Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Indul a dán varázslat, de a BL-csoportkörös Debrecen ismerheti az ellenátkot – elrajtol a női kézilabda NB I.

Indul a dán varázslat, de a BL-csoportkörös Debrecen ismerheti az ellenátkot – elrajtol a női kézilabda NB I.

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Nagy lépésre szánta el magát az FTC, külföldi szakember felel a csapat sikerességéért az új szezonban, de a címvédő is dán edzőre váltott. A Debrecen megmutathatja magát a Bajnokok Ligájában, ami akár visszásan is elsülhet a bajnoki versenyfutásban. Hiába esett ki a NEKA, helyet kapott a 2023/2024-es női kézilabda NB I. mezőnyében, ahol egy újonc, a Kozármisleny is szerepel.

Az előző női NB I-es kiírás a Győr bajnoki címével zárult, majd a Bajnokok Ligája négyesdöntőjének hétvégéjén két korszak is lezárult. Ambros Martín és Elek Gábor is elköszönt, így Győrben és a Népligetben is új időszámítás kezdődött. Mindkét együttes élére dán szakembert neveztek ki a klubvezetők.

Martín helyét Ulrik Kirkely vette át a magyar bajnok kispadján, a dán az Odensétől érkezett az ötszörös BL-győzteshez. Közel fél évvel a bejelentés után állt munkába Győrben, de nem sokat tétlenkedett.

„Az én feladatom, hogy megteremtsem az egyensúlyt” – mondta Kirkely az M4 Sportnak adott júliusi nyilatkozatában. Az edző mondatát tükrözi, hogy nem egy személyt nevezett ki csapatkapitánynak, hanem négyet, de Kari Brattset Dale, Stine Oftedal, Estelle Nze Minko és Szöllősi-Schatzl Nadine egyenértékű munkát végez, nem elosztják a feladatokat.

„Egy csapatkapitányi teamet szeretnék megvalósítani, amelynek tagjai nagy tapasztalattal rendelkeznek a kézilabdában, valamint megfelelően értik, hogy milyen irányzatot fogunk képviselni a pályán” – vélekedett a vezetőedző.

A Győr az összes felkészülési mérkőzését megnyerte, a Netunes de Nantes elleni meccs előtt pedig együtt is készült a két csapat. A Nantes elleni összecsapáson látszott, hogy a játékosoknak még össze kell szokniuk az új rendszerben, de az első nagy megmérettetésig, a szeptember 10-ei Bajnokok Ligája rajtig a Brest Bretagne ellen minden bizonnyal látványosat lép majd előre a csapat. A csapatépítésben nagy előnyt jelenthet Kirkely másodedzője, a szintén dán Kristian Danielsen, aki előszeretettel böngészi a statisztikai adatokat, de a klub tehetségeinek nyomonkövetése is feladata lesz. A két szakember korábban is dolgozott már együtt, ezt most is kamatoztathatják és remekül kiegészítik egymást: a vezetőedző kreatívabb, míg a másodedző inkább strukturáltan, rendszerben gondolkozik. Danielsennek az időkéréseknél is nagy szerep juthat, az edzőmeccsek során Kirkely adott másodedzőjének beszédidőt az egy percben, amikor elmondhatta meglátásait.

Sok új játékos nem érkezett a rekordbajnokhoz, szám szerint három: egy kapust, egy irányító-átlövőt és egy jobbszélsőt csábítottak a csapathoz. Aláírt a norvég válogatottal világ- és Európa-bajnok szélső Emilie Hovden, aki Faluvégi Dorottya helyét vette át, a brazil Bruna de Paula fontos pillanatokban léphet elő kulcsszereplővé, míg a hollandokkal világbajnok kapus, Rinka Duijndam az anyai örömök elé néző Silje Solberg helyettesítésére érkezett.

Elek Gábor esetleges távozását nem sokan gondolták komolyan, mégis bekövetkezett. Elek 15 éven át volt az FTC női csapatának vezetőedzője, de a klubvezetéssel közösen a távozása mellett döntöttek és kinevezték a klub első külföldi edzőjét Martin Albertsen személyében, aki a svájci válogatottat hagyta ott. “Nagyon szerettem volna jönni, egy álom valósult meg, hiszen a világ egyik legjobb csapatáról van szó” – fogalmazott Albertsen. Szerinte feladata lesz a csapat játékának még magasabb szintre emelése és az, hogy a védelem még inkább segítse a kapusok dolgát. Úgy véli, a Bajnokok Ligáját csak kiváló védekezéssel lehet megnyerni. Ugyanis a csapat ötéves terve, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját, a célt pedig nem más, mint Kubatov Gábor klubelnök tűzte ki.

Albertsennel minden bizonnyal gyorsulni fog az FTC játéka, sokkal nagyobb hangsúly lesz a támadások befejezésén rendezetlen védelem ellen. A játékosok összeszokottságával aligha lesz probléma, nem változik sokat a csapat kerete. Szucsánszki Zita és Alicia Stolle személyében távozott két rendszeres kerettag, de Aranyi Vivien is elhagyta a csapatot, Simon Petra visszatér és megszerezték Bordás Rékát, valamint Jelena Deszpotovicsot. A szinte változatlan keret ellenére is nagy kérdés lesz, hogy a másfél évtized után változó szakmai irányvonalat, a skandináv stílust hogyan fogadja a csapat.

A Ferencváros felkészülése elég változatosan alakult: 34-33-ra kikapott Debrecenben, majd az MTK ellen 45-21-re nyert, a román CSM Bucuresti-től 31-28-ra, a szlovén Krim Mercator Ljubljanától 30-26-ra kikapott, a montenegrói Buducnost Podgoricát 35-26-ra, végül a Debrecent 31-28-ra legyőzte.

A Győr és az FTC a fővárosban november 15-én, Győrben május 11-én találkozik a pontvadászatban.

Nagy és embert próbáló feladatra szánta el magát a Debrecen. A tavalyi bajnokság bronzérmese ugyanis szabadkártyakérelmet adott be az Európai Kézilabda-szövetségnek, hogy indulhasson a Bajnokok Ligájában. Ezt kisebb meglepetésre megkapta, így ott lesz a csoportkörben.

„Van mitől tartanunk, hiszen ez egy tanulóév lesz nekünk. Soha ennyi mérkőzést nem játszottunk, hiszen a szeptembertől februárig tartó időszakban ez plusz 14 meccset jelent. Erőltetett menet lesz szerda-szombat ritmusban” – hiába a fantasztikus siker, Ábrók Zsolt, a DVSC ügyvezetője is megterhelő időszakra számít. Ráadásul a DVSC keretében elenyésző azon játékosok száma, akik valaha pályára léptek a sorozatban, így az is kérdéses, milyen erőt képvisel majd a csapat. A klubvezetés a csoport hatodik helyét tűzte ki célul, ami nem elérhetetlen, de két csapatot kell megelőzni az utolsó továbbjutást érő pozíció megszerzéséhez. Szilágyi Zoltán stabil klubháttérrel építkezhetett az elmúlt két szezon során, melynek két bronzérem lett az eredménye. Az előttünk álló idényben pedig a szintet lépnének Debrecenben.

„Meg kell küzdenünk az FTC-vel, hogy megnyerjük az NB I-et. Ugyanakkor a Debrecen csapatát sem írnám le, a tavalyi szezonban ellenük is nívós mérkőzéseket játszottunk, ráadásul idén a Bajnokok Ligájában is ellenfeleink lesznek. Természetesen az aranyérem megszerzéséért fogunk dolgozni”vélekedett Kari Brattset Dale, a Győr beállója.

Vámos Petra (elöl) és Planéta Szimonetta (MTI/Czeglédi Zsolt)

Öt játékos érkezett a DVSC keretébe, a Bajnokok Ligája-indulás bejelentése után sikerült megszerezniük a holland válogatott egyik beállóját. Tamara Haggerty ráadásul pályára lépett már az összes nemzetközi kupasorozatban, nagy erőssége lehet a csapatnak az FTC-hez szerződő Bordás Rékát pótolva. A svéd Elinore Johansson jobbátlövő poszton lesz bevethető, tavaly 21 gólt lőtt a BL-ben, a jobbszélre pedig Grosch Vivien érkezését jelentették be. Horvát légióst szerződtettek a kapuba, Anca Giegerich helyét Gabrijela Bartulovic veszi át, és az ifjúsági világbajnokságot megjárt beálló, Juhász Kata is a Debrecent választotta. A két említett távozón kívül még Makó Zoé igazolt el, Kisvárdán folytatja. Kölcsönben, tapasztalatszerzés céljából azonban öten is máshol játszanak a következő szezonban, ráadásul hárman az MTK-t fogják erősíteni, ami jó ugródeszka lehet Szabó Ninának, Török Lillynek és Poczetnyik Lucának.

A Debrecen az előző bajnokságban mindkét nagy csapatot megszorongatta: idegenben hárommal, hazai pályán eggyel kapott ki a Győrtől. A Népligetben ikszelt, a Hódosban pedig hárommal kapott ki a Ferencvárostól. Mind a négy összecsapáson méltó ellenfélként játszottak, a vezetőedző pedig rendre jól készítette fel csapatát. A szezon felkészülése során két edzőmérkőzésen is pályára léptek az újjáalakuló FTC ellen, az egyiket meg is nyerték. Abban az esetben, ha a Debrecent elkerülik a sérülések, Szilágyi csapata jó eséllyel megszorongathatja a két gigászt, de ahhoz, hogy ez a tabellán is megmutatkozzon, nem szabad pontokat hullajtania. Ugyanakkor a Mosonmagyaróvár és a Vác is minden bizonnyal pontot rabolna a Lokitól.

Európa-liga és NB I. helyett harmadosztály: a Siófok csapata nem kapott indulási jogot az élvonalbeli indulásra, és a klub fellebbezését is elutasította a MKSZ. A frissen kinevezett vezetőedző Izlandon kapott állást, a csapat játékosai pedig szétszéledtek. Nem marad azonban Balaton-parti csapat nélkül a liga, ugyanis hiába végzett a 13. helyen a NEKA az előző kiírásban, az indulási jog az előző idény jobbik kiesőhelyen végzett sportszervezetét illeti meg, amennyiben rendelkezik az adott osztályba érvényes klublicenccel. A NEKA csapatának pedig van érvényes engedélye az indulásra.

A másodosztályból bajnokként a Vasas SC jutott fel, és Konkoly Csaba irányításával új alapokra helyezték a csapat felkészülését, kilenc új játékossal harcolnák ki a bennmaradást. A másik feljutó a tavalyi NB I/B-ben csupán két ponttal gyűjtött kevesebbet a bajnoknál, de a szezon során befektetett munka alaposan megtérült, hiszen újoncot avat a női NB I. A Kozármisleny az első szezonjára készül.

Női kézilabda NB I 2023/2024-as kiírásának mezőnye:
EUbility Group Békéscsabai Előre NKSE
Moyra-Budaörs
Dunaújvárosi Kohász KA
Praktiker-Vác
DVSC Schaeffler
FTC-Rail Cargo Hungaria
Győri Audi ETO KC
Kozármisleny SE
Motherson-Mosonmagyaróvári KC
MTK Budapest
NEKA
Kisvárda Master Good SE
Vasas SC
Alba Fehérvár KC

Játékosmozgások a női kézilabda NB I csapatainál:
Győri Audi ETO KC
Érkezők:
 Rinka Duijndam (kapus, Sola), Emilie Hovden (jobbszélső, Viborg), Bruna de Paula (balátlövő, Metz)
Távozók: Jelena Deszpotovics (jobbátlövő, FTC-Rail Cargo Hungaria), Anne Mette Hansen (balátlövő, Metz), Faluvégi Dorottya (jobbszélső, Bietigheim), Kövér Luca (beálló, Alba Fehérvár)
Kölcsönbe távozók: Győri Alexa (kapus, Praktiker-Vác), Ogonovszky Eszter (jobbátlövő, Baník Most), Háfra Noémi (balátlövő, Buducsnoszt)

FTC-Rail Cargo Hungaria
Érkezők:
 Simon Petra (irányító, MTK Budapest – kölcsönből visszatért), Bordás Réka (beálló, DVSC Schaeffler), Jelena Deszpotovics (jobbátlövő, Győri Audi ETO)
Távozók: Szucsánszki Zita (irányító, Esztergomi Vitézek), Alicia Stolle (jobbátlövő, Borussia Dortmund), Aranyi Vivien (jobbszélső, EUbility Group-Békéscsabai Előre)
Kölcsönbe távozók: Imre Szofi (kapus, Érd)

DVSC Schaeffler
Érkezők: Tamara Haggerty (beálló, Horsens), Elinore Johansson (jobbátlövő, Storhamar), Grosch Vivien (jobbszélső, MTK Budapest), Juhász Kata (beálló, NEKA), Gabrijela Bartulovic (kapus, DKKA)
Távozók: Bordás Réka (beálló, FTC-Rail Cargo Hungaria), Makó Zoé (balszélső, Kisvárda), Ann-Cathrin Giegerich (kapus, Buducsnoszt)
Kölcsönbe távozók: Torda Vanessa (kapus, Kisvárda), Panyi Anna (balátlövő, Érd), Szabó Nina (irányító, MTK Budapest), Török Lilly (beálló, MTK Budapest), Poczetnyik Luca (balátlövő, MTK Budapest)

Motherson-Mosonmagyaróvári KC
Érkezők:
 Horváth Szofi (kapus, NEKA), Varga Emília (balátlövő, NEKA), Hadfi Gréta (kapus, Érd), Udvardi Laura (jobbszélső, Kisvárda), Schatzl Natalie (balszélső, Praktiker-Vác)
Távozók: Mihály Petra (jobbszélső, Vasas), Kovács Patrícia (irányító-balátlövő, Hypo Niederösterreich), Csire Fanni (balszélső, Praktiker-Vác), Mistina Kitty (kapus, Moyra-Budaörs)

Praktiker-Vác
Érkezők:
 Such Nelli (jobbszélső, Siófok), Csíkos Luca (balátlövő, NEKA), Csire Fanni (balszélső, Mosonmagyaróvár)
Kölcsönbe érkező: Győri Alexa (kapus, Győri Audi ETO KC)
Távozók: Kürthi Laura (jobbátlövő, ?), Diószegi Nikolett (jobbszélső, visszavonul), Schatzl Natalie (balszélső, Motherson-Mosonmagyaróvár), Pásztor Bettina (kapus, Békéscsaba)

Alba Fehérvár
Érkezők:
 Milica Andjusics (balszélső, Buducsnoszt), Orbán Laura (kapus, Tempo SE), Kövér Luca (beálló, Győri Audi ETO), (Kocsis Bettina (beálló, NEKA – kölcsön után végleg)
Távozók: Boldizsár Bianka (irányító, Vasas), Gerháth Kincső (balátlövő, Érd – kölcsön után végleg), Ohjama Mana (irányító, ?), Tea Pijevic (kapus, Gloria Buzau)

MTK Budapest
Érkezők:
 Szőke Szonja (kapus, Orosháza), Fekete Bozsana (balszélső, Érd), Andróczki Flóra (jobbszélső, Békéscsaba), Farkas Johanna (irányító, DKKA)
Kölcsönbe érkezők: Szabó Nina (irányító, DVSC Schaeffler), Török Lilly (beálló, DVSC Schaeffler), Poczetnyik Luca (balátlövő, DVSC Schaeffler)
Távozók: Simon Petra (irányító, FTC-Rail Cargo Hungaria – kölcsön lejárta után visszatért), Román Dorina (irányító, EUbility Group-Békéscsabai Előre), Sallai Nikolett (balszélső, DKKA), Suba Sára (kapus, SV Union Halle-Neustadt), Grosch Vivien (jobbszélső, DVSC Schaeffler), Szabó Laura (beálló, BSV Sachsen Zwickau), Pál Tamara (irányító, SCM Gloria Buzau)

Kisvárda Master Good SE
Érkezők:
 Novak Erin (irányító, ZRK Z’Dezele Celje), Szabó Lili (beálló, NEKA), Kovalcsik Bianka (jobbátlövő, NEKA), Bucsi Lili (balátlövő, EUbility Group-Békéscsabai Előre), Makó Zoé (balszélső, DVSC Schaeffler), Gém Léna (jobbszélső, NEKA)
Kölcsönbe érkező: Torda Vanessa (kapus, DVSC Schaeffler)
Távozók: Tamara Radojevics (visszavonul), Nikoleta Trúnková (?), Simona Szarková (Zaglebie Lublin), Alekszandra Sztamenics (?), Kadlicsek Zea (Siófok, kölcsönből vissza), Krisztina Graovac (kapus, visszavonul), Bouti Fruzsina (irányító, DKKA), Veronika Habánková (jobbátlövő, Michalovce), Udvardi Laura (jobbszélső, Motherson-Mosonmagyaróvár)

Moyra-Budaörs Handball
Érkezők: Szabó Anna (balszélső, NEKA), Uhrin Lili (balátlövő, NEKA), Mistina Kitty (kapus, Motherson-Mosonmagyaróvár), Debreczeni-Klivinyi Kinga (balátlövő, Siófok)
Távozó: Braun Csenge (balszélső, Érd)
Kölcsönbe távozók: Bánfai Virág (irányító, Kozármisleny)

Dunaújvárosi Kohász KA
Érkezők: Débora Moreno (balátlövő, Benfica), Sallai Nikolett (balszélső, MTK Budapest), Horváth Anna (jobbszélső, Szombathelyi KK), Malgorzata Trawczynska (jobbátlövő, Eurobud JKS Jaroslaw), Kovács Véda (balátlövő, PTE-PEAC), Csáki Zsófia (balátlövő, Érd), Bouti Fruzsina (irányító, Kisvárda), Wéninger Alexa (kapus, NEKA, kölcsön után visszatér), Paróczy Sára (beálló, Érd)
Távozók: Fodor Neszta (balszélső, Vasas), Kazai Anita (balszélső, Szombathelyi KK), Gabrijela Bartulovic (kapus, DVSC Schaeffler), Farkas Johanna (irányító, MTK Budapest), Poczetnyik Luca (balátlövő, kölcsön lejárta után DVSC Schaeffler, onnan MTK Budapest), Saskia Weisheitel (beálló, ?), Farkas Kata (jobbátlövő, ?), Kecskés Noémi (jobbátlövő, Kozármisleny)

EUbility Group Békéscsabai Előre NKSE
Érkezők: Tamara Jovicsevics (balátlövő, Lázne Kynzvart), Arany Vivien (jobbszélső, FTC-Rail Cargo Hungaria), Szondi Zsófia (balszélső, Eszterházy SC), Román Dorina (irányító, MTK Budapest), Pásztor Bettina (kapus, Praktiker-Vác)
Kölcsönbe érkező: Csáki Lilla (jobbszélső, Érd)
Távozók: Andróczki Flóra (jobbszélső, MTK Budapest), Bucsi Lili (balátlövő, Kisvárda Master Good), Gadányi Maja (kapus, ?), Hajtai Vanessza (balszélső, Esztergomi Vitézek), Marina Razum (kapus, ?), Vámosi Panna (irányító, ?), Zsemberi Zóra (balátlövő, Kozármisleny)

NEKA
Érkezők: 
Lapos Laura (balátlövő, Siófok), Wald Kíra (balszélső, Siófok)
Távozók:
 Horváth Szofi (kapus, Motherson Mosonmagyaróvár), Kocsis Bettina (beálló, Alba Fehérvár – kölcsön után végleg), Ferenczy Diána (jobbátlövő, Vasas), Juhász Kata (beálló, DVSC Schaeffler), Varga Emília (balátlövő, Motherson Mosonmagyaróvár), Csíkos Luca (balátlövő, Praktiker-Vác), Szabó Lili (beálló, Kisvárda Master Good), Kovalcsik Bianka (jobbátlövő, Kisvárda Master Good), Gém Léna (jobbszélső, Kisvárda Master Good), Szabó Anna (balszélső, Moyra-Budaörs Handball), Uhrin Lili (balátlövő, Moyra-Budaörs Handball), Wéninger Alexa (kapus, DKKA – kölcsön után visszatért)

Vasas SC
Érkezők: 
Balog Judit (kapus, Szombathelyi KK), Boldizsár Bianka (irányító, Alba Fehérvár), Ferenczy Diána (jobbátlövő, NEKA), Fodor Neszta (balszélső, DKKA), Sirián Szederke (beálló, Siófok), Horváth Dóra (balátlövő, Érd), Juhász Fanni (irányító, Siófok), Mihály Petra (jobbszélső, Motherson Mosonmagyaróvár), Vámosi Panna (irányító, Eubility Group-Békéscsabai Előre)
Távozók:
 Blaubacher Dóra (balátlövő/irányító, ?), Böhm Nikolett (beálló, ?), Imrei Réka (jobbszélső, Kozármisleny), Nagy Zsuzsanna (balátlövő, ?), Kurucz Annamária (kapus, ?)

Kozármisleny SE
Érkezők:
 Hadnagy Fanni (Eszterházy SC), Imrei Réka (jobbszélső, Vasas), Zsemberi Zóra (balátlövő, EUbility Group-Békéscsabai Előre), Kecskés Noémi (jobbátlövő, DKKA)
Kölcsönbe érkezők: Bánfai Virág (irányító, Moyra-Budaörs Handball)
Távozók: Amrein-Szemmelrock Dóra (jobbátlövő, anyai örömök elé néz), Dézsi Fanni (balátlövő, PEAC), Fledrich Dorina (beálló, ?), Kaáli-Nagy Villő (balátlövő, ?), Leitner Dorina (irányító, PEAC), Pusztai-Hosszu Boglárka (jobbszélső, PEAC – kölcsön után végleg)

A csapatok átigazolásait a klubvaltas.hu szedte listába.

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2013/14: Győri Audi ETO KC
2014/15: FTC-Rail Cargo Hungaria
2015/16: Győri Audi ETO KC
2016/17: Győri Audi ETO KC
2017/18: Győri Audi ETO KC
2018/19: Győri Audi ETO KC
2019/20: a koronavírus-járvány miatt nem avattak bajnokot
2020/21: FTC-Rail Cargo Hungaria
2021/22: Győri Audi ETO KC
2022/23: Győri Audi ETO KC

A bajnoki örökrangsor:
17-szeres: Győri ETO KC
15-szörös: Vasas SC
13-szoros: Ferencvárosi TC
9-szeres: Bp. Spartacus
5-szörös: Dunaújváros
3-szoros: Kőbányai KC, Csepel SC
2-szeres: Debreceni VSC
1-szeres: Debreceni Petőfi, Miskolci VSC, Veszprémi SE, VM Fűszért

Borítókép: FTC Kézilabda és Győri Audi ETO KC

További tartalmak