Musorujsag
Élő Eredmények

„Ebben otthonosan mozgok” – Kárpáti Krisztiánnak nem ismeretlen az a feladat, ami Szegeden vár rá

„Ebben otthonosan mozgok” – Kárpáti Krisztiánnak nem ismeretlen az a feladat, ami Szegeden vár rá

m4sport.hu
Mikler Roland és Bodó Richárd szerint is könnyen és gyorsan megtalálták a közös hangot az OTP Bank-Pick Szeged élére egy idényre kinevezett Kárpáti Krisztiánnal, aki az utánpótlásból érkezve hozzá van szokva az olyan feladványokhoz, amilyet a Tisza-partiaktól kapott.

A szegediek csütörtökön a Máthé Dominikot is soraiban tudó Paris Saint-Germain ellen kezdik a sorozatot, amit Mikler Roland szavai alapján már nagyon vártak a játékosok. „Mindenki boldog, mert elkezdődött a szezon, sőt elkezdődik a Bajnokok Ligája-idény is” – fogalmazott a közmédiának a szerdai edzés után.

„Fiatalos, lendületes, ambíciózus – jellemezte a csapatot irányító Kárpáti Krisztiánt, akit még a Juan Carlos Pastor helyét betöltő szegedi szakember játékoskorából ismer. – Azt gondolom, hogy nagyon jól megy a közös munka. A csapaton is azt látom, hogy mindenki elégedett Krisztián munkájával, és szerintem Krisztián is meg van elégedve a mi munkánkkal. Ezt közösen lehet jól csinálni.”

Kapcsolódó tartalom

A klub utánpótlás-akadémiájának éléről érkező Kárpáti – Vladan Jordoviccsal kiegészülve – egy idényre kapott megbízatást, a következőben már a svéd Michael Apelgren, Jonas Kallman páros ül majd a kispadon, ez azonban nincs kihatással a csapatra.

„Már többször tapasztaltam ezt: hogy »jövőre jön egy edző, és akkor mi lesz«, de ezzel mi nem foglalkozunk, a jelenben élünk és munkával töltjük a napjainkat, azzal az edzővel és azzal a kerettel, ami rendelkezésre áll. Így kell nyernünk” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

A Szeged már kétszer is legyőzte vendéglátóként a PSG-t, de Mikler szerint a párizsiak nemcsak ezért készülhetnek kettőzött erővel, hanem Nikola Karabatic miatt is, aki pályafutása utolsó szezonját kezdte. A francia klasszis Miklerhez hasonlóan 1984-es születésű, ám míg a kapus 14. BL-idényét kezdte, Karabaticnak a 22., ami „brutális egy mezőnyjátékostól”, ráadásul „még mindig hasznos játékosa a csapatának”.

„Feltérképeztük őket. A kulcs mindig a védekezés. Én nyilván hazabeszélek, kapus vagyok, nekem az a legfontosabb, hogy minél kevesebb gólt kapjunk és a lehető legjobb legyen a védekezésünk. Nagyon pontosan kell majd játszanunk, nagyon gyorsak a szélsők, rohannak, és ha támadásban sok technikai hibával játszunk, akkor azt meg fogják büntetni. (…) Ha jó a napi formánk és meg tudjuk fogni őket egy jó kezdéssel, akkor jó kimenetele lehet a mérkőzésnek, de nem kiabálnám ezt el”– így Mikler.

Bodó Richárd is arról beszélt, hogy gyorsan egy hullámhosszra kerültek az vezetőedzővel, aki elmondása alapján jóval rugalmasabb is a közös munkában, mint Pastor volt.

„Neki is vannak elképzelései, nekünk is vannak, de igazából megbeszéljük, igazából ez a legnagyobb változás. Pastor mesternél amit ő elgondolt, azt úgy kellett csinálni, úgymond mindegy, hogy az jó vagy nem jó. Krisztián meghallgatja az idősebb játékosokat, ebben abszolút nyitott, de persze megvan a saját elképzelése, amit szeretne a csapattal megvalósítani.”

Kárpáti Krisztián szerint „jól alakulnak a dolgok, lépésről lépésre haladnak a munkával és nagyjából ott tartanak, ahol most tartaniuk kell, hogy ez mire lesz elég a PSG ellen, az majd kiderül, mindenesetre bizakodóan” várja a csütörtöki meccset.

Úgy érzi, megtalálták azokat pontokat, ahol fogható a francia csapat, a fő feladatnak az irányító Luc Steins semlegesítését tartja, valamint azt, hogy kellően támadják az ellenfél védelmének belső posztjait.

„Nem tagadom, hogy van bennem izgalom, meg van bennem bizonyítási vágy is. Egyébként én szeretem a téthelyzeteket, tehát örülök, ha sok néző előtt, jó meccseket tudunk játszani, jó ellenfelekkel. Azt gondolom, ez mindenki számára motiválió, aki a sportban dolgozik, másrészt áll mögöttünk egy csapat, amely a mentális felkészülésben segít a játékosoknak és nekem is, hogy például bizonyos szituációkban higgadt tudjak maradni és jó döntéséket tudjak hozni” – nyilatkozta Kárpáti, aki annak ellenére is alapvető célnak tartja a továbbjutást a csoportból, hogy a BL-ben már csak „nagyon jó csapatok és nagyon-nagyon jók vannak”.

Fotó: OTP Bank-Pick Szeged

És hogy milyen érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy tudja, hogy csak egy éve van a csapattal, ennyi idő alatt kell ütőképes egységet kialakítani?

„Ehhez nagyjából hozzá vagyok szokva. Hiszen ahonnan jövök, az U21-nél minden évben elkezdtünk dolgozni egy adott 18-20 fős kerettel. Év közben négyen felmentek a felnőttbe, kettőt elvittek más csapatok, másik nyolcat pedig év végén, mert szintet léptek, kiöregedtek, satöbbi, majd a következő szezonban új játékosokkal kezdtük újra ezt a verklit. Ilyen szempontból nem érzem azt, hogy nagy különbség lenne, nyilván ez más kávéház, de az az érzés, hogy egy évre tudok tervezni és egy év alatt kell megoldani a csapatépítést, az eredményességet és hogy mindenki elégedett legyen, ebben én, azt gondolom, tán otthosan mozgok” – fogalmazott Kárpáti Krisztián.

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: OTP Bank-Pick Szeged

További tartalmak