Musorujsag
Élő Eredmények

Székely Márton: Tüzel minket, hogy tiszteletlenek velünk és lenéznek minket

Székely Márton: Tüzel minket, hogy tiszteletlenek velünk és lenéznek minket

m4sport.hu
Már hozzá vannak szokva, hogy a világversenyeken lenézik a magyar kézilabda-válogatottat, de ebből inkább plusz motivációt merítenek, mintsem elkedvetleníti őket – mondta Székely Márton, a világbajnoki negyeddöntőbe jutott magyar csapat kapusa az M4 Sportnak.

A magyar válogatott a világbajnokság csoportkörében a Koreai Köztársaságot 35–27-re, Izlandot 30–28-ra legyőzte, Portugáliától 27–20-ra kikapott, így két pontot vitt magával a középdöntőbe. Itt Svédországtól 37–28-as vereséget szenvedett, Brazíliát 28–25-re, a Zöld-foki Köztársaságot 42–30-ra verte, így bejutott a negyeddöntőbe, amely egyben azt is jelenti, hogy biztosította részvételét az olimpiai kvalifikációs tornán, ami az előzetes célkitűzés volt. A nyolc között a magyar csapat szerdán 18 órától a címvédő dánokkal találkozik, a mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport és az m4sport.hu.

Székely Márton az M4 Sportnak kedden elmondta, a negyeddöntőbe jutás még akkor is hatalmas bravúr, ha ez volt az előzetes célkitűzés. „Az pedig, hogy ez egy olimpiai kvalifikációs tornára predesztinál minket, egy még nagyobb álomnak ad utat” – tette hozzá.

A kapus elárulta, a vb előtt a nemzetközi szaksajtó nem számolt azzal, hogy a magyarok odaérhetnek a nyolc közé, sőt, olyan hangok is voltak, amelyek szerint pont nélkül kiesnek a csoportból, de ez őket nem elkedvetlenítette, épp ellenkezőleg: plusz motivációt adott, ahogyan az is, hogy a sztárcsapatok tiszteletlenül viselkednek velük szemben.

„A tiszteletlenség és a lenézés olyan plusz motivációt adhat nekünk, amivel csak többek tudunk lenni, nem pedig kevesebbek. Mi ezt már sokszor megéltük, szinte minden világversenyen minket »underdog« jellegű csapatnak írnak le külföldön, de minket ez nem zavar, szeretnénk ebből plusz erőt kovácsolni, így volt ez Izland ellen is. Mi megpróbálunk szerényen, tisztelettudóan viselkedni, velünk szemben pedig nem viselkednek tisztelettudóan: jön velem szembe valaki a folyosón, ráköszönök, ő rám néz és nem köszön vissza. Vagy Mikler Roland a lépcsőfordulóban félreáll, hogy valakit felengedjen, majd utánaszól, hogy a szó, amit kerestél, az a »thank you« és szó nélkül továbbmegy, vissza se fordul az izlandi játékos” – mesélte.

Mikler Roland, Székely Márton és Chema Rodriguez (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Székely Márton szerint a dánokkal szemben az vezethet sikerre, hogy míg a sztárokkal teletűzdelt ellenfelet nem könnyű egy magyarok elleni meccsre feltüzelni, addig ők a kitűzött cél teljesítésének tudatában felszabadultabban tudnak pályára lépni. „A dánoknál nemhogy a kispadon, de a lelátón is olyan játékosok ülnek, akik a Paris Saint-Germainben vagy a Barcelonában játszanak, biztos nehéz lehet nekik egy magyarok elleni mérkőzésre motivációt találni. Lehet, hogy általában úgy vannak vele, hogy ez kisujjból is menni fog, minket pedig inkább tüzel ez a helyzet. Ráadásul most, hogy elértük a kitűzött célt, egy felszabadultabb játékot szeretnénk mutatni és szerényen végigküzdeni a 60 percet.”

A kapus persze nem gondolja azt, hogy ők a szerdai negyeddöntő esélyesei, de azt garantálja, hogy – ahogyan eddig is – az utolsó másodpercig küzdeni fognak. „Ha tízzel vezetnek, akkor azért, hogy csak kilenccel kapjunk ki, ha ikszes a meccs, akkor azért, hogy megnyerjük, ha pedig vezetünk, akkor azért, hogy még többel vezessünk. Nem feltartott kézzel fogunk kimenni a pályára a dánok ellen, mindent meg fogunk tenni a győzelemért, megpróbálunk taktikailag maximálisan felkészülni belőlük, reméljük, hogy jó napot fogunk ki, a dánok pedig nem.”

Székely Márton hozzátette, úgy kell védekezni szerdán, hogy a dán sztárokat belekényszerítsék azokba a kedvenc lövéseikbe vagy mozdulataikba, amelyeket előszeretettel alkalmaznak, és amelyekre fel tudnak készülni a magyar kapusok. „Van nekünk egy Mikler Rolink, azon a bizonyos 2017-es mérkőzésen ő védett, ki más, ha ő nem tudja a receptet, reméljük, hogy tudni fogja holnap” – utalt arra, hogy a dán válogatott legutóbb 2017-ben kapott ki világbajnoki mérkőzésen, éppen a magyaroktól.

Ligetvári Patrik (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Azon a mérkőzésen játszott Ligetvári Patrik is, aki az M4 Sportnak elárulta, azóta is őrzi azt a mezt, amelyben akkor pályára lépett. „Miért ne lehetne megismételni azt a bravúrt? A sportban bármi megtörténhet, ha úgy állunk hozzá, hogy ez életünk nagy lehetősége és történelmet írhatunk, akkor meg is tudjuk csinálni” – mondta az M4 Sportnak a balátlövő.

Szerinte a siker kulcsa az lehet, ha védekezésben sikerül elérni, hogy minél többet lőjenek a dánok kívülről. „A legutóbbi mérkőzéseiken egy az egy elleni szituációkból pbáltak helyzetet teremteni, ezekből kétperces kiállítást vagy hétméterest kiharcolni, mi viszont tudjuk, hogy Mikler Roland kiválóan véd kívülről.”

Bóka Bendegúz (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bóka Bendegúz bevallotta, jobban örült volna, ha Egyiptommal találkoznak a nyolc között, de ha már így alakult, akkor „a dánokat kell megverni”. Ehhez azonban a magyar csapatban mindenkitől százszázalékos teljesítményre van szükség, „extra napot” kell kifogni. „Hiszen tudjuk, hogy milyen jó játékosok alkotják ezt a dán csapatot és tudjuk, hogy milyen erősek csapatszinten. Az biztos nem fog beleférni, hogy elöl, eladogassuk a labdát, mint a svédek ellen, hiszen abból kőkeményen büntetnek és ha elmennek három-négy-öt hat góllal, akkor könnyen el is mehet a találkozó. Arra készülünk, hogy elöl stabilak legyünk és hátul egy nagyon kemény falat felhúzzunk ellenük.”

Az M4 Sport és az m4sport.hu minden mérkőzést élőben közvetít a világbajnokság hajrájában is.

A szerdai negyeddöntő párosítása
18.00: Dánia–Magyarország, Stockholm (Élőben: M4 Sport)
18.00: Norvégia–Spanyolország, Gdansk (Élőben: m4sport.hu)
20.30: Franciaország–Németország, Gdansk (Élőben: M4 Sport)
20.30: Svédország–Egyiptom, Stockholm (Élőben: m4sport.hu)

A magyarok eddigi mérkőzései:
csoportkör:
Magyarország – Koreai Köztársaság 35–27
Magyarország–Izland 30–28
Magyarország–Portugália 20–27

középdöntő:
Magyarország–Svédország 28–37
Magyarország–Brazília 28–25
Magyarország – Zöld-foki Köztársaság 42–30

Borítókép: Székely Márton (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Férfi kézi-vb podcast, 7. rész: Megnyertük a saját világbajnokságunkat?
Stábunk ezúttal aludt egyet a magyar negyeddöntőbe jutás izgalmaira, sőt, Varga Ákos (M4 Sport), Kovács Tamás (MTI Fotó), Cseszregi Balázs (Kossuth Rádió) és Tóth Bálint (M4 Sport) ezúttal már a világbajnokság döntőjének helyszínéről, Stockholmból jelentkezik. Svéd-portugál elemzés és esélylatolgatás a dánok ellen, de ki vágatta le teljesen a haját, mennyit utazik az ellenfél, és hogy jön a képbe Gdansk?
Kézilabda
Magyarország elleni vereséggel kezdődött, hat évvel később hasonlóan zárulhat Dánia aranykorszaka – következik a kézi-vb egyenes kieséses szakasza
Két éve Franciaország jelentette a végállomást Egyiptomban, a világbajnokság negyeddöntőjében. Idén a zsinórban harmadik elsőségére hajtó Dániával találkozik a magyar kézilabda-válogatott szerdán, 18 órakor, Stockholmban. Meglehetősen nehéznek ígérkezik a feladat, de 2017-ben a nyolcaddöntőben már kiütöttük a későbbi kétszeres győztest.
Kézilabda