerezni (0-2).

A hetedik perc legvégén végre megtört a jég és Bánhidi Bence megszerezte a magyar csapat első találatát (1-2). A védekezésünk rendben volt, Székely két labdát is hárítani tudott, azonban a túloldalon Ferreira emberfeletti teljesítményt nyújtott: nyolc kaput találó lövésből hétszer is hárítani tudott, 88 százalékos hatékonysággal teljesített az első tíz percben.

Támadásban semmi sem sikerült: a portugálok sorozatban lőtték a gólokat, Lékai Máté pedig hétméterest hibázott, ami egyből megbosszulta magát. Ellenfeleink átrohantak rajtunk, gólt szereztek, aztán Bodó Richárd eladta a labdát, majd Fernandes 6-1-re módosította az állást – Chema Rodríguez erre válaszul már időt kért.

De semmi sem változott, mintha az öltözőben ragadt volna a magyar válogatott. Az első két mérkőzéshez képest 180 fokos fordulatot vett a játék, sajnos rossz irányba. A védekezés nem működött rosszul, annak ellenére sem, hogy Portugália gólokat szerzett, támadásban azonban impotens volt a csapat, de legalább a második gólt sikerült megszerezni (2-7). A fordulat azonban nem jött.

Lövésekig ugyan eljutottak Bodóék, de rendre kapufát vagy mellé lőttek, a portugálok pedig nem lassítottak, három gólt dobtak zsinórban (2-10). Szenvedtünk, amikor pedig sikerült eltalálni a kaput, Ferreira hárított, a 19. percben aztán újra időt kellett kérnie a magyar kapitánynak.

Bodó újra betalált (3-10), Székely pedig hárítani tudott, de érdemben nem változott a játék képe. Rosta Miklós is a pályán volt, gólt is szerzett (4-10), majd Chema elővette a hét a hat elleni, három beállós játékot, de sok technikai hibával kézilabdázott a csapat, a várt fordulat pedig így nem is érkezett meg. Portugál gólok azonban igen, három is, majd 4-13-nál Pedro betalált a jobbszélről, Bodó és Rosta is eredményes volt, így Portugália időt kért három perccel a félidő vége előtt (7-13).

Rendezték a sorokat, Antonio Areira betalált, majd Bodó újabb lövést rontott, Miguel Martins találatával pedig tovább nőtt a különbség: már nyolc volt a két csapat közt (7-15). Ilic Zoran is pályára lépett, mi több, betalált, de Luis Frade válaszolni tudott.

A félidei hétgólos különbséget Rosta állította be, hét góllal, 9-16-ra Portugália vezetett. Izland ellen ötről sikerült fordítani, most hatról kellett volna csodát tennie Lékaiéknak.

Rosta hétméterest hibázott – így kezdődött a második félidő, egy jó kezdéssel sem tudtuk felszívni magunkat, de legalább a félidő első gólját Ancsin szerezte (10-16).

Továbbra is szenvedett a magyar csapat, nem találta az ellenszert támadásban, így nem tarthatta a versenyt az elöl-hátul éles Portugálokkal szemben, akik remek napot fogtak ki. Abban sem bízhattunk, hogy egy emberelőnyös szituációban erőre kap az együttes, az első kiállítást a 39. percben kapták a portugálok, amire Bóka Bendegúz ugyan tudott válaszolni (13-19), de technikai hibáink miatt több lövéshez nem is jutottunk ebben a két percben.

Martim Costa is bevette Székely kapuját (13-21), akire egyébként nem lehetett panasz, amit lehetett, hárított. A túloldalon Miguel Ferreira továbbra is emberfeletti teljesítményt nyújtott, ráadásul annyira elbizonytalanította a magyar játékosokat, hogy gyakran a kaput sem találták el.

Az ötvenedik percre kilencre nőtt a különbség (15-24), de tízzel egyszer sem tudott vezetni Portugália, Ancsin szépített (16-24). Az utolsó tíz percben még egyetlen gólt tudott faragni a hátrányából Magyarország és 27–20-as vereséget szenvedett.

A portugál kapus, Miguel Ferreira 13 védéssel zárt, de főleg az első félidőben brillírozott, amivel megtörte a magyarokat. Székely szintén 13-szor hárított. A magyar csapat legeredményesebb játékosa az ötgólos Bodó volt.

A göteborgi középdöntőben az Európa-bajnok Svédországgal, valamint Brazíliával és a Zöld-foki Köztársaság együttesével találkoznak.

Eredmény, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, D csoport:
Portugália-Magyarország 27-20 (16-9)
lövések/gólok: 49/27, illetve 41/20
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/0
kiállítások: 4, illetve 6 perc
Magyarország gólszerzői:
Székely – Lékai, Szita, Bánhidi 2, Sipos, Ancsin 2, Rodríguez 1, cserék: Bóka 4, Ligetvári, Bodó 5, Hanusz 1, Rosta 4, Szöllősi, Ilic 1

A csoport végeredménye:
1. Portugália 4 pont, 2. Izland 4, 3. Magyarország 4, 4. Koreai Köztársaság 0
Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak. A középdöntőbe az első három helyezett jutott.

 

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak