Musorujsag
Élő Eredmények

A Fradi bírta jobban a hajrát, címvédéssel zárult a női kézilabda kupadöntő

A Fradi bírta jobban a hajrát, címvédéssel zárult a női kézilabda kupadöntő

m4sport.hu/MTI
Az FTC-Rail Cargo Hungaria 28-27-re nyert a Győri Audi ETO KC ellen a női kézilabda Magyar Kupa döntőjében. A Fradi csak az első percekben, illetve a végén vezetett, így megvédte címét a jó hajrájának köszönhetően. Ambros Martín csapata az utolsó tíz percben "csak" három gólt dobott, ebben pedig nagy szerepe volt Janurik Kingának, aki 38%-os védési mutatóval zárt. A tavalyihoz hasonlóan idén is az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Győri Audi ETO KC összecsapását hozta a női kézilabda Magyar Kupa fináléja. A két csapat egymás elleni történetében ez volt a kilencedik kupadöntőjük, az eddigi mérleg 6-2 volt a győriek javára, ám az előzőt és ezt is a Ferencváros nyerte, amely így megszerezte szezonbeli első trófeáját. 

A döntő összefoglalója:

A kezdés előtt a pályán köszöntötték pénteki ötvenedik születésnapja alkalmából Farkas Ágnes olimpiai és kétszeres világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázót. A fővárosiaknál Kovács Anett és Béatrice Edwige, a győrieknél Veronica Kristiansen és Silje Solberg hiányzott. Klujber Katrin három technikai hibával kezdte, majd 6-3-as ETO-vezetés után sorozatban három góllal folytatta a finálét. Ezután megint elléptek hárommal a jobban védekező, lendületesebben támadó és pontosabban célzó győriek, ezért Elek Gábor vezetőedző a meccs harmadánál időt kért. Együttese felzárkózott mínusz egyre, majd újra háromgólos hátrányba került, de a szünetben ismét csak egy találat volt a különbség, vagyis hosszabb távon egyik csapat sem tudta kihasználni a másik hibáit.

Az első félidő meglepően szoros volt ahhoz képest, hogy három héttel korábban az ETO 31-20-ra megverte legnagyobb hazai riválisát a bajnokságban. A második felvonásban a vitatható játékvezetői ítéletek miatt olykor felváltva, olykor pedig együtt reklamáltak a két csapat játékosai, illetve edzői. Az FTC többször is egyenlített, és bár az 53. percben a győriek ismét a háromgólos előnyért támadhattak, nem jártak sikerrel, és Ambros Martín vezetőedzőnek kisvártatva 25-25-ös állásnál kellett időt kérnie. Dragana Cvijic góljával az ötödik perc (2-1) után ismét vezetett a címvédő Ferencváros, Janurik Kingának két bravúros védése is volt, majd emberhátrányba került a Győr, és Szöllősi-Zácsik Szandra találata eldöntötte a finálét.

Tomori Zsuzsanna (b) és Klujber Katrin, az FTC-Rail Cargo játékosai ünnepelnek, miután 28-27-re nyertek az Gyõri Audi ETO KC ellen a nõi kézilabda Magyar Kupa döntõjében a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2023. április 23-án. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A mérkőzés után Elek Gábor, az FTC vezetőedzője arról beszélt, szerinte a malmukra hajtotta a vizet, hogy a Győr nem tudott nagyobb előnyt kialakítani, mert azt nem szereti a csapat, ha feszültek az utolsó percek. Továbbá dicsérte a játékosai hozzáállását, valamint kiemelte, Klujber hetesénél nem mert odanézni, csak Bíró Blanka reakciójából tudta, hogy gól lett. Ambros Martín szerint, amik a három héttel ezelőtti bajnoki találkozón jól működtek abból ma semmi nem köszönt vissza és a hajrát jobban bírta a Ferencváros, ez döntötte el a finálé sorsát.

Janurik Kinga kilenc védéssel, Klujber Katrin nyolc, Szöllősi-Zácsik Szandra és Angela Malestein pedig öt-öt góllal járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Fodor Csenge és Estelle Nze Minko hat-hat alkalommal talált be. A fővárosiak 14. alkalommal nyerték meg a hazai kupasorozatot, és 1997 után tudták ismét megvédeni címüket.

Így emelte magasba a Magyar Kupa trófeáját az FTC:

A döntő:

FTC-Rail Cargo Hungaria – Győri Audi ETO KC 28-27 (13-14)

Gólszerzők: Klujber 8, Szöllősi-Zácsik, Malestein 5-5, Stolle, Cvijic, Lekic 2-2, Cirjenics-Kovacsics, Bölk, Kisfaludy, Hársfalvi 1-1, illetve Fodor, Nze Minko 6-6, Gros 4, Broch 3, Haugsted, Oftedal, Faluvégi 2-2, Rü Unhi, Győri-Lukács 1-1
lövések/gólok: 40/28, illetve 43/27
Gólok hétméteresből: 4/3, illetve 1/1
Kiállítások: 4, illetve 8 perc

Korábban a bronzmérkőzésen a DVSC-SCHAEFFLER 32-26-ra legyőzte az MTK Budapest gárdáját, így a Debrecen végzett a harmadik helyen.

Borítókép: Tatabánya, 2023. április 23. Szucsánszki Zita, az FTC-Rail Cargo csapatkapitánya emeli magasba a kupát, miután 28-27-re nyertek az Gyõri Audi ETO KC ellen a nõi kézilabda Magyar Kupa döntõjében a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2023. április 23-án. MTI/Vasvári Tamás

További tartalmak