Musorujsag
Élő Eredmények
×

Lékai Máté a vb-negyeddöntőről: Nem mi leszünk az esélyesek, de lehet, ez jobban is áll nekünk

Lékai Máté a vb-negyeddöntőről: Nem mi leszünk az esélyesek, de lehet, ez jobban is áll nekünk

m4sport.hu
Többet ér ez a negyedöntőbe jutás, mint a két évvel ezelőtti 5. hely - véli Lékai Máté, aki mellett Ligetvári Patrik és Sipos Adrián is nyilatkozott az M4 Sportnak a férfi kézilabda-válogatott sorsáról döntő svéd-portugál meccset követően.

„Lékai Mátéval és Bóka Bendegúzzal voltam egy szobában, konkrétan nem mertük nézni a mérkőzést – árulta el az M4 stábjának Ligetvári Patrik, aki a meccs közben érkezett üzenetek miatt úgy is hullámvasútként élte meg azt, hogy nem is nézte. – A végén már annyira izgultunk, hogy az utolsó három-négy percre bekapcsoltuk, mert nem bírtuk tovább Mátéval.”

„Szerencsére van pár ember a csapatban, aki szerepelhetett már olimpián. Az ő elmondásuk alapján hatalmas élmény, mikor a veszprémi csapattársaim hazaértek Tokióból, ők is ezt mesélték. Minden álmunk az, hogy mi is szerepelhessünk egy olimpián, hiszen hatalmas megtiszteltetés ott képviselni a hazánkat” – fogalmazott.

A csapat másik védőspecialistájának, Sipos Adriánnak mozgalmas estéje volt: borbélykodott, meccset nézett, és még családjával is találkozott a svéd-portugál közben.

„Köszönjük a svédeknek, hogy a mai meccsen jól játszottak és nyertek. Megmondom őszintén, az első félidőt Rosta Miki hajának és szakállának a vágásával töltöttem. A második félidő elejét a fiúkkal néztem, utána jött a családom, akkor velük is néztem egy kicsit, és a végére odamentem újra a csapathoz, hogy együtt nézzük és együtt ünnepeljünk, szóval kicsit ilyen mix volt” – vázolta a vasárnap esti programot.

„Ha megnézzük, hogy milyen meccseket játszottunk eddig a vb-n, azt lehet mondani, hogy egy nagyon erős csoportból sikerült továbblépnünk. Ráadásul tudjuk, hogy körülbelül ugyanezen csapatok ellen a tavalyi Európa-bajnokságon nem sikerült jól szerepelnünk, szóval ez duplán boldogság számunkra” – mondta, hozzátéve, a biztos olimpiai selejtezős hellyel a zsebükben a folytatásban már teher nélkül játszhatnak, de természetesen így is a legjobbjukat akarják nyújtani.

Lékai Máté kisimultan, felhőtlen jókedvvel állt stábunk rendelkezésére, pedig saját bevallása szerint kemény perceken volt túl.

„Én nem akartam tudni semmilyen részeredményt, nem akartam nézni a meccset, úgyhogy én a 9-kor kezdődött Buffalo-Cincinnati NFL-meccset néztem. De mikor hat volt közte a svédek javára, többen nem bírták ki, és rám írtak, hogy megvan, de hát mondtam, hogy sok van még hátra. Aztán Patrik nézte, hogy már csak egy a különbség, akkor már nem bírtuk bírtuk tovább, bekapcsoltuk és talán az utolsó öt percet néztük. Borzalmas volt. Kívülről nézni egy ilyen meccset… inkább játszom, mert meccs közben sosem izgulok. Szerintem sosem izgultam még annyira, mint most” – mondta.

Az irányító – aki „drága öreg harcostársa”, Mikler Roland mellett a válogatott másik játékosa, aki belekóstolhatott már az olimpia hangulatába – komoly fegyverténynek tartja, hogy sikerült negyeddöntőbe jutni. Nagyobbnak, mint a két évvel ezelőtti 5. helyet, hiszen míg két évvel ezelőtt nem osztottak kvótát az ötkarikás játékokra, ez egy olimpiai kvalifikációs torna, amit mindig komolyabban vesznek a csapatok.

„Egy olimpiai kvalifikációs világbajnokság az az egyik legkomolyabb torna, ahol a legnehezebb eredményt elérni, ahol mindenki ott akar lenni, mindenki tudja, milyen téttel bír. Úgyhogy ez egy nagyon nagy eredmény, hogy be tudtunk jutni a nyolc közé. És hát ki tudja, hol végzünk… De a legfontosabb, amit a vb előtt is kitűztünk, még ha nem is volt teljesen reális elvárás, megvan: az olimpiai selejtezős hely” – mondta.

Lékai hozzátette, a 2012-es, londoni olimpiát leszámítva nem járt még válogatott torna elődöntőjében, így nem is lehet más célja, mint ezúttal eljutni oda, és amondó, lényegében mindegy, hogy Dániával vagy Egyiptommal kell megküzdeni ezért.

„Mind a kettő nagyon-nagyon jó csapat, talán a dánok egy kicsit esélyesebbek, de pont két éve az egyiptomi vébén láttuk, hogy talán kétszeri hosszabbítás után tudták csak megverni Egyiptomot. Bármelyik jön, mindent megteszünk, ahogy eddig is. Voltak rossz meccseink, voltak jó meccseink, de azt szerintem senki nem tudja elvenni tőlünk, hogy nem akartunk megtenni mindent. Bízom benne, hogy a jobbik arcunkat mutatjuk. Annak örülnék, ha ki tudnánk adni magunkból mindent, aztán meglátjuk, hogy ez eredményben mihez elég. Nyilván nem mi leszünk az esélyesek, de azt gondolom, ez lehet jobban is áll nekünk, mintha mi lennénk.”

A magyarok a csoportkört és a középdöntőt is két győzelemmel és egy vereséggel zárták, az pedig hétfőn este dől el, hogy a szerdai, stockholmi negyeddöntőben Dániával vagy Egyiptommal találkoznak.

Borítókép: Kristianstad, 2023. január 11. Lékai Máté (j) és Ligetvári Patrik, a magyar válogatott játékosai a csapat edzésén a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a svédországi Kristianstadban, a Kristianstad Arénában 2023. január 11-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak