Musorujsag
Élő Eredmények

Bravúrosan játszott a férfiválogatott, karnyújtásnyira az elődöntő az Európa-bajnokságon

m4sport.hu | Sz. Sz.
A magyar férfi strandkézilabda-válogatott mindkét mérkőzését megnyerte az Európa-bajnokság pénteki napján, középdöntős csoportja első helyén végzett, szombaton Ukrajnán keresztül vezet az út az elődöntőbe.

A férfiválogatott első pénteki mérkőzésén Németország volt az ellenfél. Gulyás István csapata nehezen találta meg az áttörőst az első szettben, a németek 6 ponttal is vezettek, majd 12-12-nél egyenlő volt az állás, de Kun Attila góljával már a magyarok voltak előnyben (16-14).

Izgalmasan alakult az utolsó két perc: Németország visszavette a vezetést, de a remekül játszó Csuka Balázs és Vizes Patrik összjátékából megszületett az egyenlítés. A németek balszélsője hibázott, becsúszott a lába a vonal alá, így 25 másodperccel a vége előtt a szett megnyeréséért támadhatott Magyarország (20-20).

Csuka 4 másodperccel a vége előtt egypontos gólt szerzett, az ellenfél pedig időt kért. A megbeszélés után lövésig is eljutottak, ami a kapufán csattant, így 21-20-ra a magyarok nyerték az első 10 percet.

Két kapusgóllal kezdődött a második szett, majd Balogh Ádám védése után a magyarok szereztek vezetést, Kun talált be (4-2). Fej fej mellett haladtak a csapatok, majd a németek négypontos előnybe kerültek (8-12), de Csuka szépítése után feltámadtak a magyarok. Nahaj László védett és összejött az egyenlítés (12-12).

Négy perc volt hátra a második szettből és végig a németek voltak lépéselőnyben. Az utolsó percre fordulva Hajdú Péter belemenést harcolt ki, majd Csuka és Vizes góljaival sikerült 20-18-ra fordítani, fél perccel a vége előtt. Németország egyenlített, de Gulyás 11 másodperccel a vége előtt időt kért. Vizes Kunnak tette fel a labdát a levegőbe, de a beálló az ellenfél kapusába lőtte a játékszert, ami a mezőnybe pattant, de a németek nem tudtak élni az eséllyel.

Aranygól következett. Az első csapat, amely pontot ér el, megnyeri a szettet. Hajdú egy kézzel húzta le a levegőből a labdát a német kapus elől, elhajolt és a hálóba lőtt (21-20). Magyarország 2-0-ra, nagyot küzdve győzte le Németországot.

Magyarország–Németország 2-0 (21-20, 21-20)

A második mérkőzésen Spanyolország kezdett jobban, 4-0-ra elléptek, de Gyene Norbert góljaival 6-4-re fordított a magyar csapat. Felváltva estek a gólok, de Gulyás István csapata játszott lépéselőnyben, az első szett felénél 12-10 állt az eredményjelzőn.

Folytatódott az adok-kapok, majd 18-18-nál a spanyolok a vezetésért támadhattak, azonban eladták a labdát, majd John András hatméterest hibázott, ezt követően pedig visszavették a vezetést (18-20).

Gyene gólja után döntetlennel (20-20) és Nahaj védéssel kezdődött az utolsó perc, de támadásban nem sikerült túljárni az ellenfél védőinek eszén. Spanyolország időt kért, de aligha azt beszélték meg, hogy John labdát szerez, és 9 másodperccel a vége előtt a győzelemért támadhat majd Magyarország. Gulyás István is kikérte a maga idejét, Gyene kapta meg a labdát, befelé cselezett és a kapu bal oldalába húzta vissza a labdát – egymást követően a harmadik szettjét nyerte meg a válogatott 21-20-ra.

Kapcsolódó tartalom

A második 10 perc feldobását a spanyolok szerezték meg, ahogy az első gólt is, de Kun egyenlített (2-2). Vizes találatával két perc elteltével már a magyarok vezettek (6-4), és hiába kapaszkodott az ellenfél, Gyene remek gólt lőtt (8-6).

Ellenállhatatlan volt támadásban a magyar válogatott, szebbnél szebb akciókat vezetett, a spanyolok csak kapaszkodni tudtak (12-12). Durvulni kezdett a játék, egyre feszültebben játszottak a spanyolok, Csuka kapott hátulról nagy faultot, melyet kiállítás követett, de hiába az emberelőny, a vezetést nem sikerült újra átvenni.

Nahaj bravúrt mutatott be a kapuban, de Gyene kezéből kiperdült a labda. A szett felénél kissé megzavarta a válogatottat, hogy a spanyolok védekezést váltottak, a vezetést is át tudták venni (12-14). Ekkor a magyarok kapaszkodhattak.

Vizes lőtt hatalmas gólt, ami a kapufa után a spanyol kapus fejéről pattant a hálóba (18-18), és minden támadás góllal fejeződött be, egészen 20-20-ig, amikor Balogh védett, majd kipattanót a kapufára lőtték a spanyolok.

Csuka lövése kimaradt, Balogh újra védett, de Vizes is a kapufára bombázott. Spanyolország időt kért, 18 másodperccel a második szett vége előtt. John és Zakics Bence védekezett remekül, belemenést harcoltak ki. Magyarország is időt kért, ami hasznos volt, a támadás góllal ért véget – Gyene pontjával ismét 21-20-ra nyert a csapat.

A magyar férfi strandkézilabda-válogatott így megnyerte középdöntős csoportját, mivel a másik mérkőzésen Németország 2-1-re legyőzte Norvégiát. Az legjobb nyolc között, az elődöntőért, a II-es csoport negyedik helyezettje, Ukrajna lesz az ellenfél szombaton.

Eredmény:
Magyarország–Spanyolország 2-0 (21-20, 21-20)

május 27., Magyarország–Ukrajna

A 9. helyért küzdő női válogatott mindkét mai mérkőzést 2-0-ra nyerte meg. Délelőtt Uhrin Lili (12 pont), és Kazeem Amina (8 pont) vezetésével 20-18-ra, majd 22-14-re győzték le az olasz válogatottat.

A nap második mérkőzésén sem tört meg a jó forma, az ellenfél Észak-Macedónia volt. Csiki Renáta 10 pontot szerzett, Kazeem 8-at és hárman is 6-ig jutottak. Az első szettben kiszakadt a gólzsák, 26-8-as első szett után a másodikat már kisebb különbséggel, 14-10-re nyerte Pinizsi Zoltán válogatottja.

Eredmény:
Magyarország–Olaszország 2-0 (20-18, 22-14)
Észak-Macedónia–Magyarország 0-2 (8-28, 10-14)

A női válogatott három győzelemmel menetelt tovább csoportjából, szombaton pedig Lengyelországgal játszanak, győzelem esetén versenyben maradnak a 9. helyért.

május 27., 15:00 – Lengyelország–Magyarország

A strandkézi-Eb mérkőzéseit élőben követheti az M4 Sporton és az m4sport.hu oldalon.

További tartalmak