Musorujsag
Élő Eredmények

Erődemonstrációval kezdte a vb-t a női kéziválogatott

Erődemonstrációval kezdte a vb-t a női kéziválogatott

m4sport.hu
A magyar női kézilabda-válogatott a papírformának megfelelően fölényesen, 23 góllal nyert Paraguay ellen a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság első fordulójában.

B csoport (Helsingborg), 1. forduló:
Magyarország–Paraguay 35–12 (15–6)
Helsingborg, 398 néző, v.: B. Correa, R. Correa (brazilok)
lövések/gólok: 51/35, illetve 26/12
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 4/3
kiállítások: 0, illetve 2 perc
piros lap: 0, illetve 2
a magyar csapat gólszerzői: Szöllősi-Schatzl Nadine, Klujber Katrin 5-5, Töpfner Alexandra, Juhász Gréta 4-4, Papp Nikoletta, Vámos Petra, Kuczora Csenge, Simon Petra, Márton Gréta 3-3, Pásztor Noémi, Győri-Lukács Viktória 1-1

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal a kapus Bukovszky Anna, illetve a jobbátlövő Albek Anna maradt ki.

A két fél most találkozott először: a dél-amerikai válogatott ötödik világbajnokságán szerepel, míg a magyar csapat mindössze kettőt hagyott ki a mostanival együtt 26-ból. A rivális szövetségi kapitánya, Marizza Faría az előző négy tornán játékosként vett részt. A csoportkörből eddig egyszer sem jutott tovább a paraguayi együttes, amelynek esélyeit tovább rontotta, hogy csupán előző este érkezett meg Helsingborgba, nagyjából akkor, amikor a magyar válogatott edzésen vett részt. Amint Faría saját csapatát jellemezte előzetesen az M4 Sportnak: alacsony játékosai gyorsak, jól cseleznek és sokat futnak.

Rögtön az első támadását gólra váltotta Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, és miközben volt kihagyott ziccere is, Böde-Bíró Blanka mutatott be korai bravúros védést. Két gyors magyar gól nyomán már a hetedik percben időt kért a paraguayi szakvezető, miközben néhány pontatlan passzon izgulás érződött a magyar válogatotton.

A dél-amerikaiak ígéretükhöz híven gyors támadásokkal igyekeztek tartani a különbséget, a magyar befejezések vezére ebben a periódusban Vámos Petra volt. Negyedóra elteltével 8–4-re vezetett a nemzeti csapat, amely védekezésben sokszor jó ütemű labdaszerzésekkel tudott hatékony lenni.

Golovin Vlagyimir a 19. percben, 10–4-nél kért időt, hármas cserével frissített csapatán, amelyben Szöllősi-Schatzl Nadine sorra volt eredményes. A lelket több kivédett ziccerrel Fatima Ocampos Morel tartotta a paraguayi csapatban, amely 12 percig nem tudott eredményes lenni, ekkor sorozatban hat gólt a magyar válogatott szerzett (12–4). Paraguay balátlövője maradt lent egy ütközés után és nem tudott lábra állni, így részben Debreczeni-Klivinyi Kinga támogatásával hagyta el a pályát.

Rögtön a következő támadásnál az ötgólos Szöllősi-Schatzl ellen szabálytalankodott sportszerűtlenül a beálló Ada Miskinich Lugo, a játékvezetők videózást követően felmutatták a piros lapot a beállónak, míg a magyar balszélső rövid ápolás után talpra tudott állni. Az első félidő Böde-Bíró időn túl a kapuba hulló, így meg nem adott egészpályás góljával és kilencgólos magyar előnnyel zárult.

Fél perc sem telt el a pihenőt követően, amikor a frissen becserélt Márton Gréta zuhant be a hatoson belülre, azonnal villant a piros lap a paraguayi keret egyetlen jobbátlövőjének, Fernanda Lujan Insfrán Morának, a bokáját fájlaló Márton tudta vállalni a folytatást. Az első játékrész vége és a második eleje Klujber Katriné volt, aki egymást követő négy magyar találatot vállalt magára, ebbe a sorozatba esett az a találat, amellyel tízgólos lett a magyar előny (16–6). Az ötvenszázalékos mutató környékén álló Böde-Bíró és a védőfal egyaránt hatékonyan teljesített, így több könnyű gólt szerzett a magyar válogatott, amelyben mindenki hozzátette a részét a munkához.

A második félidő dereka utáni perceket kapkodó, sok hibával tarkított játék jellemezte, ennek ellenére az 54. perc elején húszgólosra duzzadt a magyar előny (31–11). A hajrában a biztos védekezésből kiindulva sorra vezette a gyors lerohanásokat a magyar válogatott, amely az előzetesen vártaknak megfelelően könnyed győzelmet aratott és jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti csoportját. A találkozó legjobbja Papp Nikoletta lett.

A magyar női kézilabda-válogatott további programja a vb-csoportban

Az olimpiai selejtezős részvételt jelentő negyeddöntőbe jutásért harcoló nemzeti csapat szombaton 20.30-tól Kamerunnal, hétfőn 20.30-tól a csoportkört ugyancsak magabiztos sikerrel kezdő Montenegróval találkozik, mindkét mérkőzést élőben közvetíti az M4 Sport. Az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Onnan az első két csapat kerül a negyeddöntőbe.

Kapcsolódó tartalom

korábban:
Montenegró–Kamerun 25–11 (13–2)

a B csoport további programja:
december 2., szombat:
Paraguay–Montenegró 18.00
Magyarország–-Kamerun 20.30

december 4., hétfő:
Kamerun–Paraguay 18.00
Montenegró–Magyarország 20.30

További eredmények az 1. forduló csütörtöki játéknapjáról:

D csoport (Stavanger):
Franciaország–Angola 30-29 (18-15)
Szlovénia–Izland 30-24 (16-13)

F csoport (Herning):
Lengyelország–Irán 35-15 (18-8)
Németország–Japán 31-30 (18-17)

H csoport (Frederikshavn):
Csehország–Kongó 32-22 (19-11)
Hollandia–Argentína 41-26 (20-14)

Borítókép: A gyõztes magyar csapat tagjai az olimpiai kvalifikációs nõi kézilabda-világbajnokság csoportkörének elsõ fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkõzés után a svédországi Helsingborgban 2023. november 30-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak