Musorujsag
Élő Eredmények

„Ezekért a meccsekért szenvedsz 6-7 hónapot” – ezúttal is bajnoki címről dönthet a Győr és a Fradi szuperrangadója

„Ezekért a meccsekért szenvedsz 6-7 hónapot” – ezúttal is bajnoki címről dönthet a Győr és a Fradi szuperrangadója

m4sport.hu
Szombaton este sorsdöntő mérkőzést játszik egymással a Győri Audi ETO KC és a Ferencváros a női kézilabda NB I-ben. A találkozó nagy valószínűséggel a bajnoki cím sorsáról dönt, így a tét nem kicsi, ezzel kapcsolatban Tomori Zsuzsanna és Yvette Broch is nyilatkozott, mindketten bizakodóan, erre pedig minden okuk meg is van.

A legfontosabb: Női kézilabda NB I, 20. forduló, Győri Audi ETO KC — Ferencvárosi TC, 2023.04.01., szombat, M4 Sport/m4sport.hu

Egymás elleni

A közelmúlt a két csapat összecsapásait illetően egyértelműen a Fradinak előnyösebb. A Győr utoljára 2021 novemberében tudta legyőzni fővárosi riválisát. Azóta háromszor találkozott a két csapat, a Ferencváros pedig mindegyiken viszonylag magabiztosnak mondható győzelmet aratott.

Majd’ egy éve, 2022 áprilisában ötgólos Fradi-sikert hozott a rangadó, ám az FTC ezzel is csak közeledni tudott a Győrhöz, a szezon végén pedig bár hiába végeztek pontazonossággal, mégis a nagy rivális ünnepelhetett. A feszültség jól érezhető volt a párharc során, melyből Elek Gábor és Ambros Martin is megvívta magáét.

A meccset a Fradi nyerte, a bajnokságot a Győr. MTI/Kovács Anikó

Májusban ismét keresztezte egymást kettejük útja, akkor a Magyar Kupa döntőjében. A 60 perc végén Elek Gábor csapata örülhetett, a Ferencváros -4-ről fordított és hódította el a trófeát.

Ebben a szezonban decemberben találkoztak, a női kézilabda NB I hetedik fordulójában. A Győr ekkor is nagyobb vereségbe szaladt bele, az idényben a legtöbb, 32 gólt kapva, az tehát elmondható, hogy az előző naptári év a Ferencvárosról szólt a zöld-fehér rangadókon.

Jelenlegi forma

A két együttes aktuális formájára egyáltalán nem lehet panasz, így ez alapján nehéz lenne megjósolni, hogy merre billenhet szombat este a mérleg nyelve.

A nyugat-magyarországiak utoljára január 21-én szenvedtek vereséget, a Bajnokok Ligájában a francia Metz járt túl az eszükön, így csak a csoportkör utolsó fordulójában, az Esbjerg elleni sikerrel vált biztossá, hogy bejutnak a BL legjobb 8 csapata közé.

A győriek negyeddöntőbe jutásásának pillanatai. MTI/Krizsán Csaba

A magyar bajnokságban ezzel szemben nagyon magabiztos az együttes, a korábban már említett budapesti vereségen kívül 20 meccséből az összeset megnyerte, így vezeti a listát, emellett a Magyar Kupában is stabilan áll és készülhetaz elődöntőre, minden sorozatot figyelembe véve pedig 11 meccses győzelmi-szériával büszkélkedhet.

A Ferencváros komoly BL-sikerrel hangolt a sorsdöntő bajnokira. Elek Gáborék miután nem szerezték meg csoportjuk első két helyének egyikét, nyolcaddöntőt voltak kénytelenek játszani. Itt kettős sikerrel búcsúztatták a Buducnost Podgoricát, bejutva a legjobb 8 közé, ahol a másik idén már a Győrt legyőző csapat, a Metz lesz az ellenfél.

A Fradi is a BL legjobb nyolc csapata között. MTI/Mónus Márton

A bajnokságban egyetlen csapatként még veretlen a Ferencváros, ennek ellenére a második helyet foglalja el. Ez amellett, hogy riválisuknál egy meccsel kevesebbet játszottak, még Mosonmagyaróvár és Debrecen elleni pontvesztéseik miatt lehetséges, 13 meccses veretlenségi szériájuk azonban bizakodásra adhat okot, sorozatban negyedik Győr elleni sikerével pedig ismét előnyösebb helyzetbe kerülhet a Fradi, minden bizonnyal ez is lesz a cél szombaton.

A Győrnek viszont, annak ellenére, hogy a szezon első egymás elleni meccsét hat góllal elvesztette, a hazai mérkőzésen egy minimális különbségű győzelem is elég, hogy lépéselőnybe kerüljön.

Elvárások

A Vác elleni kupamérkőzést követően Kukely Anna és Elek Gábor is már a Győr elleni bajnokival kapcsolatban nyilatkozott.

„A Győr a világ egyik legjobb csapata, úgyhogy mindenben felül kell múlnunk őket, ha győzni szeretnénk, főleg a védekezést és a visszarendeződést emelném ki” – mondta a játékos.

„Jó mérkőzést várok, nyilván fel fog készülni mindkét csapat. Borzasztó nagy a tét, biztos tömve lesz a győri Audi Aréna, nekünk ki kell bírni azt a nyomást, ha valamit akarunk ott, de azt azért mi is tudjuk, hogy Győrbe kevés csapat utazik esélyesként, nemcsak a magyar bajnokságból, hanem egész Európából” – mondta a vezetőedző.

A rangadóról Tomori Zsuzsanna, négyszeres BL-győztes és nyolcszoros magyar bajnok, korábbi Győr, jelenleg Fradi-játékos valamint Yvette Broch vb-ezüst- és -bronzérmes, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes holland beálló is hosszabb interjút adott az M4 Sportnak.

„Most jönnek azok a dolgok, amikre az egész szezonban készültünk, mind a bajnokságban, mind a BL-ben. Nagyon örülök, hogy a nehézségeink ellenére a két Buducnost-meccset jól lehoztuk, ez önbizalmat ad nekünk a bajnoki mérkőzésre, talán annyi előnyünk van a Győr ellen, hogy mi most tudtunk játszani két éles mérkőzést, viszont ők játszanak otthon” – kezdte Tomori.

„Úgy gondolom, készen állunk arra, hogy Győrben meg tudjuk szorongatni őket. Azt szeretném, ha tudnánk kicsit dominálni és folyamatosan a Győr nyakában loholni, hiszen ezen a mérkőzésen nekünk sok veszteni valónk nincsen, nekik viszont otthon nyerniük kell mindenképpen, talán ha ezt a magunk javára tudjuk fordítani, akkor mindenképp van esélyünk” – fogalmazta meg elvárásait a magyar játékos.

Tomori védekezés közben. MTI/Szigetváry Zsolt

Tomori a decemberi Győr elleni bravúrról is megemlékezett, szerinte hazai pályán ők mindig erősek ellenük, úgy gondolja, a második félidőben át tudtak gázolni a Győrön, és ez kell szombaton is a csapattól, hiszen így lehet keresnivalójuk. Az azóta történt két ponthullajtásról elmondta, voltak sérültjeik és kicsit átalakult a csapat, az új játékosokat be kellett építeni, de egyre stabilabbak, és most álltak össze teljesen, ami cél is volt az áprilisi nagy meccsekre.

„Abszolút benne van a mostani Ferencvárosban, hogy győzni tudjon Győrben, de nagyon okosan és higgadtan kell játszanunk. Egy öt-tíz perces kihagyás alatt a Győr azonnal átrohan rajtad, kihasználja a hibákat. Ez lesz a kulcs, hogy támadójátékban be tudunk-e találni és nem szabad gyors gólokat kapnunk, nekünk pedig feszesen kell védekezni és minél könnyebb gólokat dobni, hiszen fizikailag nagyon megterhelő mérkőzés lesz.” 

„Mindenki ezeket a meccseket várja, ezekért szenvedsz hat-hét hónapot, hogy ezen az egy-két meccsen kijöjjön belőled mindaz, amit szeretnél. Úgy érzem, ezt mindenki érti és mindenki meg szeretné csinálni, tudjuk, hogy hova megyünk és miért megyünk” – zárta le az átlövő.

Tomorihoz hasonlóan korábbi csapattársa, szombati ellenfele, Yvette Broch is hasonlóan pozitívan áll a meccshez, bár ő interjúja elején azt is elmondta, sok stresszel is jár egy ilyen összecsapás, mivel nagy a nyomás, bajnokok akarnak lenni.

Az FTC elleni meccsekről, és arról, hogy van-e kedvenc meccse korábbról, így nyilatkozott: „Nem igazán, sokszor játszottunk már, és minden meccs más, nyertünk már többször ellenük, de emlékszem vereségekre és döntetlenekre is, mindig egy meglepetés, hogy mi lesz, így nincs kiemelten egy Fradi-elleni kedvenc meccsem.”

Ezután hozzátette, „az FTC elleni meccseken a hangulat mindig elképesztő, akár idegenben, akár hazai pályán, mindig teltház van, ahogy kimész a pályára, egyből érzed ennek a párharcnak a fontosságát és ezt sportolóként nagyon jó átélni, nagyon sok energiát ad.”

Arra a kérdésre, hogy miben kéne javulni a téli vereséghez képest, melyen az idei szezonban a legtöbb, 32 gólt kapták, egyértelmű válasza volt a hollandnak. Szerinte a védelmük egyáltalán nem volt jó, elsősorban ezen múlott, de a Győr egy olyan csapat, amely nagyon szeret rohanni, kontrázni, ez viszont azon a meccsen nem igazán mutatkozott meg, így az a másik pont, ami mindenképp javításra szorul.

„Mindig nagyon közel voltunk egymáshoz, ez nem változott az évek alatt, mindenki tudja, milyen különleges meccs ez. Nagyon fizikális meccsre számítok kemény védekezésekkel, de többet nem tudok mondani, minden a pályán fog eldőlni, ilyen meccseken bármi megtörténhet” – osztotta meg elvárásait a beállós.

Yvette Broch fizikális mérkőzésre számít. MTI/Kovács Tamás

Végezetül arra a kérdésre is válaszolt, mi változott a pár évvel ezelőtti Győrhöz képest, melyre az egész világ legyőzhetetlenként tekintett.

„Érdekes, én most is hasonlóan érzek a csapatommal kapcsolatban. Igaz, a Metz le tudott győzni minket itt, Győrben, de az az egyik legrosszabb meccsünk volt az egész szezonban, valamint tényleg idén sok fentet és lentet is megjártunk, de nagyon keményen dolgoztunk, és egyre jobban játszunk így nagyon jó érzéseim vannak. Nagy lépés lenne egy győzelem a bajnoki cím felé, hiába van még hátra sok meccs, és mindegyikre nagyon készülünk, itt sok minden eldőlhet” – mondta a kétszeres győri BL-győztes.

A tét nem kicsi, a szombat esti meccs nagy valószínűséggel a magyar bajnoki-címről is dönt, ennek fényében egyértelműen egy izgalmas mérkőzésre számíthat mindenki a két csapattól, hogy az elvárások beigazolódnak-e az pedig szombaton 17:30-tól az M4 Sporton és az m4sport.hu-n élőben követhető.

További tartalmak