Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Márton Gréta: Óriási élmény volt a BL négyes döntője, újra ilyen célokért küzdenénk

Márton Gréta: Óriási élmény volt a BL négyes döntője, újra ilyen célokért küzdenénk

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Új edzői stábbal kezdte meg felkészülését az új szezonra a BL-ezüstérmes Ferencváros női kézilabdacsapata. A Fradi oszlopos tagja, Márton Gréta, illetve új igazolása, Bordás Réka a Kossuth Rádió riporterének, Kreisz Bálintnak mesélt a nyári szünetről, felkészülésről, illetve az előttük álló célokról.

„Nagyon jól telt a nyári szünet, sok időt töltöttem a családommal és a barátaimmal is – kezdte a Kossuth Rádiónak adott interjúját Márton Gréta, a Ferencváros kézilabdázója. – Sok helyen jártam külföldön, belföldön, minden percét kiélveztem, kipihentem magam. Óriási élmény volt a final four, sokunk életében ez volt az első. Óriási motiváció, hogy újra ott lehessünk, és ilyen célokért küzdjünk. Még egy kicsit hihetetlennek tűnik, de ezért fogunk dolgozni.”

Márton kiemelte, egyelőre nagyon gördülékenyen működik a munka az új vezetőedzővel, Martin Albertsennel, egy teljesen más szemléletből látják majd a kézilabdát, így más dolgokat szeretnének majd viszontlátni a pályán, mint Elek Gábor és stábja.

„Nagyon furcsa Szucsánszki Zita hiánya, de az újaknak nagyon örültünk – utalt a játékosmozgásra a szélső. – Ismertük már őket, szóval tudtuk, hogy kik ők. Ez egy jó közösség, remélem, jól fogják majd érezni magukat köztünk.”

Márton Gréta elárulta hazai pályán és idegenben is játszanak majd edzőmérkőzéseket, illetve elutaznak Metzbe egy rendkívül nívós felkészülési tornára.

„Csapatszinten szeretnénk tényleg a legtöbbet kihozni magunkból, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle – tekintett az előttünk álló szezonra a Fradit kilenc éve erősítő játékos. – Emellett egy éven belül itt van a világbajnokság és az olimpia, ezek mellett nem lehet elmenni, erre készítenie kell magát az embernek. Egyénileg szeretnék sokat fejlődni, ezeket a pályára vinni, segíteni a csapatomat. Ha a csapattal sikeresek vagyunk, akkor én is boldog vagyok.”

Mártonnak egy év van még hátra a szerződéséből, motoszkál már a fejében a jövő, de egyelőre főleg a Ferencvárosra koncentrál.

A teljes beszélgetés Márton Grétával:

Márton mellett a Ferencváros egyik új igazolása, Bordás Réka is beszélt várakozásairól a Kossuth Rádiónak.

„Sikerült kipihennem magam, rám fért már – sóhajtott a beálló. – Izgatottan vártam a szezonkezdést, új csapat, új impulzus, új környezet. Az elmúlt szezon közepe táján érkezett a megkeresés, akkor éreztem, hogy szükségem van a környezetváltozásra, és érkezett egy lehetőség, hogy szintet lépjek. Nehéz volt meghozni a döntést, mert szerettem Debrecenben lenni.”

Bordás a helyszínen nézte a Fradi Bajnokok Ligája-döntőjét, nagy büszkeséget érzett és szurkolt leendő csapattársainak. Természetesen átfutott a fején, hogy jövőre ő is pályán legyen a sorozat négyes döntőjében.

„Egész jól sikerült a beilleszkedésem, nagyon aranyosak a lányok, segítőkészek – mosolygott Bordás. – A csapat háromnegyedét már ismertem, jól érzem magam, nagyon jó itt edzésekre járni. A kemény védekezés és a gyors gólok volt eddig is a filozófia, ezen nem nagyon változtatunk szerintem.”

Mártonhoz hasonlóan Bordás is várja a válogatott kihívásokat, szeretne úgy szerepelni a világbajnokságon, hogy ezzel elérjék az olimpiai szereplést.

A teljes beszélgetés Bordás Rékával:

 

A Ferencváros az előző idényben története során először bejutott a BL budapesti négyes döntőjébe, ahol második lett. A BL-fináléban 2002 után szerepelt ismét az együttes, Magyar Kupa-címét pedig 1997 után tudta újra megvédeni.

„Elég sokáig járt a fejemben, és ha visszagondolok rá, még most is kiráz a hideg, milyen hangulatban játszottunk ott, húszezer ember előtt” – beszélt a BL négyes döntőről Szöllősi-Zácsik Szandra az MTI-nek. Hozzátette, mára egy kicsit megszépült számára az ezüstérem, mert bár tisztában voltak vele, hogy nem ők az esélyesei a norvég Vipers Kristiansand elleni finálénak, „de ha már ott van az ember, nyilvánvalóan szeretné megnyerni”.

Mint felidézte, az FTC-nél eddig is úgy indultak neki minden szezonnak, hogy jó lenne bejutni a négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, és ez mostantól hatványozottan igaz, hiszen ott voltak és megtapasztalták az egyedülálló atmoszférát.

„A Metz elleni első meccs után senki nem gondolta volna, hogy ott leszünk, de nagyon bízom benne, hogy idén könnyebb lesz a bejutásunk” – mondta a balátlövő arra utalva, hogy a negyeddöntő első mérkőzését hat góllal elveszítették Érden a francia ellenfelükkel szemben. Szöllősi-Zácsik elmondta, egyelőre nagyon furcsa számára, hogy nem Elek Gábor irányítja a csapatot, hiszen 17 éves kora óta volt az edzője, amikor a Ferencvárosban játszott.

„Még szoknom kell ezt az egészet, hiszen minden mozdulatából tudtam, mit szeretne, és ez fordítva is igaz volt” – jegyezte meg. Elmondása szerint Martin Albertsen próbálja elmagyarázni és megmutatni nekik a dán stílust, de még tanulniuk kell. Szerinte játékban és taktikai szempontból is teljesen mást fognak nyújtani, hiszen sok mindenben különbözik egymástól a két edző, és a két edzői stílus.

„Kellenek hozzá meccsek, senki nem várhatja el tőlünk, hogy már az első BL-mérkőzésünkön kirázzuk a kisujjunkból, de vagyunk olyan profi játékosok, hogy tudunk alkalmazkodni, és megvalósítjuk, amit az edző kér tőlünk” – szögezte le. A 89-szeres válogatott játékos úgy vélekedett, lehetséges, hogy a szezon eleje egy kicsit döcögősebb lesz, de nagyon bízik benne, hogy botladozni nem fognak.

Budapest, 2023. június 4.
Szöllősi-Zácsik Szandra (k), a magyar, valamint Sunniva Amalie Naes Andersen (b) és Ragnhild Valle Dahl, a norvég csapat játékosai a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének fináléjában játszott FTC-Rail Cargo Hungaria – Vipers Kristiansand mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2023. június 4-én.
MTI/Illyés Tibor

A kapus Janurik Kinga elárulta: olyan helyre rakta a BL-ezüstérmét, hogy rögtön meglássa, amikor ébredés után kinyitja a szemét, és minden nap nagyon büszke rá.

„Eddig is minden szezont úgy kezdtünk el, hogy szeretnénk ott lenni, de most először sikerült, és megéreztük, milyen fantasztikus ez a hétvége itt Budapesten, a saját szurkolóink előtt. Most még inkább úgy megyünk neki az új idénynek, hogy a végén ott legyünk a négyes döntőben” – nyilatkozta. Hozzáfűzte, annál nagyobb dolog nincs egy kézilabdázó pályafutásában klubszinten, mint bejutni a BL legjobb négy csapata közé, ez lesz a céljuk a következő évadban is, de a bajnokság és a Magyar Kupa is nagyon fontos számukra. Meglátása szerint a kapusokra nem várnak nagy változások az edzőcsere következtében.

„A kapusedzőnk ugyanaz, ugyanaz a stratégiánk, ugyanaz a felkészülésünk, és ugyanúgy készülünk majd minden egyes mérkőzésre” – magyarázta.

Borítókép: Márton Gréta a Ferencváros–Vipers BL-döntőben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak