Musorujsag
Élő Eredmények

A kapitány szerint reális elvárás a nyolc közé kerülés a női kézilabda-világbajnokságon

A kapitány szerint reális elvárás a nyolc közé kerülés a női kézilabda-világbajnokságon

MTI
Az első nyolc közé kerülés a magyar válogatott célja a jövő szerdán rajtoló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon Ilyés Ferenc, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke szerint.

A csapat felkészülésének otthont adó Telkiben tartott keddi sajtótájékoztatón a sportvezető hangsúlyozta: áprilisi beiktatása óta az első világverseny lesz, így ugyanolyan izgatottan várja, mint a szurkolók, a játékosok vagy a szakmai stáb tagjai, ugyanakkor nagyon bízik a lányokban és várja, hogyan alakulnak az eredmények.

Saját tapasztalatból tudja, milyen olimpiai kvalifikációs vb-n részt venni, a 2011-es svédországi tornára ők is úgy hangolódtak, hogy tudták, melyek lesznek a kulcsfontosságú meccsek.

Kapcsolódó tartalom

A Montenegró ellen megkezdett szép magyar sporthagyományt kellene folytatniuk a lányoknak, majd a januári Európa-bajnokságon a fiúknak is” – utalt a férfi labdarúgó-válogatott vasárnapi, hazai Eb-selejtezős sikerére az MKSZ első embere. Ilyés bejelentette: az elnökség döntése alapján a célkitűzés az olimpiai kvalifikációs helyek valamelyikének megszerzése, azaz az első nyolc közé kerülés.

A feltételek adottak voltak a jó felkészüléshez, bízom benne, hogy eredményesek leszünk, és úgy tudunk nekivágni a világbajnokságnak, hogy nem lesznek további sérültek, betegek, és a lányok teljes erőbedobással esnek neki az ellenfeleknek” – bizakodott.

(kép: MKSZ)

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kiemelte: már régóta készülnek a vb-re, a sorsolás után megvizsgálták az ellenfeleket és olyan ágra kerültek, hogy reális az elnökség által kitűzött célok elérése. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az ellenfelek ugyanígy gondolják.

Vannak olyan kiemelt mérkőzések, amelyeken különösen fontos jól teljesíteni. A szakmai stáb és a lányok is tudják, mi a célunk, közösen fogjuk ezt megoldani” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A vb-n Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a magyar együttes a csoportkörben. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával játszhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe. Amint Golovin Vlagyimir elmondta, a dél-amerikai és az afrikai ellenfél más kézilabdakultúrát képvisel. Szombaton és vasárnap Hollandiában két felkészülési mérkőzést vív a nemzeti csapat, ezen az összesen négy találkozón fel lehet készülni a Montenegró elleni kulcsmérkőzésre, ahol az előzetes várakozások alapján nagyon fontos a győzelem, ráadásul plusz önbizalmat tud adni a jó kezdés.

A magyar női kézilabda-válogatott (MKSZ)

A középdöntőben – immár új helyszínen – következik a másik fontos összecsapás, a montenegróiakhoz hasonlóak kemény védelemmel rendelkező horvátok ellen, ezt a mérkőzést is hozni kell a biztos nyolcba kerüléshez. A svéd válogatott hazai pályán minden bizonnyal dobogón akar végezni, amint a szövetségi kapitány felidézte, kontinensviadalon már találkoztak a skandinávokkal. Reményei szerint most jobban tudnak majd játszani, mint akkor, így méltó ellenfelei lesznek a házigazdáknak is.

Az MTI kérdésére elmondta: a németek elleni felkészülési mérkőzés első 15 percében nem sikerült megvalósítaniuk a megbeszélteket. „Nagyon fontos lesz a világversenyen, hogy amit előre eltervezünk, azt precízen végre kell hajtani. A németek ellen volt három olyan hiba, ami bármilyen mérkőzésen végzetes lehet. A hollandok elleni két meccsen a hibák számának csökkentése, a védelem megerősítése lesz a cél” – fejtette ki.

A magyar csapat a női kézilabda Eurokupa 2. fordulójában játszott Ausztria – Magyarország mérkőzés előtt Schwechatban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A stabil védekezés mellett megemlítette a könnyű gólok, lerohanások fontosságát, amely területen szintén szeretnének előrelépni. Rámutatott ugyanakkor: a holland válogatott a türelmes, labdajárató kézilabdát játszó montenegróiaknál sokkal gyorsabb játékstílusú.

A vb-aranyérmes kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén döntőbeli ellenfele kvalifikál), a következő hat válogatott pedig – amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

Borítókép: Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a női kézilabda Eurokupa 2. fordulójában játszott Ausztria - Magyarország mérkőzésen Schwechatban 2023. október 15-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak