Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Böde-Bíró Blanka: Jó lett volna nyolcba jutni, de az olimpiai selejtező felülír mindent

Böde-Bíró Blanka: Jó lett volna nyolcba jutni, de az olimpiai selejtező felülír mindent

m4sport.hu
Böde-Bíró Blanka sajnálja, hogy nem sikerült negyeddöntőbe jutni a női kézilabda-világbajnokságon, ugyanakkor úgy véli, hogy az olimpiai selejtező kiharcolása volt a legfőbb cél.

A magyar válogatott a dán-norvég-svéd közös rendezésű világbajnokság középdöntőjének hétfői zárónapján hatgólos hátrányból fordítva nyert 23–22-re a horvát csapat ellen, ezzel eldőlt, hogy olimpiai selejtezőtornán játszhat.

A csapatkapitány Böde-Bíró Blanka a hazaérkezés után az M4 Sportnak elmondta, szerettek volna negyeddöntőbe jutni, de talán ez a tizedik hely most a realitás, és nem is ez volt a legfontosabb cél a vb-n. „Nagyon fontos, hogy elértük az olimpiai selejtezős helyet, ami a fő célunk volt ezzel a világbajnoksággal, úgyhogy ez most felülír mindent.”

A tavaszi olimpiai selejtezőn Japánnal, Kamerunnal és a most zajló vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese. Böde-Bíró Blanka szerint a mostani világbajnokság is megmutatta, hogy Japánt nem szabad lebecsülni, mert nagyon komoly játékerőt képvisel, viszont egyelőre nem szeretne azzal a tornával foglalkozni, kicsit szeretne még örülni a selejtező kiharcolásának.

„Nem kis ünneplés volt, azt elmondhatom, sokat nem aludtunk az indulás előtt” – mondta a leszállás után a repülőtéren Debreczeni-Klivinyi Kinga. A Budaörs irányítója a hétfői meccsről úgy vélekedett, hogy a második félidőben már csak a szíve vitte előre a játékosokat, és a szerencse is a magyar csapat mellé állt. „Az előző két mérkőzésnél is nagyon akartunk, de ott nem jöttek össze a dolgok és szerencsénk sem volt, most a második félidőben végre a szerencse is mellénk állt és azt gondolom, hogy megérdemeltük a győzelmet. Kitettük szívünket-lelkünket a pályára, mindenki küzdött a másikért és azért, hogy elérjük az álmunkat” – fogalmazott.

Márton Gréta elárulta, bár sok idejük nem volt, amennyire lehetett, sikerült megünnepelni a hétfői győzelmet. „Mindenki kiadta magából a feszültséget és az örömöt, mert nagyon hosszú három hét van mögöttünk, azt gondolom, hogy méltón megünnepeltük.”

A Ferencváros balszélsője úgy véli, Montenegró és Svédország ellen is nagyot küzdött a csapat, de a horvátok ellen végre szerencséjük is volt. „A tegnapi mérkőzésen mellettünk állt a szerencse és minden hozzánk pattant, ami Montenegró és Svédország ellen nem. Mindhárom meccsen nagyon küzdöttünk, de az utolsó mérkőzésre érett ez be igazán. Azt gondolom, nagyon nagy hőstettet hajtottunk végre azzal, hogy ilyen sokgólos hátrányból tudtunk fordítani” – tette hozzá.

Márton Gréta szerint van min dolgozni az olimpiai selejtezőig, sok rutint kell még szereznie a fiatal csapatnak. „A védekezést és a támadást is egyaránt építeni fogjuk, de azt gondolom, ha a közösség, a csapatkohézió megmarad ennyire jónnak, akkor ezek átlendíthetnek minket a nehézségeken, ezen is fogunk dolgozni.”

A magyar szövetség pályázott az áprilisi selejtezős torna megrendezésére, döntés jövő héten születik a házigazdáról. Márton Gréta szerint rengeteg erőt adna a magyar csapatnak, ha hazai szurkolók előtt játszhatna, mert szerinte „az ő támogatásukkal a válogatott bármire képes”.

Borítókép: A magyar női kézilabda-válogatott ünnepel Horvátország legyőzése után (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak