Musorujsag
Élő Eredmények
×

Magyarország elleni vereséggel kezdődött, hat évvel később hasonlóan zárulhat Dánia aranykorszaka – következik a kézi-vb egyenes kieséses szakasza

Magyarország elleni vereséggel kezdődött, hat évvel később hasonlóan zárulhat Dánia aranykorszaka – következik a kézi-vb egyenes kieséses szakasza

m4sport.hu
Két éve Franciaország jelentette a végállomást Egyiptomban, a világbajnokság negyeddöntőjében. Idén a zsinórban harmadik elsőségére hajtó Dániával találkozik a magyar kézilabda-válogatott szerdán, 18 órakor, Stockholmban. Meglehetősen nehéznek ígérkezik a feladat, de 2017-ben a nyolcaddöntőben már kiütöttük a későbbi kétszeres győztest.

 

Aktívan írja a történelmet a dán válogatott, amely eddig magabiztosan menetel a 2023-as világbajnokságon is. Mikkel Hansenék olyan tettre készülnek, amire eddig egyetlen ország válogatottja sem volt képes: 2019 és 2021 után ismét megnyernék a világbajnokságot. A címvédésre eddig Franciaország, Románia és Svédország volt képes, azonban egymás után háromszor egyetlen ország sem nyert vb-t.

Ráadásul Dánia veretlenül nyerte meg a legutóbbi két vb-t, az utolsó csapat, amely le tudta győzni az a magyar válogatott volt. 2017 januárjában még Xavi Sabaté kapitánysága alatt, hatalmas bravúrral tudtuk legyőzni a dánokat, amit az akkori szövetségi kapitány, Gudmundur Gudmundsson menesztése követett. Nikolaj Jacobsen érkezett, vele együtt pedig a siker évei következtek.

Szerdán kerekké válhat a történet: ami Magyarország ellen elkezdődött, hat évvel később le is zárulhat – a dánok nagy korszaka.

Magyarország harmadikként jutott tovább csoportjából, Dél-Korea és Izland legyőzése után Portugália ellen vereséget szenvedett Chema Rodríguez csapata, így nehéz helyzetbe került, hogy elérje a kitűzött célt, a negyeddöntőbe jutást, ami olimpiai selejtezőt ér. Aztán a középdöntős csoportban, a svédek elleni összecsapásnak úgy vághattak neki Lékai Mátéék, hogy Brazília segítő kezet nyújtott, döntetlent játszott a portugálokkal, kezdődhetett a számolgatás.

Miután Svédország ellen nem sikerült a bravúr, abban bízhattunk, papírforma eredmények születnek a középdöntős csoportunk további mérkőzésein, így meglehet a továbbjutás. Azaz Magyarország a Brazília és a Zöld-foki Köztársaság elleni akadályt is sikerrel veszi, a svédek legyőzik az izlandiakat, és portugálokat is, 100 százalékosan robognak tovább, minket pedig magukkal visznek csoportmásodikként, hiszen Izlandot megvertük, így jobb az egymás elleni mérlegünk. A svédek nem botlottak, minden magyar szempontból fontos mérkőzésen papírforma eredmény születetett, így nem ért véget Mikler Roland válogatottbéli karrierje sem.

A magyar csapat ünnepli 27-25 arányú győzelmét a dán válogatottal szemben a férfi kézilabda világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Magyarország-Dánia mérkőzés végén a franciaországi Albertville-ben 2017. január 22-én (MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Az már vasárnap este kiderült, hogy Magyarország a legjobb nyolc között folytatja, a negyeddöntős ellenfél kilétére azonban csak hétfőn este derült fény. A negyedik középdöntős csoportban szinte az utolsó kör előtt eldőlt a továbbjutás, a kérdés csak annyi volt, Egyiptom vagy Dánia végez az első helyen és lesz a magyarok ellenfele. Egy esetleges egyiptomi siker, valamint Horvátország Bahrein elleni irreális gólkülönbségű győzelme esetén fordulhatott volna elő, hogy a címvédő kiesik.

Végül nem történt meglepetés és kialakult az egyenes kieséses szakasz ágrajza, január 25-én Dánia ellen folytatja a magyar férfi kézilabda-válogatott Stockholmban. Ha a következő kört is sikerrel venné a kéziválogatott, és megszakítaná Dánia veretlenségét, akkor az elődöntőben folytatná. Az elődöntős mérkőzések helyszínére azonban szerda este derülhet fény, Svédország teljesítményétől függően. Ha a társházigazda sikerrel veszi a következő akadályokat, hazai közönség előtt játszhat. Ebben az esetben Magyarország helyzete nem lenne túl rózsás, az elődöntőre Lengyelországban kerülne sor, majd a csapat utazhatna vissza Svédországba, a helyosztók helyszínére.

Az ágrajz szerint a Norvégia–Spanyolország összecsapás győztese vagy vesztese lenne az ellenfél a folytatásban. Vereség esetén az 5-8. helyért, egy esetleges dánok elleni sikerrel pedig természetesen az elődöntő lenne a következő állomás.

A másik ágon Franciaország Németországgal csatázhat az elődöntőért, ahol a nyertes a Svédország–Egyiptom meccs győztesével mérkőzhet a döntőért. Az egyenes kieséses szakaszban, döntetlen esetén kétszer ötperces hosszabbítás következik, ha ezt követően sincs döntés, hétméteresekkel dől el, mely válogatott jut tovább, vagy lesz világbajnok.

Az M4 Sport és az m4sport.hu minden mérkőzést élőben közvetít a világbajnokság hajrájában is.

A szerdai negyeddöntő párosítása
18.00: Dánia–Magyarország, Stockholm (Élőben: M4 Sport)
18.00: Norvégia–Spanyolország, Gdansk (Élőben: m4sport.hu)
20.30: Franciaország–Németország, Gdansk (Élőben: M4 Sport)
20.30: Svédország–Egyiptom, Stockholm (Élőben: m4sport.hu)

 

Borítókép: EPA/MTI

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Lékai Máté a vb-negyeddöntőről: Nem mi leszünk az esélyesek, de lehet, ez jobban is áll nekünk
Többet ér ez a negyedöntőbe jutás, mint a két évvel ezelőtti 5. hely - véli Lékai Máté, aki mellett Ligetvári Patrik és Sipos Adrián is nyilatkozott az M4 Sportnak <a href="https://m4sport.hu/kezilabda/cikk/2023/01/22/57-percig-kellett-izgulni-svedorszag-gyozelmevel-magaval-vitte-a-magyar-valogatottat-a-ferfi-kezi-vb-negyeddontojebe/" target="_blank" rel="noopener">a férfi kézilabda-válogatott sorsáról döntő svéd-portugál meccset</a> követően.
Kézilabda
Chema Rodríguez inkább filmet nézett a sorsdöntő svéd–portugál meccs helyett
A magyar válogatott játékosai közösen nézték a számukra sorsdöntő Svédország–Portugália negyeddöntőt, ám Chema Rodríguez nem tartott velük. A szállodában lábra kapott a pletyka, miszerint alszik, s nem is nézi a meccset, a szövetségi kapitány ezekre is reagált, de természetesen a továbbjutás jelentőségéről is beszélt az M4 Sportnak.
Kézilabda