Musorujsag
Élő Eredmények

Kézilabdaedző-képzés a határokon túl

Kézilabdaedző-képzés a határokon túl

MTI
Október 30-án a partiumi Mezőfényen folytatódik a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) határon túli edzőképzési sorozata.

Az MKSZ által létrehozott és működtetett program október 12-én Dunaszerdahelyen startolt, október 14-15-én pedig Beregszászon találkoztak a trénerek. Az oktatók között ott van – többek között – Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója, Horváth László európai szövetségi (EHF) mesteredző, a képzési központ vezetője, valamint Elek Gábor korábbi női szövetségi kapitány és Varga Márta, az 1990-es évek válogatott klasszisa.

„Ezen a felkérésen nem kellett sokat gondolkodnom. Pontosabban semennyit sem – idézte a szövetségi közlemény Elek Gábort, aki jelenleg Esztergomban dolgozik. – Ilyen jellegű programban egyébként sem most veszek részt először, ennek elég régi az előtörténete. Évekkel ezelőtt megkeresett egy ismeretlen a Népligetben, és felvázolta elém egy Fradi-Szatmár együttműködés tervét. Ennek a megvalósítása akkor annyira reménytelennek tűnt, hogy azt gondoltam magamban, ez az ember nyilván őrült, de olyan kedvesen megszállott, hogy adjunk neki egy esélyt. Ő volt Kiss Zoltán, a program pedig nemcsak megvalósult, de igazi sikertörténet is lett. Amikor például idén meghívtak Szatmárnémetibe, a magyar napokra, egy kerekasztal beszélgetésre, a helyi edző kollégákkal már régi ismerősként köszönthettük egymást. Most Dunaszerdahelyen kezdtünk, nyugodtan mondhatom, a szakmai töltet mellett igazi családias hangulatban, légkörben. Úgyhogy hasonló várakozással, örömmel megyek majd a Partiumba, november végén pedig Székelyudvarhelyre és Adára is.”

Juhász István kiemelte, hogy a program neki sokkal többről szól, mint arról, hogyan kell futni, dobni, kézilabdázni.

„Ez nem szűken vett sportszakmai, hanem nemzeti ügy. Ahogyan a kollégák is mondják, nem határon túli, hanem határtalan. Ha ebből a partiumi, székelyföldi, felvidéki és délvidéki edzők az összetartozás érzése mellett új szakmai ismereteket, értékes tudást is nyernek, az nekem inkább hab a tortán, de a programnak ez természetesen alapvető célja. Az pedig már az igazi ”win-win szituáció„, ha a kollégák olyan játékosokat is nevelnek, akik évekkel később a magyar válogatottat erősíthetik” – tette hozzá.

Amint az MKSZ közleménye jelzi: „a trianoni határokon túl több mint 1700, a magyar kézilabdához kötődő, igazolt sportolót tartunk nyilván, a mennyiség minőséggel és nehezen leírható, a kézilabdán, a sporton messze túlmutató érzelmekkel párosul”.

Borítókép: MKSZ

További tartalmak