Musorujsag
Élő Eredmények

Vámos: Abba kell kapaszkodnunk, hogy a kilencedik helyet megszerezzük és legyen esélyünk olimpiai selejtezőt játszani

Vámos: Abba kell kapaszkodnunk, hogy a kilencedik helyet megszerezzük és legyen esélyünk olimpiai selejtezőt játszani

MTI
Vámos Petra szerint a védekezés hatékonysága és a helyzetkihasználás lesz a kulcs a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének utolsó, hétfői fordulójában.

A Debrecen irányítója szombaton a svédek ellen hatszor volt eredményes. Amint az MTI-nek elmondta, noha fájó a 26-22-es vereség, a csapatnak volt tartása és küzdött hatvan percig a társházigazda ellen.

„Az a tény, hogy elúszott a legjobb nyolcba jutás, fájó pont, de most abba kell kapaszkodnunk, hogy a kilencedik helyet megszerezzük és ezáltal legyen esélyünk olimpiai selejtezőt játszani” – fogalmazott Vámos. Kiemelte: a montenegróiak vagy a svédek ellen tapasztalt második félidei rövidzárlat nem fog beleférni a horvátok ellen sem.

A középdöntő hétfői zárónapján még megszerezhető az olimpiai selejtezőtornán való szereplést érő kilencedik hely, ehhez le kell győzni a balkáni riválist. Kulcskérdésként a védekezés hatékonyságát hangsúlyozta, illetve azt, hogy javítaniuk kell a helyzetkihasználáson.

„A fontosabb találkozóinkon remekelt az ellenfél kapusa, ami egyfelől a rivális játékosainak az érdeme, másfelől a mi hibánk, hogy nem koncentrálunk eléggé a befejezésekre. Ez a két faktor fog dönteni holnap” – fejtette ki. Hozzátette, noha készen áll rá, hogy a horvátok ellen is vezére legyen a csapatnak, de fontosnak tartja, hogy azért alkotnak egy csapatot, mert 18 emberre van szükség.

„Lehet, hogy nem lesz egy, aki kiemelkedik, de lesz öt, aki nagyon jó szintet hoz. De nyilván holnap is mindent meg fogok tenni azért, hogy jó teljesítményt nyújtsak és hozzá tudjak tenni a csapat teljesítményéhez” – mondta Vámos.

Simon Petra úgy vélekedett, fontos, hogy mielőbb kimásszanak a gödörből és biztos abban, hogy társaival minden erejükkel a horvátok legyőzésén lesznek.

„Meghatározó lesz, hogy keményen álljunk bele a mérkőzésbe és álljunk ki egymásért, nem szabad harmadszorra is ugyanabba a folyóba lépni, hogy a második félidőt pánikszerűen kezdjük” – szögezte le. A lehetséges okok között a rutin hiányát, a csapat fiatal átlagéletkorát nevezte meg. „Lehet, hogy ezt csapatként még nem tudjuk kezelni, de a jövőben fogjuk tudni. Bizakodó vagyok, hogy okkal történt meg az, hogy kétszer ugyanígy nem tudtunk felállni az öltözőből”.

„Ez egy élet-halál mérkőzés lesz, mivel a horvátoknak még van esélyük továbbjutni. Ők ezért fognak küzdeni mindenáron, mi pedig azért, hogy helyet szerezzünk az olimpiai selejtezőtornára. Ez lesz az eddigi legfontosabb mérkőzésünk, miután az eddigi két fontos találkozó egyikén sem tudtunk felülkerekedni az ellenünk jobban, szervezettebben játszó riválison. Minden erőnket bele kell adni ebbe a mérkőzésbe” – tekintett előre a Ferencváros irányítója.

A Kisvárda balátlövője, Juhász Gréta nyolc percet volt pályán a svédek ellen, meglátása szerint „nem úgy sült el”, hogy tudjon vele élni.

„Megviselt a tegnapi találkozó, hiszen nem szeretek veszíteni, ezzel a csapatban elég sok ember így van. Most nagyon fontos lesz az, hogy megfogjuk egymás kezét és mindent beleadjunk, hiszen ez lesz az utolsó lehetőség” – fogalmazott. Mint mondta, van lehetőségük sportpszichológushoz fordulni, ám csapaton belül is meg tudják beszélni a problémákat.

Hatalmas csatára számít a montenegróiakéhoz hasonló, harcoló, küzdő stílusú horvátok ellen.

„Azon fog múlni, hogy mennyire tudjuk felvenni a bokszkesztyűt” – szögezte le Juhász.

A horvátok ellen hétfőn 18 órakor kezdődő göteborgi találkozót az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

Borítókép: Vámos Petra (b) és a svéd Linn Blohm az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Svédország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 9-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak