Musorujsag
Élő Eredmények

„Mindent megteszünk a címeres mezért, más fel sem merülhet” – gyerekkoruk óta barátok, most a kéziválogatottban is együtt bizonyítanának az FTC fiatal balkezesei

„Mindent megteszünk a címeres mezért, más fel sem merülhet” – gyerekkoruk óta barátok, most a kéziválogatottban is együtt bizonyítanának az FTC fiatal balkezesei

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Két fiatal játékos kapott meghívást Lékai Máté mellett a Ferencvárosi TC férfi kézicsapatából a magyar válogatott áprilisi összetartására. A jobbszélső, Imre Bence és a jobbátlövő, Ónodi-Jánoskúti Máté ráadásul tétmérkőzésen mutatkozhat be az Európa-bajnoki selejtező utolsó két fordulójában. A két tehetséges játékos gyerekkora óta jó barátságot ápol és egymást segítve veszik az akadályokat.

Szinte olyan régóta játszanak már együtt, hogy csak megbecsülni tudják, hány évesek voltak, amikor először kerültek egy csapatba, valamikor 10-12 évvel ezelőtt. Barátságuk azóta is rendületlenül tart, és érdekesség, hogy egyszerre mutatkozhatnak be a férfi kézilabda-válogatott keretében is.

„Az első emlékem még ellenfélként van róla – mesélte Imre Bence. – Aztán egy országos döntőn a Csanádi Árpád Általános Iskola színeiben egy rövid ideig együtt is játszottunk.”

„Egészen a szivacskézilabdáig nyúlhat vissza, amikor megismertük egymást. Jártunk nyári kupákra, de akkor még Bence a Budapesti Elektromos Sportegyesületben játszott, én a Csanádiban. Az egyik ilyen tornán ő lett a legtechnikásabb játékos, én pedig a gólkirály. Erről van is egy kép, amit egyfolytában feldob nekem az internet” – emlékezett vissza Ónodi-Jánoskúti Máté.

Imre Bence (fehérben) a legtechnikásabb játékos, Ónodi-Jánoskúti Máté (piros-fehér mezben) a gólkirály, 2011. 03. 05. (forrás: Facebook)

A régi emlékeket aztán tovább írták az FTC tehetséges balkezesei. Végigjárták a ranglétrát a Ferencváros férfi kézicsapatainál, majd azóta is helyet követelnek maguknak a felnőttek között, és együtt szerepeltek a korosztályos válogatottakban is, ahol rendre szobatársak voltak, ahogy most, a felnőttválogatottban is.

„Hosszú út volt, az biztos. Remélem, még több közös emlék vár ránk. Bár eddig is rengeteget szereztünk, szobatársak vagyunk, legjobb barátok” – mondta fülig érő mosollyal Imre.

Mindig voltak olyan pillanatok, amikor szükségük volt egymás támogatására a kicsit nehezebb időszakokban.

„A sportban vannak jobb és rosszabb napok. Van, amikor ő húz engem, de természetesen ez fordítva is megesik. Elég sűrű volt az életünk, az utánpótlás-világversenyek minden évben nyáron kerülnek megrendezésre, a szezon után. Ilyenkor nagyon sok kitartás kell, meg akaraterő, amikor nemcsak mi, hanem az egész csapat húzza egymást” – vélekedett Ónodi-Jánoskúti.

A jobbátlövő már korábban, 2022 szeptemberében is kapott meghívót kapott a válogatottba, akkor azonban nem vehetett részt az összetartáson, mert csapata Európa-liga mérkőzésén eltört az orra. Azóta fél év telt el, Ónodi-Jánoskúti pedig még érettebb játékossá vált.

„Hatalmas dolog, hogy itt lehetünk és beleszagolhatunk ebbe az egész légkörbe az edzéseken, ráadásul van két mérkőzés is. Úgymond teher nélkül tudunk játszani, szóval meg tudjuk mutatni magunkat, hogy tényleg mire vagyunk képesek a pályán, ezek után pedig reménykedünk benne és dolgozunk tovább, hogy a későbbiekben is meghívót kapjunk” – mondta Ónodi-Jánoskúti.

A 20 éves játékos hozzátette: „már vártam az újra meghívót. Nagyon rosszkor jött az a sérülés, de úgy látszik, nekem ez egy kicsit peches, amikor hívnak. A kerethirdetés után talán két nappal fordult ki a bokám. Egy kicsit ki kellett hagynom, pihentetnem, de szerencsére ezt össze lehetett tenni, ez nem olyan komoly, mint egy orrtörés”.

Ónodi-Jánoskúti Máté (fotó: FTC Kézilabda)

A jobbszélső először kapott meghívást a válogatottba, amire alaposan rászolgált sorozatos jó teljesítményével.

„Szeretnénk megnyerni mindkét soron következő mérkőzést, de szerintem minden fiatal nevében mondhatom, egyénileg is szeretnénk bizonyítani, megmutatni magunkat. Minden labdáért meg fogunk küzdeni, és igazából az a legfontosabb, lássák rajtunk, hogy mindent megteszünk a címeres mezért, más fel sem merülhet. Az már szerencse kérdése is, hogy az első helyzet bepattan-e vagy sem” – vélekedett Imre.

Rohamosan közeledik az olimpia, a férfi kéziválogatott pedig átalakulóban van, még az is előfordulhat, hogy a két FTC-játékos helyet kap az ötkarikás játékokra készülő keretben is, de erről a kérdésről mindketten nagyon szerényen nyilatkoztak.

„Most itt vagyunk, beleszagolhatunk ebbe az egészbe, de mindketten tudjuk, vannak előttünk. Azonban nagyon keményen fogunk dolgozni, remélem a bajnokság vége is úgy alakul majd a klubcsapatunknál, hogy a következő szezonban is Európa-ligát tudunk játszani, mert mindkettőnk játékához rengeteget tett hozzá, így nagyon sokat tudunk fejlődni” – mondta Ónodi-Jánoskúti.

„Valójában csak dolgozni kell, nem szabad erre figyelni. Nyilván beleborzongok, ha kimondanánk, és esetleg úgy jönne össze minden szerencse és a játék, hogy ott tudnánk lenni. Nekem ez az álmom, de lesz még 2028-ban is olimpia” – fogalmazott a tehetséges jobbátlövő.

Imre Bence (forrás: FTC Kézilabda)

„Egy óriási álom az olimpia, de reálisnak kell lennünk. Vannak előttünk olyan játékosok, akik egyrészt nagyon technikásak, rutinosak és a nemzetközi szintet képviselik. A következő olimpia még nem feltétlenül a mi célunk, azonban keményen fogunk dolgozni, hogy esélyünk legyen bekerülni a válogatottba a továbbiakban is. Még azt emelném ki, idén lesz egy junior világbajnokság, ami nekünk az utolsó lesz ebből a fajtából. Mindkettőnknek fontos és szeretnénk jó eredményt elérni, de a csapatba kerülés is nehéz” – vélekedett a 20 éves jobbszélső.

Imre szülei mindketten megjárták és átélhették az olimpia forgatagát, varázsát. Édesanyja, Kökény Beatrix a kéziválogatott tagjaként egy ezüst és egy bronzérmet nyert, édesapja, Imre Géza pedig egyéni párbajtőrben és csapatban is két-két ezüst és bronzérmet nyert.

Azonban a családi beszélgetéseknél nem kerül előtérbe az olimpia: „reálisan látják, tudják, szerencse is kell, hogy oda tudjon kerülni az ember, de mindent meg fogok tenni ezért. Elsőként azonban azt szeretnénk – és szerintem az egész csapat is – hogy jussunk ki az olimpiára”.

A férfiválogatott kerete az Eb-selejtezőkre:
kapusok:
Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Nagy Martin (VfL Gummesbach), Palasics Kristóf (HSA NEKA)
jobbszélsők:
Imre Bence (FTC), Krakovszki Zsolt (HSA NEKA)
jobbátlövők:
Ilic Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskuti Máté (FTC)
irányítók:
Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock), Hanusz Egon (TVB Stuttgart), Léka Máté (FTC)
beállók:
Rosta Miklós (OTP Bank-PICK Szeged), Szrnka Levente (Fejér B.Á.L.-Veszprém), Szűcs Bence (Balatonfüredi KSE), Vajda Huba (Balatonfüredi KSE)
balátlövők:
Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-PICK Szeged)
balszélsők:
Krakovszki Bence (HSA NEKA), Molnár Robin (OTP Bank-PICK Szeged)

A csoport korábbi eredményei:
Magyarország-Litvánia 36-23 (20-13)
Svájc-Grúzia 24-23 (15-12)
Grúzia-Magyarország 24-41 (11-18)
Litvánia-Svájc 26-27 (11-17)
Grúzia-Litvánia 32-18 (16-17)
Svájc-Magyarország 32-37 (19-21)
Litvánia-Grúzia 35-27 (13-9)
Magyarország-Svájc 36-27 (16-10)

A csoport további programja:
Április 26. 16:00, Tbiliszi: Grúzia-Svájc
Április 27., 18:00, Klaipéda: LITVÁNIA-MAGYARORSZÁG
Április 30., 18:00, Tatabánya: MAGYARORSZÁG-GRÚZIA
Április 30., 18:00: Winterthur: Svájc-Litvánia

A csoport állása:
1. Magyarország 8 p (+45)
2. Svájc 4 p (-12)
3. Grúzia 2 p (-12)
4. Litvánia 2 p (-20)
A csoport első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport legjobb négy csoportharmadikja jut ki a 2024. január 10-28. között sorra kerülő németországi Európa-bajnokságra.

Borítókép: FTC Kézilabda

További tartalmak