Musorujsag
Élő Eredmények

Ezúttal egyszerű a képlet: így juthat vb-negyeddöntőbe és az olimpia előszobájába a magyar válogatott

Ezúttal egyszerű a képlet: így juthat vb-negyeddöntőbe és az olimpia előszobájába a magyar válogatott

m4sport.hu | Szerző: Határ Dávid
Vasárnap és hétfőn rendezik meg a 2023-as férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulóját. A nyolc negyeddöntős helyből hat már elkelt, a maradék kettőre összesen hat válogatott pályázik, közte a magyar nemzeti együttes is. Nézzük, mi kell Mikler Rolandéknak a negyeddöntős szerepléshez, ami egyben biztos részvételt jelentene az olimpiai selejtezőtornán is.

SZÁMUNKRA EGYSZERŰ A KÉPLET

A középdöntő II. csoportjában egyelőre csak két dolog biztos: az utolsó kör eredményeitől függetlenül a társházigazda Svédország megnyeri a hatost, míg a Zöld-foki-szigetek az utolsó helyen zár. A második továbbjutó helyre még négyen pályáznak, Portugália, Izland, Brazília és a mieink. Lássuk, melyik válogatottnak mi kell a negyeddöntőbe jutáshoz, ami egyben biztos részvételt jelent az olimpiai selejtezőn. Kezdjük a számunkra legfontosabbal:

a magyar válogatott továbbjut, ha nyer a Zöld-foki-szigetek ellen, Portugália pedig nem szerez pontot Svédország ellen. Ennek első fele már megvalósult, hiszen a mieink 42–30-ra legyőzték az afrikai válogatottat.

A négy továbbjutásra pályázó közül egyedül Portugáliának van a saját kezében a sorsa, ha nyer a svédek ellen, bejut a negyeddöntőbe. A portugálok számára jó hír (és így a riválisok számára kevésbé), hogy a találkozó előtt a svédek szövetségi kapitánya, Glenn Solberg úgy fogalmazott, miután a legjobb nyolc közé jutással teljesítették a célkitűzésüket, „a fókusz már a negyeddöntőn van”, így könnyen lehet, hogy a svéd alapemberek közül többen pihenőt kapnak.

Izland továbbjut, ha legyőzi Brazíliát, miközben a magyar és a portugál válogatott sem nyeri meg az utolsó meccsét a középdöntőben. Az izlandiaknak abban az esetben egy brazilok elleni döntetlen is elég lehet, ha a magyar és a portugál válogatott is vereséget szenved.

Brazília van a legnehezebb helyzetben, sőt, a dél-amerikai válogatottnak igazából már csak matematikailag van esélye a továbbjutásra. A braziloknak az Izland elleni győzelem mellett arra is szükségük lenne, hogy a magyar és a portugál válogatott se szerezzen pontot az utolsó körben, továbbá jelentősen javítaniuk kellene a jelenleg –9-es gólkülönbségüket, hogy a most +15-ön álló portugálok elé ugorhassanak.

KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT
Január 22., vasárnap
15.30: Zöld-foki-szigetek–MAGYARORSZÁG
18.00: Brazília–Izland
20.30: Svédország–Portugália

MI A HELYZET A TÖBBI CSOPORTBAN?

Nézzük először a számunkra legérdekesebb IV. csoportot, hiszen továbbjutás esetén a magyar válogatott innen kap ellenfelet. Egyiptom már biztosította a helyét a legjobb nyolc között, míg Bahrein, Belgium és az Egyesült Államok már kiszállt a versenyből. Ez azt jelenti, hogy az egyiptomiak mellett a legutóbbi két világbajnokságot megnyerő Dánia vagy Horvátország juthat még tovább. A helyzet egyértelműen a most hét ponttal a második helyen álló dánok számára tűnik kedvezőbbnek: ha az utolsó fordulóban nem kapnak ki Egyiptomtól, akkor biztosan továbbjutnak. A most 5 ponttal álló horvátok továbblépéséhez Bahrein legyőzése mellett önmagában még az sem elég, ha a dánok kikapnak Egyiptomtól, hiszen a dán–horvát meccs döntetlennel zárult, így ha egyenlő pontszámmal zárnak, akkor az összesített gólkülönbség dönt, amely jelen pillanatban +39 a dánoknak és csak +17 a horvátoknak.

KÖZÉPDÖNTŐ, IV. CSOPORT
Január 23., hétfő
15.30: Egyesült Államok–Belgium
18.00: Horvátország–Bahrein
20.30: Egyiptom–Dánia

A középdöntő I. csoportjában már az utolsó kör előtt elkelt a két továbbjutó hely, a két hibátlan válogatott, Franciaország és Spanyolország vasárnap esti találkozója már csak a csoportelsőség kérdéséről dönt. Szlovéniának, a társházigazda Lengyelországnak, Montenegrónak és Iránnak már nincs esélye a negyeddöntőbe jutásra.

KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT
Január 22., vasárnap
15.30: Montenegró–Szlovénia
18.00: Irán–Lengyelország
20.30: Spanyolország–Franciaország

Teljesen hasonló a helyzet a III. csoportban: Németország és Norvégia már továbbjutott, az utolsó körben pedig egymás ellen dönthetik el a sorrendet. Szerbia, Hollandia, Katar és Argentína kiszállt a negyeddöntőért zajló küzdelemből.

KÖZÉPDÖNTŐ, III. CSOPORT
Január 23., hétfő
15.30: Katar–Argentína
18.00: Szerbia–Hollandia
20.30: Németország–Norvégia

A negyeddöntőben az I. csoport (Franciaország és Spanyolország) továbbjutói a III. (Németország, Norvégia), a II. csoport (Svédország, ?) továbbjutói pedig a IV. (Egyiptom, ?) számú csoport legjobbjaival találkoznak. Továbbá még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a negyeddöntőbe jutással az olimpiai selejtezőtornán való indulás is biztosított.

Az M4 Sport és az m4sport.hu természetesen a világbajnokság hajrájában is minden mérkőzést élőben közvetít.

Borítókép: Lékai Máté gólöröme a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének 2. fordulójában játszott Magyarország - Brazília mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 20-án. A magyar válogatott 28-25-re legyőzte Brazíliát. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

„Ők már gyufaszálban huszonegyeznek” – Mikler Roland felszabadult Zöld-foki Köztársaságra és nehéz meccsre számít
Mikler Roland szerint megnehezítheti a magyar férfi kézilabda-válogatott dolgát a világbajnoki középdöntő utolsó fordulójában, hogy a Zöld-foki Köztársaság tét nélkül, felszabadultan játszhat. Chema Rodríguez szövetségi kapitány is kemény ellenfélként tekint a vasárnapi riválisra, ezért nem tervez kulcsjátékosokat pihentetni.
Kézilabda
Férfi kézi-vb podcast, 6. rész: Megjelentek a vezérek a pályán
A magyar férfi kézilabda-válogatott küzdelmes mérkőzésen 28-25-re győzött Brazília ellen, többek között köszönhetően az ujjsérüléssel játszó Mikler Roland fantasztikus teljesítményének, valamint Lékai Máté hét góljának is. A két rutinos játékos vezérré lépett elő a fontos pillanatban, hiszen mivel Svédország legyőzte Izlandot, így életben maradtak a negyeddöntős remények. A közmédia helyszíni stábja a kézilabda-világbajnokság podcastjének hatodik részében elemezte, hány lépésre vagyunk a legjobb nyolctól, amely az olimpiai selejtezőt is jelentheti, valamint, hogy mit ígértek nekünk a svédek, ugyanis rájuk is szükség lesz a továbbjutásunk kiharcolásáért.
Kézilabda
Videó: a svédek rutinos kapusa kicsit begőzölt, két percet pihenhetett utána
A svéd férfi kézilabda-válogatott a lengyelekkel közös rendezésű világbajnokságon fontos 35-30-as győzelmet aratott Izland felett középdöntő csoportjában, amelyben a magyar nemzeti csapat is szerepel, bebiztosítva helyét a negyeddöntőben. A meccs végig izgalmasan alakult, és a játékosokban is alaposan dolgozott az adrenalin.
Kézilabda
Mikler Roland: Szerencsére nem tört el csont az ujjamban, csak szalagszakadás van benne
A magyar férfi kézilabda-válogatott 28-25-re legyőzte Brazíliát az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének második fordulójában, pénteken Göteborgban, ezzel megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra. A mérkőzés után a nemzeti csapat játékosai hullámzó meccsről, és megérdemelt győzelemről beszéltek.
Kézilabda