Musorujsag
Élő Eredmények

Megugorhatónak tűnő magyar ág, és minden, amit tudni érdemes – következik a 26. női kézilabda-világbajnokság

Megugorhatónak tűnő magyar ág, és minden, amit tudni érdemes – következik a 26. női kézilabda-világbajnokság

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Három ország, Dánia, Norvégia és Svédország rendezi a 26. női kézilabda-világbajnokságot 2023. november 29. és december 17. között, és ami legalább ilyen fontos: az M4 Sport közvetíti élőben. De hol rendezik a mérkőzéseket? Hogyan alakult a csoportbeosztás, és milyen a magyar válogatott lehetséges ága a negyeddöntőig? Számos kérdésre választ kaphat, ahogyan megtudhatja, melyik magyar játékvezető-páros fújhatja a sípot, és azt is, miként alakulhat az olimpiai kvóták sorsa a vb-n.

Három országban és hat városban kerül megrendezésre a 26. női kézilabda-világbajnokság. Dániában Herningben a Jyske Bank Boxenben és Frederikshavnban Arena Nordban, Norvégiában Stavangerben a DNB Arénában és Trondheimben a Trondheim Spektrumban, Svédországban pedig Helsingborgban a Helsinborg Arénában és a göteborgi Scandinaviumban láthatnak majd mérkőzéseket a helyszínekre kilátogató szurkolók.

A magyarok Helsingborgban, Svédországban lépnek pályára a három csoportmérkőzésükön Paraguay, Kamerun és Montenegró ellen.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
november 30., csütörtök, 20:30: Magyarország–Paraguay (Duna World)
december 2., szombat, 20:30: Magyarország–Kamerun (M4 Sport)
december 4., hétfő, 20:30: Montenegró–Magyarország (M4 Sport)

A továbbjutáshoz az első három hely valamelyikén kell végezni, ez nem okozhat gondot. Golovin Vlagyimir válogatottja ezután az I. középdöntős csoportban kaphat helyet, így országot nem kell váltania, Göteborgban küzdhet tovább, hogy bekerüljön a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé.

A magyar válogatott (feltételezhető) középdöntős meccsnapjai:
december 7., csütörtök
december 9., szombat
december 11., hétfő
A középdöntős csoportból az első két csapat jut tovább a negyeddöntőbe.

A torna kieséses szakaszában a nyolcaddöntők során két mérkőzést rendeznek Trondheimben. A többi mérkőzést a vb legnagyobb sportcsarnokában, a 15 000 férőhelyes Jyske Bank Boxenben bonyolítják le, Herningben.

Esélyek a párizsi olimpiára

A világbajnok egyenes ágon jut ki a 2024-es párizsi olimpiai játékokra, de abban az esetben, ha Franciaország nyeri a tornát, az ezüstérmes kapja a kvótát, hiszen a rendező ország válogatottja alanyi ágon ott lesz az ötkarikás játékokon.

A következő hat válogatott – melyek még nem rendelkeznek kvótával, vagy selejtezős hellyel – részt vehet a jövő tavasszal (2024. április 11-14.) megrendezésre kerülő selejtezőtornák valamelyikén.

Jelenleg 5 országnak van kvótája az olimpiára. Franciaország házigazdaként, Norvégia a 2022-es Európa-bajnokság megnyerése, Dél-Korea az ázsiai, míg Angola az afrikai kvalifikációs tornagyőzelem után, Brazília pedig a Pánamerikai Játékokat megnyerve kvalifikált.

A magyar válogatott számára hatalmas segítség lenne, ha a franciák és a norvégok játszanák a döntőt.

Ebben az esetben a bronzcsatát megnyerő ország jutna ki egyenes úton az olimpiára, és még a 9. hely is selejtezőtornát érne. A kéziválogatott egyértelmű célja, hogy bejusson a legjobb nyolc csapat közé. Ha ez sikerül, jó eséllyel meglehet a hőn áhított olimpiai selejtező.

Kapcsolódó tartalom

Könnyednek tűnő út a csúcsra kvótaharcért?

Afrikai és dél-amerikai válogatott került a B csoportban a két európai, Magyarország és Montenegró mellé, amelyeknek papíron már szinte oda is ítélhetjük az első és második továbbjutó helyet. Paraguay és Kamerun minden bizonnyal egymás ellen dönti majd el, melyükük jut tovább és kerül be a világ 24 legjobb csapata közé, mert előzetesen vajmi kevés esélyük mutatkozik arra, hogy elkaphatják a másik két ország válogatottját.

Magyarország és Montenegró jól ismerik egymást, számos alkalommal összecsaptak már. Első egymás elleni vb-meccsük azonban 2015-ben volt, amikor a magyarok történetük egyik legsúlyosabb (32–15) nemzetközi vereségüket szenvedték el. Négy évvel később, Japánban sem sikerült legyőzni a montenegróiakat, akik történetük legjobb vb-helyezését érték el, miután 25–24-re nyerték az 5. helyért játszott összecsapást. Montenegró az előző vb-n, 2021-ben Spanyolországban jócskán leszerepelt és története legrosszabb helyezését elérve a 22. helyen zárt. Bizakodhat a tavalyi Európa-bajnokságon elért bravúros bronzérmében, de több problémával kell szembenéznie.

A legtöbb válogatottsággal, és legtöbb góllal rendelkező montenegrói játékos, Jovanka Radicsevics ugyanis visszavonult a válogatottól. Másik kiemelkedő játékosa, a balátlövő Djurdjina Jaukovic sérülés miatt hagyja ki a tornát. De nem lesz ott a keretben a Milena Raicsevics sem, akire nem számít Bojana Popovics szövetségi kapitány, miután az irányító beperelte klubját, a Buducsnoszt Podgoricát. Popovics történetesen a podgoricaiak vezetőedzője is, Raicsevicset pedig a Rudarhoz száműzte.

Jovanka Radicevic a 2022-es Európa-bajnokságon. (EPA/Boris Pejovic)

Magyarország korábban még sosem játszott Kamerun és Paraguay ellen, azonban az elmúlt tíz évben hibátlan mérleggel rendelkezik az afrikai és a dél-amerikai csapatokkal szemben, ráadásul esetükben nem beszélhetünk az adott kontinens legjobb válogatottjairól sem.

A középdöntős csoportban az A és a B csoport 3-3 továbbjutója néz majd farkasszemet egymással. Az A jelű kvartettből a svédek és a horvátok minden bizonnyal az első két helyen jutnak tovább, csupán a harmadik kiadó hely lehet kérdéses, amiért a kínaiak és a szenegáliak csatáznak majd nagyot a csoportkör utolsó fordulójában.

Az afrikaiak mellett szól, hogy sok játékosuk szerepel a francia bajnokságban, így a magas színvinal nem lehet teljesen ismeretlen, míg az ázsiaiak mellett leginkább a múltat lehetne említeni, már a 18. alkalommal lesznek ott a vb-n.

Klujber Katrin és Faluvégi Dorottya a magyar női kézilabda-válogatott játékosai. (MKSZ / Cseh Péter)

Svédország hazai pályán plusz löketet kaphat, és akár veretlenül is bemasírozhat a legjobb 8 csapat közé, de nem szabad elfelejteni a tokiói olimpián látott meccsüket a magyarok ellen. Akkor a csoportkörből már biztos továbbjutó svédek félgőzzel, néhány játékost pihentetve játszottak, Magyarország háromgólos győzelmével pedig bejutott az egyenes kieséses szakaszba a spanyolokat megelőzve. Így abban az esetben, ha már biztosan megvan a svédek továbbjutása a középdöntős csoportból, és csak ezután mérkőznek meg a magyarokkal, könnyen lehet, hogy újra tartalékolnak.

A legkönnyebb csoportnak a címvédő norvégoké ígérkezik, a C jelű négyesben még Dél-Korea, Grönland és Ausztria válogatottja kapott helyet. A legerősebbnek kvartettnek pedig az E, ahol Dánia, Románia és Szerbia küzdhet majd az első három továbbjutó helyekért, Chilének minden bizonnyal a tisztes helytállás lehet a legnagyobb célja a vb-n.

A 26. női kézilabda-világbajnokság csoportbeosztása,
A csoport,
Göteborg:
Svédország, Szenegál, Kína, Horvátország
B csoport, Helsingborg:
Montenegró, Paraguay, Kamerun, Magyarország
C csoport, Stavanger:
Norvégia, Ausztria, Grönland, Koreai Köztársaság
D csoport, Stavanger:
Franciaország, Izland, Angola, Szlovénia
E csoport, Herning:
Dánia, Szerbia, Chile, Románia
F csoport, Herning:
Németország, Irán, Japán, Lengyelország
G csoport, Frederikshavn:
Brazília, Spanyolország, Kazahsztán, Ukrajna
H csoport, Frederikshavn:
Hollandia, Kongó, Argentína, Csehország

Magyar játékvezetők és versenybíró is lesz a világbajnokságon

A kiválasztott országokat egy-egy bírópáros képviselheti a vb-n. Magyarországról Altmár Kristóf és Horváth Márton kapott küldést.

Altmár Kristóf és Horváth Márton. (MKSZ)

A székesfehérvári sípmestereket 2017-ben megválasztották a legjobb fiatal férfi kézilabda-játékvezető párosnak, majd 2021. szeptemberében kaptak EHF-jelvényt, miután sikeres vizsgát tettek az Észak-Macedóniában megrendezett U19-es B-csoportos Európa-bajnokságon.

Versenybíróként Dr. Torda Ilona képviselheti majd Magyarországot.

A csoportkör programja:
1. forduló:
november 29., szerda:
C csoport:
Koreai Köztársaság-Ausztria 18.00
Norvégia-Grönland 20.30
G csoport:
Brazília-Ukrajna 18.00
Spanyolország-Kazahsztán 20.30
november 30., csütörtök:
B csoport:
Montenegró-Kamerun 18.00
MAGYARORSZÁG-PARAGUAY 20.30 (Duna World)
D csoport:
Szlovénia-Izland 18.00
Franciaország-Angola 20.30
F csoport:
Németország-Japán 18.00
Lengyelország-Irán 20.30
H csoport:
Hollandia-Argentína 18.00
Csehország-Kongó 20.30
december 1., péntek:
A csoport:
Horvátország-Szenegál 18.00
Svédország-Kína 20.30
E csoport:
Románia-Chile 18.00
Dánia-Szerbia 20.30
2. forduló:
december 1., péntek:
C csoport:
Koreai Köztársaság-Grönland 18.00
Ausztria-Norvégia 20.30
G csoport:
Kazahsztán-Brazília 18.00
Spanyolország-Ukrajna 20.30
december 2., szombat:
B csoport:
Paraguay-Montenegró 18.00
MAGYARORSZÁG-Kamerun 20.30 (M4 Sport)
D csoport:
Szlovénia-Angola 15.30
Izland-Franciaország 18.00
F csoport:
Irán-Németország 18.00
Lengyelország-Japán 20.30
H csoport:
Csehország-Argentína 15.30
Kongó-Hollandia 18.00
december 3., vasárnap:
A csoport:
Horvátország-Kína 15.30
Szenegál-Svédország 18.00
E csoport:
Románia-Szerbia 18.00
Chile-Dánia 20.30
3. forduló:
december 3., vasárnap:
C csoport:
Grönland-Ausztria 18.00
Norvégia-Koreai Köztársaság 20.30
G csoport:
Ukrajna-Kazahsztán 15.30
Brazília-Spanyolország 18.00
december 4., hétfő:
B csoport:
Kamerun-Paraguay 18.00
Montenegró-MAGYARORSZÁG 20.30 (M4 Sport)
D csoport:
Angola-Izland 18.00
Franciaország-Szlovénia 21.00
F csoport:
Japán-Irán 18.00
Németország-Lengyelország 20.30
H csoport:
Argentína-Kongó 18.00
Hollandia-Csehország 20.30
december 5., kedd:
A csoport:
Kína-Szenegál 18.00
Svédország-Horvátország 20.30
E csoport:
Szerbia-Chile 18.00
Dánia-Románia 20.30

A középdöntő csoportbeosztása:
I. csoport (Göteborg): A-B csoportok továbbjutói
II. csoport (Trondheim): C-D csoportok továbbjutói
III. csoport (Herning): E-F csoportok továbbjutói
IV. csoport (Frederikshavn): G-H csoportok továbbjutói
A középdöntő programja:
1. forduló:
december 6., szerda:
C3-D2, G3-H2, G1-H3, D1-C2, H1-G2, C1-D3
december 7., csütörtök:
E3-F2, A3-B2, F1-E2, B1-A2, E1-F3, A1-B3
2. forduló:
december 8., péntek:
G2-H3, C2-D3, H2-G1, C3-D1, G3-H1, D2-C1
december 9., szombat:
E2-F3, A2-B3, E3-F1, A3-B1, B2-A1, F2-E1
3. forduló:
december 10., vasárnap:
H3-G3, H2-G2, D3-C3, H1-G1, D2-C2, D1-C1
december 11., hétfő:
F3-E3, B3-A3, B2-A2, F2-E2, F1-E1, B1-A1
Az egyenes kieséses szakasz programja:
negyeddöntők:
december 12., kedd (Trondheim):
II/1-IV/2 és IV/1-II/2
december 13., szerda (Herning):
I/1-III/2 és III/1-I/2
helyosztók (Herning):
december 15., péntek:
az 5-8. helyért:
az 1. és 3. negyeddöntő vesztese
a 2. és 4. negyeddöntő vesztese
elődöntők (Herning):
december 15., péntek:
az 1. és 3. negyeddöntő győztese
a 2. és 4. negyeddöntő győztese
A helyosztók programja (Herning):
december 17., vasárnap:
a 7. helyért 13.00
az 5. helyért 10.15
a 3. helyért 16.00
döntő 19.00

Világbajnoki történelem – a dobogósok és a magyar helyezések:
1957 (Jugoszlávia): 1. Csehszlovákia, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Jugoszlávia
1962 (Románia): 1. Románia, 2. Dánia, 3. Csehszlovákia, .5. MAGYARORSZÁG
1965 (NSZK): 1. MAGYARORSZÁG, 2. Jugoszlávia, 3. NSZK
1971 (Hollandia): 1. NDK, 2. Jugoszlávia, 3. MAGYARORSZÁG
1973 (Jugoszlávia): 1. Jugoszlávia, 2. Románia, 3. Szovjetunió, 4. MAGYARORSZÁG
1975 (Szovjetunió): 1. NDK, 2. Szovjetunió, 3. MAGYARORSZÁG
1978 (Csehszlovákia): 1. NDK, 2. Szovjetunió, 3. MAGYARORSZÁG
1982 (Magyarország): 1. Szovjetunió, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Jugoszlávia
1986 (Hollandia): 1. Szovjetunió, 2. Csehszlovákia, 3. Norvégia, …8. MAGYARORSZÁG
1990 (Dél-Korea): 1. Szovjetunió, 2. Jugoszlávia, 3. NDK (Magyarország nem vett részt)
1993 (Norvégia): 1. Németország, 2. Dánia, 3. Koreai Köztársaság, …7. MAGYARORSZÁG
1995 (Ausztria/Magyarország): 1. Koreai Köztársaság, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Dánia
1997 (Németország): 1. Dánia, 2. Koreai Köztársaság, 3. Németország, …9. MAGYARORSZÁG
1999 (Norvégia): 1. Norvégia, 2. Franciaország, 3. Ausztria, .5. MAGYARORSZÁG
2001 (Olaszország): 1. Oroszország, 2. Norvégia, 3. Jugoszlávia, …6. MAGYARORSZÁG
2003 (Horvátország): 1. Franciaország, 2. MAGYARORSZÁG, 3. Koreai Köztársaság
2005 (Oroszország): 1. Oroszország, 2. Románia, 3. MAGYARORSZÁG
2007 (Franciaország): 1. Oroszország, 2. Norvégia, 3. Németország, …8. MAGYARORSZÁG
2009 (Kína): 1. Oroszország, 2. Franciaország, 3. Norvégia, …9. MAGYARORSZÁG
2011 (Brazília): 1. Norvégia, 2. Franciaország, 3. Spanyolország (Magyarország nem vett részt)
2013 (Szerbia): 1. Brazília, 2. Szerbia, 3. Dánia, …8. MAGYARORSZÁG
2015 (Dánia): 1. Norvégia, 2. Hollandia, 3. Románia, …11. MAGYARORSZÁG
2017 (Németország): 1. Franciaország, 2. Norvégia, 3. Hollandia, …15. MAGYARORSZÁG
2019 (Japán): 1. Hollandia, 2. Spanyolország, 3. Oroszország, …14. MAGYARORSZÁG
2021 (Spanyolország): 1. Norvégia, 2. Franciaország, 3. Dánia, …10. MAGYARORSZÁG

Borítókép: A magyar női kézilabda-válogatott (MKSZ)

További tartalmak