Musorujsag
Élő Eredmények

Az FTC új edzője azt szeretné, ha játékosai még őt is meglepnék a meccsek alatt

Az FTC új edzője azt szeretné, ha játékosai még őt is meglepnék a meccsek alatt

M4 Sport
Martin Albertsen, az FTC-Rail Cargo Hungária nyáron kinevezett dán edzője a női bajnokság kezdete előtt azt mondta, szeretné, ha annyit fejlődnének a játékosai, hogy számára is meglepő döntésekkel rukkolnak ki a meccseken.

„Először azt gondoltam, ez nem fog összejönni, de elmondtam a svájciaknak, nagyon szeretnék a Ferencvároshoz menni” – idézte fel az M4 Sport kamerái előtt szerződtetése körüli legfőbb kérdést a 49 éves szakember, bár jelezte, a családjával is egyeztetett, mielőtt rábólintott az ajánlatra. Onnantól viszont nem akart párhuzamosan két munkát ellátni, így nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy az elmúlt években ellátott szövetségi kapitányi pozíciójából összejött a váltás.

A Viborgnál – ahová egykoron a neves elődje, Ulrik Wilbek hívta segédedzőnek – is a legmagasabb szinten dolgozott, ettől még fontosnak tekinti, hogy a legjobbak is fejlődjenek a keze alatt. „Ha a topjátékosokat sikerül fejleszteni, akkor az álomunkából álomcsapat lesz” – foglalta össze hitvallását.

Épp ezért hangsúlyozhatta: mindenki a kupákról szokott beszélni, amikor szóba kerül, hogy mit akar elérni, ám ez ennél összetettebb. „Mindenhonnan azt hallod, csak a győzelem számít – bármi áron. De itt időt hagynak, hogy dolgozzunk – nevezte az FTC-t olyan ambiciózus klubnak, amely ugyan a csúcsra tör, mégis megadja a fejlődéshez szükséges türelmet – Tudják, hogy a saját elképzeléseimmel jöttem és hagynak kibontakozni.”

Albertsen kiegyezne azzal, ha nehezebb kezdés után alakulnának megfelelően a dolgok. „Néha a győzelemnél fontosabb, hogy fejlődjünk. A szezon végére akarom, hogy jók legyünk.”

Védekezésben és támadásban is több futást vár, labda nélkül is, hogy kihasználják a teljes pályát. Nincs panasza az igyekezetre, a felkészülés során felmerülő hibák sem aggasztják, mert határozottan képviseli: végeredményben ez a stílus sikeres lesz. És a szurkolóknak is tetszett a tempó, a gyors játék. Az idősebb játékosokat sem félti, azon vannak, hogy gond nélkül hozzászokjanak az elvárt ritmushoz. A részükről kapott visszacsatolások is azt erősítik meg, hogy ez nagyszerű lesz.

A skandinávokkal összevetve „Magyarországon sokkal inkább csak azt akarják csinálni a játékosok, amit az edző mond nekik” – foglalta össze az eddig tapasztaltakat, amin azért igyekszik változtatni. „Azt akarom látni, amire nem számítok tőlük. Szeretném, ha annyit fejlődnének, hogy olyat találjanak ki, amire nem is gondoltam.”

Nyílt, kiegyensúlyozott, nagyon erős csoportba kerültek a Bajnokok Ligájában, amelyben nehéz lesz az élen zárni, de úgy érzi, az előnyünkre válhat, hogy mindegyik képes legyőzni a másikat.

Kapcsolódó tartalom

A magyar bajnoksággal kapcsolatban pedig kiemelte, a dánhoz foghatóan erős, ráadásul nehezíti, hogy nincs rájátszás, ezért végig jól kell szerepelni.

Albertsen végezetül leszögezte, elődje, Elek Gábor csodálatos dolgokat vitt véghez a Fradival, a tavaszi BL-döntőbe jutással sok év munkája csúcsosodott ki, amit „nehéz egy szempillantás alatt megismételni”.

A magyar férfi és női bajnokság mérkőzéseit az M4 Sport csatornáin közvetítjük.

Borítókép: Szöllõsi-Zácsik Szandra, az FTC tapasztalt kézilabdázója (MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak