Musorujsag
Élő Eredmények

Világsztárokkal erősítő Veszprém, átalakuló Szeged és újra két budapesti csapat – kezdődik a férfi kézi NB I

Világsztárokkal erősítő Veszprém, átalakuló Szeged és újra két budapesti csapat – kezdődik a férfi kézi NB I

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Számos érdekességet tartogathat a férfi kézilabda NB I 2023/2024-es kiírása. Több csapat is átalakult a nyár folyamán, a címvédő Veszprém kerete több poszton is kicserélődött, a Szeged pedig új szakmai stábbal szerezné vissza a bajnoki címet. 2016 után visszatér az élvonalba a PLER, így két budapesti csapat szerepel majd a kiírásban.

A férfi és a női kézilabda NB I valamennyi mérkőzését élőben követheti az M4 Sporton, az m4sport.hu-n, valamint az M4 Sport tematikus YouTube csatornáján.

A szombaton kezdődő szezon új fejezetet nyit a két gigász rivalizálásában, hiszen már nem Juan Carlos Pastor a Szeged vezetőedzője.

A spanyol 10 év után köszönt el a Tisza-parti csapattól, helyét a klub akadémiájának utánpótlás-igazgatója, szakmai vezetője, Kárpáti Krisztián vette át (Vladan Jordoviccsal kiegészülve), kinevezése ugyanakkor csak az előttünk álló szezonra szól: 2024 júliusától a svéd Michael Apelgren, Jonas Källman páros ül majd a kispadon.

A tavalyi keretből 10 játékos távozott, ebből öten léptek pályára rendszeresen, de olyan klucsjátékosok és mondhatni klublegendák távoztak, mint a 2022-es bajnoki döntő hőse, Rosta Miklós és Mirko Alilovic, aki rengeteg fontos bravúrral lopta be magát a szegedi szívekbe.

Ami az érkezőket illeti, Marin Jelinic személyében horvát válogatott balszélsőt szerződtettek Alexander Blonz helyére, a kapuba pedig Emil Kheri Imsgard érkezett. A norvég válogatott kapus már a felkészülés során igyekezett megmutatni, méltó helyettese lesz Alilovicnak. A Sélestatban megrendezett nemzetközi torna fináléjában, döntetlen után hétméteresek következtek: Imsgard két lövést is hárított, így a szegediek megnyerték a tornát. Rosta pótlására két beálló érkezett, de Carlos Molina és Gleb Kalaras minden bizonnyal védekezésben kaphat majd fontosabb feladatokat, amennyiben Bánhidi Bencét elkerülik a sérülések.

A szegediekkel kapcsolatban érdemes lesz figyelni, hogyan alakul át a csapat taktikája, mennyire tartják meg a Pastor féle spanyolos felfogást, vagy adott esetben mennyire húznak majd az új irány, a gyorsabb tempójú svéd stílus felé. Ami szinte biztosra vehető, hogy nem lesz annyira beálló központú a játék, mint az elmúlt években.

A Szegednek a következő idényre nincs konkrétan kitűzött célja, de a bajnoki döntő, a kupadöntőt és a BL csoportköréből való továbbjutás reális, Dr. Szűcs Ernő Péter klubelnök szerint.

Azonban a bajnokságban érdemes lesz figyelni a Tatabányára. A Tombor Csaba által irányított tavalyi bronzérmeshez 8 új játékos érkezett, ami korántsem meglepő, hiszen az Európa-liga csoportkörében kezdik az idei nemzetközi szereplést, ráadásul megtréfálnák a szegedieket és megcéloznák az alapszakasz második helyét.  Ebben hatalmas segítség lehet a bajnokság egyik gólkirály aspiránsa, Dzsamali Iman. A 36-szoros magyar válogatott balátlövő tavaly novemberben igazolt Ceglédre, ahol korábbi térdsérülései ellenére elképesztő formát mutatott, 15 mérkőzésen 105 gólt szerzett. Ha ezt a góltermést az előttünk álló bajnokságban is fenntartja, és nem szenved sérülést, akkor versenyben lesz a gólkirályi címért. Nagy visszatérő a csapatnál Juhász Ádám, aki a balszerencsés sérülését követően lendülne újra válogatott formába.

Visszatér Bartucz László, aki korábban két ízben is védett a „Tigriseknél”, minden bizonnyal erős párost fognak alkotni a kapuban Székely Mártonnal. Az előző idényben 92 védést számláló Nagy Benedek azonban visszatér Veszprémbe.

A címvédőtől némi meglepetésre, és annak ellenére távozott Vladimir Cupara, hogy egy év még hátra volt a szerződéséből, ezért először Ignacio Biosca írt alá, majd visszarendelték a kölcsönből Nagyot is, és a jobbszélső poszt kivételével mindenhol láthatunk majd új neveket veszprémi mezben. Ráadásul olyan világsztárokat is, mint az olimpiai bajnok francia Ludovic Fabregas és Hugo Descat, vagy a Magyarországon 2022-ben Európa-bajnoki címet nyerő Lukas Sandell. De egy hatalmas lövőerejű fiatal játékost is megszereztek, Szergej Koszorotovtól rengeteg átlövést várnak.

Nagynevű játékosok is távoztak, Rasmus Lauge és Manuel Strlek is a váltás mellett döntött. Németországa igazolt Sipos Adrián és Ilic Zoran is – a fiatal, magyar válogatott jobbátlövő hatalmas kihívás előtt áll, de lényegesen több játéklehetőséghez juthat majd a HSV Hamburgnál, mint Veszprémben.

„Bizonyos dolgokban, filozófiában, gondolkodásmódban szeretnénk változtatni, és azon a sebességen, ami a két kapu között szükséges visszarendeződésben, illetve lerohanásban – nyilatkozta a csapat másodedzője, Gulyás Péter. – A csapat fizikális állapotban 10-15 százalékot javult az egy évvel ezelőttihez képest, ez a fizikális mutatókon is látszik, az összes eredményen. Hogy mikor lesz csapat, az még sok idő szerintem, mert a játékosok nagyon jók egyénileg, de össze kell gyúrni őket.” 

A szakmai stáb filozófiájáról elmondta: ha az egyéneket megpróbálnák letörni, akkor a játékosaik már nem azok lennének, akiket idehoztak. Ha megpróbálnák belesulykolni őket egy általuk vélt elképzelésbe, akkor “eltörnék” a játékosokat.

„Bele kell dolgozniuk magukat ebbe a közegbe, nekünk pedig hagynunk kell őket kiteljesedni, hiszen azért vannak ilyen magas szinten, amit nagyon tudnak és ami az erősségük. Csapatként próbálunk funkcionálni, de a játékosokra van bízva, hogy oldanak meg bizonyos helyzeteket, hiszen ők cseleznek, ők döntenek, mikor és hova lőnek. Ezeket kintről nem befolyásoljuk, nem szólunk bele, hiszen ők már megéltek sok mindent” – magyarázta Gulyás.

Az elmondottak alapján minden bizonnyal sokkal kreatívabb játékra számíthatunk a Veszprémtől, de Koszorotov érkezésével az átlövések száma is emelkedhet, az orosz a távoli zónákból is képes folyamatos veszélyt jelenteni. Aktuális keretével minden fronton bajnokesélyes a bakonyi csapat, Fabregas ráadásul leszögezte  – szeretne a Veszprémmel is Bajnokok Ligáját nyerni.

Az előző kiírást a negyedik helyen záró FTC nem eszközölt nagy változásokat a keretében. Távozott Bohács Sándor, a balszélső helyére az ifjúsági válogatott Szepesi Zsombor érkezett kölcsönbe Szegedről, Török Ádám pedig Dabason tölti kölcsönben a következő idényt. Pásztor István irányítása alatt az Európa-ligában is megállta helyét a csapat, továbbjutott a csoportkörből, a legjobb 16 között pedig a korábbi BL-győztes Montpellier állította meg. Az előttünk álló szezonban egyedüli magyar csapatként az Európa Kupában indulhat majd az FTC, s a csapat eddigi fejlődését, valamint azt alapul véve, hogy szinte a teljes csapat együtt maradt, jó előjelekkel, akár a végső győzelemre is esélyesen indulnak. Számos feltörekvő fiatal tehetség követel magának figyelmet a Ferencváros férfi kézicsapatánál, az újabb kettősterhelés pedig remek fejlődési lehetőség lesz számukra.

Lesz egy nagy visszatérője a bajnokságnak, 7 év után ugyanis kiharcolta a feljutást a PLER-Budapest, így két fővárosi csapat szerepel majd a 2023/2024-es kiírásban. A PLER 12 új játékossal vág neki újra az élvonalnak, ahol a bennmaradás az egyértelmű céljuk, ennek megfelelően alakították ki a játékoskeretet is. Hosszú idő után visszatér a válogatottban is pályára lépő, saját nevelésű jobbszélső, Tóth Ádám. A keret megerősítésére 6 légióst is sikerült megszerezniük, ráadásul bízhatnak a Komlóról érkező Filip Szunajko és Buno-Vili Zobec NB I-es tapasztalatában.

Az új szezon szombaton a címvédő Telekom Veszprém és a HE-DO B.BRAUN Gyöngyös mérkőzésével rajtol, az összecsapást az M4 Sport kézilabdás YouTube-csatornáján és az m4sport.hu oldalon követhetik élőben. 

Férfi kézilabda NB I 2023/2024-as kiírásának mezőnye:
CYEB-Budakalász
Csurgói KK
Dabas KC
FTC-Green Collect
Balatonfüredi KSE
HE-DO B.BRAUN Gyöngyös
QHB Eger
Carbonex-Komló
HSA NEKA
OTP Bank-Pick Szeged
PLER-Budapest
MOL Tatabánya KC
Fejér B.Á.L.- Veszprém
Telekom Veszprém

Játékosmozgások a férfi kézilabda NB I csapatainál:
Telekom Veszprém
Érkezők: Ignacio Biosca (kapus, Orlen Wisla Plock), Szergej Koszorotov (balátlövő, Orlen Wisla Plock), Agustín Casado (irányító, MT Melsungen), Hugo Descat (balszélső, Montpellier), Ludovic Fabregas (beálló, Barca), Lukas Sandell (jobbátlövő, Aalborg), Nagy Benedek (kapus, Mol Tatabánya – kölcsönből vissza)
Távozók: Vladimir Cupara (kapus, Dinamo Bucuresti), Ilic Zoran (jobbátlövő, HSV Hamburg), Sipos Adrián (beálló, MT Melsungen), Rasmus Lauge (balátlövő, Bjerringbro-Silkeborg), Manuel Strlek (balszélső, RK Nexe)
Kölcsönbe távozó játékosok: Palasics Kristóf (Logrono La Rioja), Lukács Péter (irányító, Elverum)

OTP Bank-Pick Szeged
Érkezők: Nagy Martin (kapus, VfL Gummersbach), Szilágyi Benjámin (jobbszélső, NEKA), Szymon Dzialakiewicz (jobbátlövő, Redbergslids IK), Carlos Molina (beálló, Motor Zaporizzsja), Gleb Kalaras (beálló, MT Melsungen), Marin Jelinic (balszélső, Nexe), Emil Kheri Imsgard (kapus, Elverum)
Távozik:
 Bajus Brunó (balszélső, QHB-Eger), Luka Krivokapics (kapus, Fertiberia Puerto Sagunto), Bogdan Radivojevics (jobbszélső, ?), Rosta Miklós (beálló, Dinamo Bucuresti), Alexander Blonz (balszélső, GOG), Mirko Alilovic (kapus, Orlen Wisla Plock), Nagy Tibor (kapus, Dabas – kölcsön után végleg), Kent Robin Tönnesen (jobbátlövő, Paris Saint-Germain), Molnár Robin (balszélső, NEKA – kölcsönből vissza), Ludman Marcell (balátlövő, NEKA – legutóbb kölcsönben Fejér-B.Á.L. Veszprém)
Kölcsönbe távozó: Szepesi Zsombor (FTC-Green Collect)

MOL Tatabánya KC
Érkezők: 
Dzsamali Iman (balátlövő, Cegléd), Reza Jadegari (balátlövő, Mes Kerman)Vajda Huba (beálló, Balatonfüred), Enomoto Juga (jobbátlövő, Budai Farkasok), Krakovszki Bence (balszélső, NEKA), Juhász Ádám (irányító, Benfica), Bartucz László (kapus, HE-DO B. Braun Gyöngyös), Eklemovic Márkó (irányító, BFKA-Veszprém)
Távozók:
 Bodor Márk (balátlövő, HE-DO B. Braun Gyöngyös), Hornyák Bence (jobbszélső, Fejér B.Á.L.-Veszprém), Ubornyák Dávid (irányító, HE-DO B. Braun Gyöngyös), Bodnár Ádám (irányító, Kecskemét), Nagy Benedek (kapus, Telekom Veszprém – kölcsön után visszatér)
Kölcsönbe távozó: Edwards Olivér (balszélső, HE-DO B. Braun Gyöngyös)

FTC-Green Collect
Érkező: 
Kölcsönbe érkező: Szepesi Zsombor (OTP Bank-PICK Szeged)
Távozó:
 Bohács Sándor (balszélső)
Kölcsönbe távozó: Török Ádám (irányító, Dabas)

Balatonfüredi KSE
Érkezők:
 Domen Sikosek Pelko (beálló, Anorthoszisz Famaguszta), Tadej Kljun (jobbátlövő, Benfica)
Távozók:
 
Tóth Mihály (kapus, CYEB-Budakalász), Vajda Huba (beálló, Mol Tatabánya), Ág Bálint (balszélső, Cegléd), Határ Péter (balátlövő, Cegléd)
Kölcsönbe távozók: Jánosi Tamás (balátlövő, Puente Genil), Draskovics Gellért (balátlövő, Fejér B.Á.L.-Veszprém), Vári Márk (jobbátlövő, OTP Bank-Pick Szeged U21)

Csurgói KK
Érkezők:
Aleksza Tufegdzics (jobbszélső, Slovan Ljubljana), Matevz Zagar (irányító, Koper), Tóth Péter (jobbátlövő/jobbszélső, Fejér-B.Á.L. Veszprém), David Mazurek (jobbátlövő, Zubri), Papp Tamás (beálló, NEKA)
Távozik:
 Rok Skol (irányító, Ribnica), Szeitl László (beálló, ?), Tóth Ádám (jobbszélső, PLER-Budapest), Matko Rotim (beálló, Komló), Grega Krecic (jobbátlövő, RK Celje PL), Konyicsák Tamás (kapus, ?)

HE-DO B. BRAUN Gyöngyös
Érkezők: 
Ubornyák Dávid (irányító, Grundfos Tatabánya), Podoba János (kapus, Fejér-B.Á.L. Veszprém), Bodor Márk (balátlövő, Mol Tatabánya), Tomasz Pietruszko (beálló, Zaglebie Lubin)
Kölcsönbe érkező: Edwards Olivér (balszélső, Grundfos Tatabánya)
Távozók:
 
Dino Hamidovic (balátlövő, Gracanica), Gábori Máté (jobbszélső, Szigetszentmiklós), Halász Levente (balátlövő, ?), Bartucz László (kapus, Grundfos Tatabánya), Menyhárt Máté (balszélső, Komló), Gerdán Tibor (beálló, Győr), Karnok Donát (jobbszélső, ?), Gulyás Máté (irányító, ?), Mátyás Balázs (balszélső, ?)

NEKA
Érkezők: 
Szücs Balázs (jobbszélső, Cegléd), Ludman Marcell (balátlövő, OTP Bank-PICK Szeged – legutóbb kölcsönben Fejér-B.Á.L. Veszprém), Molnár Robin (balszélső, OTP Bank-Pick Szeged – kölcsön után visszatér), Tóth Levente (irányító, BFKA-Balatonfüred), Csányi Dániel (beálló, Komló)
Kölcsönbe érkező: Mikler Krisztián (kapus, BFKA-Veszprém)
Távozók:
 Dobi Bence (irányító, Cegléd), Takács Ákos (kapus, PLER-Budapest – kölcsön után végleg), Szilágyi Benjámin (jobbszélső, OTP Bank-PICK Szeged), Krakovszki Bence (balszélső, MOL Tatabánya), Ács Péter (irányító, PLER-Budapest), Fekete Dániel (balátlövő, Riihimäen Cocks), Papp Tamás (beálló, Csurgói KK), Draskovics Gellért (balátlövő, Balatonfüred – kölcsön után visszatért, onnan Fejér B.Á.L.-Veszprém)

Dabas KC
Érkezők: 
Nagy Tibor (kapus, OTP Bank-Pick Szeged – kölcsön után végleg)
Kölcsönbe érkező: Török Ádám (irányító, FTC-Green Collect)
Távozók:
 
Hutvágner Ákos (jobbszélső, CYEB-Budakalász),  Marko Tarabochia (irányító, ?)

CYEB-BUDAKALÁSZ
Érkezik: 
Tóth Mihály (kapus, Balatonfüredi KSE), Hutvágner Ákos (jobbszélső Dabas), Sztefan Raniszavljevics (jobbátlövő, Slovan Ljubljana)
Távozik:
 Maracskó Zalán (jobbszélső, QHB-Eger), Daniel Gjorgeszki (kapus, GRK Ohrid), Koncz András (balátlövő, Győr)

CARBONEX-Komló
Érkezik: Merkovszki Pál (kapus, Budai Farkasok), Tim Jenko Bogdanic (jobbátlövő, Lovci Mesto Lovosice), Aleksza Veszelinovics (irányító, Pécs), Menyhárt Máté (balszélső, HE-DO B. Braun Gyöngyös), Váczi Milán (balátlövő, Szigetszentmiklós), Matko Rotim (beálló, Csurgó)
Távozik:
 Bruno-Vili Zobec (jobbátlövő, PLER-Budapest), Pásztor Imre (kapus, ?), Tarik Vranac (balátlövő, Sassari), Filip Szunajko (irányító, PLER-Budapest), Vaskó Péter (jobbszélső, ?), Grünfelder Péter (beálló, Fejér B.Á.L.-Veszprém), Szuharev Lev (jobbátlövő, Fejér B.Á.L.-Veszprém), Takács Bence (irányító, Győr), Csányi Dániel (beálló, NEKA)

Fejér B.Á.L.-Veszprém
Érkezők: 
Milos Mojszilov (kapus, PAOK), Borivoje Djukics (balátlövő, CSM Oradea), Pintér Benedek (irányító, BFKA-Veszprém), Hornyák Bence (jobbszélső, Mol Tatabánya), Grünfelder Péter (beálló, Komló), Szuharev Lev (jobbátlövő, Komló), Kaled Nurelden (balszélső, Budai Farkasok)
Kölcsönbe érkező: Draskovics Gellért (balátlövő, Balatonfüred)
Távozók:
 Stranigg János (balátlövő, Créteil), Miklós Gergő (kapus, Riihimäen Cocks), Éles Benedek (balátlövő, GWD Minden), Podoba János (kapus, HE-DO B. Braun Gyöngyös), Tóth Péter (jobbátlövő/jobbszélső, Csurgó), Molnár Balázs (balszélső, ?), Seregi Mátyás (balszélső, ?), Gál Dominik (beálló, ?), Simon Machác (beálló, Povazska Bystrica), Ludman Marcell (balátlövő, OTP Bank-PICK Szeged – kölcsön lejárta után, onnan NEKA)

QHB-Eger
Érkezik: 
Boros Balázs (jobbátlövő, PLER-Budapest),  Abdeldjalil Zennadi (beálló, Budai Farkasok), Bartosz Nastaj (jobbátlövő, MMTS Kwidzyn), Kavin Mátyás (irányító, Vecsés), Bajus Brunó (balszélső, OTP Bank-Pick Szeged), Maracskó Zalán (jobbátlövő, CYEB-Budakalász), Francisco Silva (balátlövő, Guadalajara)
Távozik:
 Schekk András (balátlövő, Tatai AC), Kurucz Máté (jobbátlövő, ?), Rozner Kevin (jobbszélső, Ózd), Kepess János (balszélső, Békési FKC), Kerezsi Ádám (balátlövő, DEAC)

PLER-Budapest
Érkezik: 
Kránitz Zoltán (kapus, Cegléd), Szkokán Szabolcs (jobbszélső, Szigetszentmiklós), Takács Ákos (kapus, NEKA – kölcsön után végleg), Holdosi Bence (balszélső, Budai Farkasok), Gajdos Dániel (beálló, Tata), Maxim Sztrelnyikov (balátlövő, Chenois Genéve), Szerhij Petricsenko (beálló, Mesto Lovosice), Tóth Ádám (jobbszélső, Csurgó), Alan Javor (balátlövő, Krsko), Ignacy Bak (jobbátlövő, Wilhelmshavener HV), Ács Péter (irányító, NEKA), Filip Szunajko (irányító, Komló), Bruno-Vili Zobec (jobbátlövő, Komló)
Távozik:
 Boros Balázs (jobbátlövő, QHB-Eger), Parzer Norbert (jobbátlövő, Szigetszentmiklós), Andorka Gabor (kapus, ?), Csíki Richárd (jobbszelső, ?), Kecskés Levente (irányító, ?), Tóth Szabolcs (irányító, ?), Horváth Dániel (beálló, ?), Lőrincz Marcell (beálló, ?), Kovács Bence (balátlövő, ?), Patyi Zoltan (balszelső, ?)

A csapatok átigazolásait a klubvaltas.hu szedte listába.

A legutóbbi tíz szezon győztese:
2013/14: MKB-MVM Veszprém KC
2014/15: MKB-MVM Veszprém KC
2015/16: MVM Veszprém KC
2016/17: Telekom Veszprém KC
2017/18: MOL-Pick Szeged
2018/19: Telekom Veszprém KC
2019/20: A koronavírus-járvány miatt nem avattak bajnokot.
2020/21: MOL-Pick Szeged
2021/22: Pick Szeged
2022/23: Telekom Veszprém

A bajnoki örökrangsor:
27-szeres: Veszprém
15-szörös: Bp. Honvéd
12-szeres: Elektromos SE
9-szeres: Újpesti TE
5-szörös: Bp. Spartacus, Pick Szeged
4-szeres: Tatabánya, Munkás TE
3-szoros: Rába ETO, Bp. Vörös Meteor, Csepel SC
2-szeres: VM Közért, MAFC, VII. ker. Levente Egylet, VAC
1-szeres: Dunaferr SE, Debreceni Dózsa, Bp. Vasas, Belvárosi TVK

Borítókép: Telekom Veszprém / OTP-Pick Szeged

További tartalmak