Musorujsag
Élő Eredmények

Váratlanul sima lett a női kézivébé döntője – Franciaország a világbajnok

Váratlanul sima lett a női kézivébé döntője – Franciaország a világbajnok

m4sport.hu/MTI
Az ötkarikás győztes Franciaország nyerte az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságot, miután a norvég-dán-svéd közös rendezésű torna vasárnapi döntőjében meggyőző teljesítménnyel 31-28-ra legyőzte az előzetesen esélyesebbnek vélt, címvédő Norvégiát.

Az elődöntőben a franciák könnyedén, 37-28-ra múlták felül a svédeket, míg a két éve aranyérmes norvégok hosszabbításban 29-28-ra kerekedtek a hosszú időn keresztül remeklő dánok fölé. Egy hete a középdöntőben már találkozott a tornán az előzetesen a legnagyobb esélyesek közé sorolt két csapat, akkor 24-23-as francia siker született.

A 26. női vb volt az első, amelyet három ország együtt rendezett, a tornát lezáró vasárnap esti herningi fináléban Norvégia az ötödik, Franciaország a harmadik aranyáért szállt harcba, a mostanit is beleszámítva a legutóbbi négy vb-döntőből harmadszor csapott össze ez a két fél a döntőben.

Kapcsolódó tartalom

A találkozó az előzetesen vártaknak megfelelően minőségi játékot és szoros kezdést hozott, sok volt a gyors lefolyású támadás, ám felállt fal ellen sem jöttek zavarba a csapatok, elsősorban a támadójáték dominált.

A 24. percben, 17-14-es francia előnynél alakult ki először háromgólos különbség a sokáig kiegyenlített első félidőben, s ugyan a 27. percben már négy találat is volt a különbség, a pihenőre háromgólos francia előnnyel vonultak a felek.

A fordulást követően sem változott a differencia, a sok technikai hibával játszó skandinávok nem tudtak közelíteni, az utolsó negyedórához 26-23-mal érkeztek a csapatok. Bár ezt követően 26-25-re zárkóztak fel a norvégok, az utolsó hét perc elejére visszaállította négygólos vezetését az olimpiai bajnok (29-25).

Kapcsolódó tartalom

A záró öt percen belül még visszajöttek kettőre a norvégok, de az elődöntőhöz hasonló fordításra ezúttal már nem voltak képesek, Franciaország így harmadik vb-címét gyűjtötte be, tette ezt százszázalékos teljesítménnyel.

A finálé legeredményesebbje a norvég Nora Mörk lett 8 góllal.

Estelle Nze Minko, a Győr francia balátlövője háromszor volt eredményes, norvég klubtársai közül az irányító Stine Oftedal hat, a jobbszélső Emilie Hovden két gólt szerzett, a beálló Kari Brattset nem talált be, míg a kapus Silje Solberg két lövést védett.

A Golovin Vlagyimir irányította magyar válogatott az olimpiai selejtezőtornás indulás jogát kiharcolva tizedik helyen végzett.

Eredmény, döntő:
Franciaország-Norvégia 31-28 (20-17)
lövések/gólok: 45/31, illetve 37/28
gólok hétméteresből: 7/5, illetve 8/7
kiállítások: 8, illetve 6 perc

korábban:
a 3. helyért:
Dánia-Svédország 28-27 (18-15)
az 5. helyért:
Hollandia-Németország 30-26 (16-7)
a 7. helyért:
Montenegró-Csehország 28-24 (14-10)

Borítókép: EPA/Henning Bagger

További tartalmak