Musorujsag
Élő Eredmények

Változatlan világelit és hódító fiatalok a férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjében

Változatlan világelit és hódító fiatalok a férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjében

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Négy ország, amely jelenleg szinte verhetetlen kézilabdában. Akiknek a szintjére egyelőre sokak számára vágyálom eljutni, és annak ellenére, hogy akadnak olyan válogatottak is, amelyek gyakran megráncigálják az oroszlánok bajszát, már sorozatban a harmadik nagy tornán kerül ugyanaz a négy csapat az elődöntőkbe, ráadásul változatlan párosítással.

Dánia történelmi tettre készül, háromszor egymás után még egyetlen ország sem tudta megnyerni a kézilabda-világbajnokságot. Mikkel Hansenék valósággal átgázoltak a magyarokon, ami a válogatott legnagyobb gólarányú veresége a világbajnokságokat tekintve. Ekkora, 17 gólos különbségre még a végső esélyestől sem lehetett számítani, azonban a játék minden elemében jobb volt a címvédő, Lékai Mátéék pedig látszólag elfáradtak, ami abszolút érthető. A magyar csapat töredéke sincs hozzászokva hasonló terheléshez.

Az elvárást teljesítette, az olimpiai kvalifikációs selejtezős helyek egyikét elérte Chema Rodríguez első tornáján a magyar férfiválogatott, a szövetségi kapitány azonban nem lehetett büszke játékosaira, a harci szellemet hiányolta. Talán a szerdai mérkőzésben az a legbosszantóbb, hogy két fiatal játékos zilálta szét a csapatot, Mathias Gidsel 1999-ben, Simon Pytlick 2000-ben született, de már most világklasszis. A Gidsellel egyidős Rosta Miklós az egyetlen hasonló korú a magyar keretben, aki érdemi időt töltött a pályán és még a teljesítményére sem lehet panasz. Ilic Zoran ugyanakkor nagy lehetőséget kapott, 21 évesen értékes tapasztalatot gyűjthetett. A mostani olimpiai ciklus után minden bizonnyal hatalmas átalakulás várható, ami nem lesz egyszerű folyamat, a nemzetközi mezőnyben szinte a nulláról indulnak majd a számításba vehető faital játékosok.

EPA/Liselotte Sabroe

A 35-ös bő keretből, ha csak a belső posztos játékosokat vesszük alapul, Csörgő Kristóf, Ónodi-Jánoskuti Máté és az utazó kerettag Ilics robbanhatna be a válogatottba. Az élmezőnyhöz való felzárkózáshoz azonban elengedhetetlen lenne, hogy légiósként több Bajnokok Ligája-tapasztalatot szedjenek magukra fiataljaink, ha a két magyarországi topcsapatban kevés játéklehetőség jut nekik. Ugyanis jelenleg egyetlen olyan fiatal játékosunk van ezen a szinten Máthé Dominik személyében, aki sok játéklehetőségre számíthat, amint korábbi sérülése is megengedi.

A dán válogatott jelenlegi kerettagjai közül mindenki BL-ben vagy El-ben szerepel, a heti szintű kiemelt sorozatterhelésnek köszönhetően mondhatni, meg sem kottyan nekik egy világbajnokság rájátszása. Könnyű szerrel leiskolázták az NB I-es játékosokkal teletűzdelt magyarokat, ami nem feltétlenül mondható a honi élvonal bukásának, de jelenlegi beárazásának biztosan. A fiataloknak pedig élniük kellene az esetlegesen adódó lehetőségekkel, Máthéhoz hasonlóan külföldön fejlődni, ami minden bizonnyal magával vonná a válogatott jobb szereplését is.

Ahogy két éve, úgy most is Spanyolországon keresztül juthat döntőbe Dánia, az Eb-győztes a franciák ellen csatázik

Egyiptomban, a 2021-es világbajnokságon Dánia 35–33-ra győzött a spanyolok ellen és jutott be a döntőbe, az Európa-bajnokságon azonban Spanyolország ünnepelhetett, 29–25-re nyert és készülhetett a svédek elleni fináléra. A másik ágon már nem volt ilyen felemás a történet: Svédország két éve 32–26-ra, majd a tavalyi kontinensviadalon 34–33-ra verte az aktuális olimpiai bajnok gallokat.

Túlóráztak a spanyolok. Tizenkilenc másodperccel a vége előtt Norvégia 25–24-re vezetett és birtokolta a labdát. Már majdnem minden eldőlt, de a szlovén játékvezetők öt másodperccel a rendes játékidő vége előtt passzív játék miatt elvették a labdát, miután a norvég jobbszélső a saját kapuja felé passzolt. Dani Dujshebaev az utolsó másodpercben gólt szerzett és jöhetett a hosszabbítás.

A 80 percig tartó csörte, a négy 5 perces hosszabbítás után, az addig 9-ből 9-szer eredményes, a rendes játékidő utolsó pillanataiban nagyot hibázó Kristian Björnsen lőhetett kapura, de Gonzalo Pérez de Vargas hatalmas bravúrral védte a kísérletet. Így Norvégia nem tudott egyenlíteni, nem következett büntetőpárbaj, Spanyolország pedig továbbjutott.

EPA/Adam Warzawa

Spanyolország ereje a rutinos játékosok összhangjában és a csapatszellemben rejlhet. Joan Canellas a negyeddöntőben öt góllal vétette észre magát 36 évesen. A világ- és Európa-bajnok irányító hatalmas tornatapasztalattal rendelkezik, 2014-ben az Eb gólkirálya volt 50 találattal. A keretben ugyanakkor kilenc harmincnál is idősebb játékos található és ők alkotják a csapat gerincét.

A játék elemeire lebontva, Spanyolország eddig nagyon gyenge százalékkal értékesíti átlövéseit, 34 gólt lőttek 89 kísérletből, ami a dánokéval összevetve (52/74) aggasztó különbségnek tűnik. A hat méterről történő lövések tekintetében hat góllal többet szereztek a spanyolok, ugyanakkor ezt hattal több lövésből érték el és egyetlen mutatóban sem tudták felülmúlni elődöntős ellenfelüket. Ráadásul a technikai hibák száma is arra enged következtetni, hogy Dánia az esélyesebb, hússzal többet vétettek Dujshebaevék.

A pénteken 18:00-kor kezdődő találkozó pikantériája, hogy a dán válogatottnak Gdanskban kell pályára lépnie, így a keddi utazás után újabb túra vár Gidselékre, míg a spanyolok helyben maradnak, ők Lengyelországban játszották a negyeddöntőt. Az ibériaiak húsz perc túlóráját egy repülőúttal kompenzálják az északiak, meglátjuk, melyik csapat bírja jobban az elődöntőt.

EPA/Anders Wiklund

Az olimpiai bajnok franciák fordulatos mérkőzést játszottak Németországgal. A 22 éves Juri Knorr brillírozott, a németek néggyel is tudtak vezetni, majd 20-20-tól a franciák uralták a meccset. A gallok hőse a Montpellier kapusa, Remi Desbonnet volt, aki a második félidőben lépett pályára a magához képest gyengébben teljesítő Vincent Gerard helyett, és 14 védéssel megbabonázta az ellenfél játékosait.

Annak ellenére, hogy Franciaország szinte egy sornyi kulcsjátékosa hiányában vágott neki a vb-nek, remekül teljesít. Igaz, van merítési lehetősége Guillaume Gille szövetségi kapitánynak és minőségi játékosokkal tudta pótolni Timothey N’Guessant, Hugo Descat-t, Benoit Kounkoudt, Karl Konant, Aymeric Minnét és Kyllian Villeminót. A torna során eddig a legtöbb francia gólt, szám szerint 30-at, a Telekom Veszprém klasszisa Kentin Mahé lőtte, míg a legtöbb gólpasszt, 31-et, Nedim Remili osztott ki.

A franciák gyakran játszottak a torna során három balkezessel, Remili és Melvyn Richardson is feltűnt irányítóban, ami szokatlan játékelemnek mondható, de Nikola Karabatic rutinja is döntőt érhet a házigazda elleni elődöntőben.

MTI/AP/Piotr Hawalej

24 hónap. Svédországnak mindössze két év leforgása alatt teljesülhet, hogy zsinórban a harmadik nagy torna döntőjében is érdekelt legyen, ehhez csupán egyetlen akadályt kell sikeresen vennie Jim Gottfridssonéknak. Pontosabban a svéd válogatottnak, hiszen a csapat legnagyobb sztárjának, Gottfridssonnak eltört a keze az Egyiptom ellen sikerrel megvívott negyeddöntő során.

„Nagyon sajnálom Jimet – fogalmazott Glenn Solberg szövetségi kapitány. – Ő a világ egyik legjobb játékosa, és eddig nagyon jól játszott a vb-n, így természetesen nehéz ez nekünk, de nagyon erős csapatunk van, amely mindent meg fog tenni az elődöntő megnyeréséért.”

A Flensburg irányítójának pótlása Felix Claarra hárul majd a torna hátralevő két mérkőzésén, aki eddig is remekül szállt be, amikor Gottfridssonnak pihenőre volt szüksége. Az átlövőkre azonban nagyobb szüksége lehet Svédországnak. A bal oldalon a torna egyik felfedezettje, a THW Kielben pallérozódó, 22 éves Eric Johansson csapatának legfiatalabb és legeredményesebb játékosa hét lejátszott mérkőzést követően, ráadásul 33 gólját hétmétereslövés nélkül érte el. A jobb oldalon a leendő veszprémi Lucas Sandell és Albin Lagergren vár bevetésre, és ebben a helyzetben Solberg kapitány kényelmes helyzetben van, mindkét játékos kiváló formát mutat a világbajnokságon.

Svédország 26–22-re nyert az Egyiptom elleni negyeddöntőben, és némi kavarodást okozott a torna lebonyolításában. Az ágrajz szerint kiírt elődöntőt Gdanskban játszották volna, de szerepelt egy apróbetűs rész a versenykiírásban: ha Svédország a Lengyelországba kiírt összecsapáson lesz érdekelt, nemes egyszerűséggel megcserélik a két helyszínt, így hazai közönség előtt léphetnek pályára Sandellék.

EPA/Adam Ihse

A Magyarország–Norvégia összecsapást, melyet az 5–8. helyekért rendeznek, péntek este 18:00-tól játsszák Stockholmban, élőben követhetik az M4 Sporton és az m4sport.hu-n. A két elődöntőt is a mi felületeinken követhetik figyelemmel, melyek során Dánia Spanyolországgal, Franciaország pedig a társházigazda Svédországgal csap majd össze.

A 28. kézilabda-világbajnokság pénteki programja:

elődöntők:
Dánia-Spanyolország, Gdansk 18.00
Svédország-Franciaország, Stockholm 20.30

az 5-8. helyért, 1. játéknap:
Németország-Egyiptom, Stockholm 15.30
Magyarország-Norvégia, Stockholm 18.00

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Chema és Rosta a tapasztalatot, Nagy László a tartás visszaszerzését emelte ki a norvégok elleni meccs előtt
A magyar férfi kézilabda-válogatott <a href="https://m4sport.hu/kezilabda/cikk/2023/01/25/tortenete-legsulyosabb-vb-vereseget-szenvedte-el-dania-ellen-a-magyar-kezivalogatott" target="_blank" rel="noopener">története legsúlyosabb vb-vereségét szenvedte el Dánia ellen</a> a kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében. A lesújtó vereség a játékosokat, a szövetségi kapitány és a stábot is mélyen érintette, ám mindenki már inkább előre tekint, és ha szeretnénk is elfelejteni ezt a kudarcot, tapasztalatnak – még ha negatívnak is – jó volt ez a mérkőzés. Chema Rodríguez szerint pedig a dánok elleni párharc arra is rávilágított, mi történik akkor, ha nem koncentrál 100%-osan a csapat.
Kézilabda
Vége a svéd sztárirányító vb-jének
Sérülés miatt nem léphet pályára a férfi kézilabda-világbajnokság végjátékában Jim Gottfridsson, az elődöntőbe jutott svéd válogatott irányítója.
Kézilabda
Férfi kézi-vb podcast, 8. rész: Kiskutyák voltunk a nagykutyák között
Varga Ákos (M4 Sport), Kovács Tamás (MTI Fotó), Cseszregi Balázs (Kossuth Rádió) és Tóth Bálint (M4 Sport) ezúttal a dánok elleni <a href="https://m4sport.hu/kezilabda/cikk/2023/01/25/kiuteses-vereseg-daniatol-a-vb-negyeddontoben-az-5-8-helyert-folytathatja-a-magyar-valogatott" target="_blank" rel="noopener">40-23-as vereséget</a> beszélte meg. Hová lett a harci szellem? Csak a „szokásos” ünneplés utáni visszaesés? Mi történt a védekezéssel? Volt-e vita a kispadon? Merre tovább Norvégia ellen?
Kézilabda
Története legsúlyosabb vb-vereségét szenvedte el Dánia ellen a magyar kéziválogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott <a href="https://m4sport.hu/kezilabda/cikk/2023/01/25/kiuteses-vereseg-daniatol-a-vb-negyeddontoben-az-5-8-helyert-folytathatja-a-magyar-valogatott" target="_blank" rel="noopener">40-23-ra kikapott Dánia ellen</a> a svéd-lengyel közös rendezésű világbajnokság negyeddöntőjében. A magyar csapat korábban sosem kapott ki ilyen nagy arányban egy vébén, az eddigi legnagyobb arányú vereségünket Franciaországgal szemben szenvedtük el a 2011-es tornán, akkor 13 góllal (37-24) maradtunk alul, előtte 1997-ben Svédország ellen az elődöntőben 31-19 lett az eredmény.
Kézilabda