Musorujsag
Élő Eredmények

Decemberi kézimatek: hogyan juthat vb-negyeddöntőbe a Golovin-csapat?

Decemberi kézimatek: hogyan juthat vb-negyeddöntőbe a Golovin-csapat?

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
A Montenegrótól elszenvedett vereségével nagyon nehéz helyzetbe került női kézilabda-válogatott, de még nem ért véget a vb. Most felvázoljuk a forgatókönyvet, amely Golovin Vlagyimir csapatának negyeddöntős szereplését jelenthetné, de ehhez az eddig látottnál jobb játékra, bravúrokra és némi szerencsére is szükség lenne.

Olyan könnyen megugorhatónak tűnő ágat azonban keresve sem lehetett volna találni, mint a 26. női kézilabda-világbajnokságon előzetesen megénekelt, az olimpiai selejtezőig vezető sárga köves út, ahol a papírformának megfelelően az Európán kívüli válogatottakat két vállra fekteti Golovin Vlagyimir csapata, és két teljesíthetőnek tűnő ki-ki meccset tud megnyerni Montenegró és Horvátország ellen.

Kapcsolódó tartalom

A magyar válogatott Paraguayt 35-12-re, Kamerunt 39-20-ra győzte le, majd hétfőn Montenegrótól 24-18-ra kikapott. A hétfőn látott összeomlás borította az eredeti tervet, mostantól egy nehezebb utat kell bejárnia a válogatottnak.

Feltétlen rossz hír, hogy a hétfői pofont követően a sorsunk már nincs saját kezünkben (Montenegrónak pontot kell veszítenie), és az is, hogy legyőzendő ellenfelek és a mérkőzések sorrendje sem nekünk kedvez (ha nyertünk volna hétfőn, utolsóként találkoztunk volna a vélhetően addigra már negyedöntős svédekkel, míg most mindenképpen éles meccset játszunk velük).

Győri-Lukács Viktória öröme (fotó: MTI/Illyés Tibor)

A középdöntőben az A csoport három továbbjutója vár a B csoportból érkezőkre, így a magyar válogatottra is: az első akadály a társházigazda Svédország, a második Szenegál, zárásként Horvátország következik.

A hat csapatból az első két helyezett jut majd a – minden bizonnyal olimpiai selejtezőtornán való részvételt érő – negyeddöntőbe. 

Mivel a csoportkörből mindenki a továbbjutók ellen szerzett pontjait viszi tovább, így Golovinék 2-t hoznak magukkal, Montenegró és Svédország 4-4-et, Horvátország és Szenegál 1-1-et, Kamerun pedig nullát.

Az borítékolható, hogy a magyaroknak mindhárom középdöntős mérkőzését meg kell nyerni a továbbjutáshoz, csak ebben az esetben lenne esély megelőzni a kétpontos fórral induló svéd, montenegrói páros valamelyikét.

Kapcsolódó tartalom

Amennyiben sikerül ez a bravúr, Magyarország a csoportkörből hozott kettőhöz még hatot tenne hozzá, tehát 8 ponttal végezne.

Magyarország mellett Svédországnak és Montenegrónak is lehet ugyanennyi: körbeveréssel hármas pontegyenlőség alakulhatna ki a csoport élén. Ehhez az kell, hogy a magyar csapat megverje a svédeket, a svédek pedig Montenegrót – emellett feltételezve, hogy a többi mérkőzésen papírforma eredmény születik.

Hármas körbeverés esetén:
Svédország 8 p
Montenegró 8 p (+6)
Magyarország 8 p  (-6)

Ekkor az azonos pontszámmal állók egymás elleni mérkőzéseinek gólkülönbsége rangsorolna, így az elszámolásnál döntő lehet, hogy 6 góllal kaptunk ki Montenegrótól, illetve természetesen az, hogy mennyivel vertük a svédeket.

MTI/Illyés Tibor

Emellett csak az segítheti vb-negyeddöntőbe a magyar válogatottat, ha mindhárom meccsét megnyeri és a svéd vagy a montenegrói csapat betilizik a következő körben, azaz közvetkező három meccséből kettőt elveszít, így hat ponttal zárja a középdöntőt. De valljuk be, ennek nagyon csekély az esélye.

A 26. kézilabda-világbajnokság mérkőzéseit élőben követheti az M4 Sporton, valamint a torna összes mérkőzését az m4sport.hu oldalon.

A középdöntő-csoportok:
I. csoport (Göteborg):
1. Montenegró 4 pont (49-29), 2. Svédország 4 (48-35), 3. Magyarország 2, 4. Horvátország 1 (39-44), 5. Szenegál 1 (40-48), 6. Kamerun 0

II. csoport (Trondheim):
1. Norvégia 4 pont (78-51), 2. Franciaország 4 (61-56), 3. Szlovénia 2 (57-55), 4. Ausztria 2 (58-74), 5. Angola 0 (53-60), 6. Koreai Köztársaság 0 (52-63)

III. csoport (Herning):
1. Dánia 4 pont (64-44), 2. Németország 4 (64-47), 3. Románia 2 (60-67), 4. Lengyelország 2 (49-63), 5. Japán 0 (60-63), 6. Szerbia 0 (49-62)

IV. csoport (Frederikshavn):
1. Hollandia 4 pont (74-46), 2. Spanyolország 4 (59-45), 3. Brazília 2 (60-47), 4. Csehország 2 (51-55), 5. Argentína 0 (48-72), 6. Ukrajna 0 (40-67)

Borítókép: Helsingborg, 2023. december 4. Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Montenegró - Magyarország mérkőzésen a svédországi Helsingborgban 2023. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak