Musorujsag
Élő Eredmények

Máthé visszatért, Székely brillírozott a kapuban, Svájc legyőzésével biztosította be Eb-részvételét a magyar kéziválogatott

Máthé visszatért, Székely brillírozott a kapuban, Svájc legyőzésével biztosította be Eb-részvételét a magyar kéziválogatott

m4sport.hu
A magyar férfi kézilabda-válogatott kimondottan magabiztosan, jó védekezést bemutatva 36-27-re győzte le Svájcot, ezzel pedig már az Európa-bajnoki selejtező negyedik fordulója után bebiztosította részvételét a 2024-es németországi kontinenstornán.

A magyarok április 27-én Litvániában lépnek pályára, majd 30-án Georgia ellen zárják a sorozatot Tatabányán, de a további eredményektől függetlenül csoportelsők lesznek.

Rosta góljával indult a találkozó, majd Székely mutatott be egy védést a 39 éves, 2024 nyártól már szövetségi kapitányként tevékenykedő svájci legendával, Andy Schmiddel szemben. A negyedik percig kellett várni az első svájci találatra (1-1), azonban ekkor megrázta magát a magyar válogatott, egyetlen perc alatt 4-1-re lépett el a fehér mezben játszó vendégekkel szemben.

Rosta Miklós (MTI/Bodnár Boglárka)

Székely két védése után, Rosta góljával növelte négyre a különbséget Chema csapata (7-3), amely remek védekezésének köszönhetően, valamint a Tatabánya kapusának bravúrjaival még a huszadik percben is öt gólon tartotta a svájciakat (10-5).

Hanusz jól mozgatta a csapatot, kevés eladott labdával játszott a magyar válogatott, egyedül a hétmétereslövés akadozott, de Lékai és Máthé hibája után, Rosta már értékesíteni tudta a büntetőt (13-6). Székely védései élményszámba mentek, áthatolhatatlan falat képzett a magyar kapu előtt, a 25. percben már a tízediket mutatta be.

Rendezetlen védelem ellen sorra jól fejezte be a támadásokat a csapat, Fazekas kiválóan játszotta meg Pedrót a jobbszélen, aki nyolcra növelte a két csapat közti különbséget (15-7). Két gyors góllal, előbb Aellen, majd Hanusz eladott labdája után Schmid szépített (15-9), majd egy perccel a félidő vége előtt Chema időt kért. Az akciót nem sikerült góllal befejezni, Svjácnak azonban igen, így ötre zárkózott. Az első játékrész két Ilic bombával ért véget, előbb Portner kapus hárított, de a kipattanó után már nem tudott védeni, a veszprémi átlövő 16-10-re módosította az eredményt.

Hanusz Egon (j), valamint a svájci Cédrie Tynowski (k) és Lucas Meister a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtező negyedik fordulójában. (MTI/Bodnár Boglárka)

Máthé a kihagyott hétméteres után a második félidő elején lépett pályára újra a válogatottban, de első kísérletét még Portned hárítani tudta, aztán Székely üres kapus, majd Rosta beállóból szerzett találata után egymás után háromszor is beköszönt, s már nyolccal lépett el a magyar csapat (21-13).

Székely a védései mellett második gólját is megszerezte (23-14), és a csapat védekezése ebben a játékrészben is jól működött: lépéshibákra és labdaeladásokra kényszerítette a svájci válogatottat. Sorra sikerült megjátszani Rostát beállóban, a szegedi játékos kilencedik góljával pedig már tízzel vezetett a magyar válogatott (25-15).

Felváltva lőtték a gólokat a csapatok, Svájc nem tudott közelebb kerülni, Andó érkezett a magyar kapuba és milyen jól szállt be – rögtön fogott egy lövést Schmidnek. Krakovszki Zsolt is pályára került Pedro helyett, a NEKA 20 éves jobbszélsője Máthé remek passzából szerezte meg első gólját a válogatottban (33-22). A hátralévő nyolc percben több hibával játszott a Chema-csapat, de Svájc csupán egyetlen gólt tudott faragni hátrányából, a végeredmény 36-27.

Eredmény, 4. forduló, 6. csoport:
Magyarország-Svájc 36-27 (16-10)
övések/gólok: 53/36, illetve 50/27
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 2/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc
Magyarország: Székely 2 – Bóka 1, Szita 4, Hanusz 2, Rosta 10, Ilic 3, Rodríguez 4, cserék: Sipos, Ligetvári 3, Lékai, Máthé 5, Fazekas, Szöllősi 1, Krakovszki B., Krakovszki Zs. 1, Andó
A hazaiak keretéből Szűcs Bence és Palasics Kristóf maradt ki.

A magyar férfi kézilabda-válogatott Svájc elleni mérlege: 40 mérkőzés, 26 győzelem, 2 döntetlen, 12 vereség.

Értékelések a mérkőzés után:

A csoport állása:
1. (és már továbbjutott) Magyarország 8 pont, 2. Svájc 4, 3. Georgia 2 (106-118), 4. Litvánia 2 (102-122)
A csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki a január 10-28. között sorra kerülő kontinenstornára.

A csoport korábbi eredményei:
Magyarország-Litvánia 36-23 (20-13)
Svájc-Grúzia 24-23 (15-12)
Grúzia-Magyarország 24-41 (11-18)
Litvánia-Svájc 26-27 (11-17)
Grúzia-Litvánia 32-18 (16-7)
Svájc-Magyarország 32-37 (19-21)

A magyar férfiválogatott kerete:
Kapusok:
Székely Márton (MOL Tatabánya), Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Palasics Kristóf (HSA-NEKA)
Jobbszélsők: Rodriguez Pedro (MOL Tatabánya), Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA)
Jobbátlövő: Ilic Zoran (Telekom Veszprém), Máthé Dominik (PSG Handball, francia)
Irányítók: Lékai Máté (Ferencváros), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Beállók: Rosta Miklós (OTP Bank-Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Szűcs Bence (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Krakovszki Bence (HSA-NEKA)

A svájci válogatott kerete:
Kapusok: Leonard GRAZIOLI (TV 05/07 Hüttenberg, német), Nikola PORTNER (SC Magdeburg, német)
Jobbszélsők: Maximilian GERBL (TSV Hannover-Burgdorf, német), Cédrie TYNOWSKI (Pfadi Winterthur)
Jobbátlövők: Dimitrij KÜTTEL (HC Kriens-Luzern)
Irányítók: Felix AELLEN (BSV Bern), Mehdi BEN ROMDHANE (Kadetten Schaffhausen), Jonas SCHELKER (HSG Wetzlar, német), André SCHMID (HC Kriens-Luzern)
Beállók: Lukas LAUBE (TVB Stuttgart, német), Lucas MEISTER (SC Magdeburg, német), Samuel RÖTHLISBERGER (TVB Stuttgart, német), Joel WILLECKE (HSC Suhr Aarau)
Balátlövők: Zoran MARKOVIC (Kadetten Schaffhausen), Lenny RUBIN (HSG Wetzlar, német), Manuel ZEHNDER (HC Erlangen, német)
Balszélsők: Marvin LIER (Kadetten Schaffhausen)
Szövetségi kapitány: Michael SUTER

Borítókép: MTI/Bodnár Boglárka

További tartalmak