Musorujsag
Élő Eredmények

Hatalmas küzdelem és hosszabbítás után Franciaország nyerte a férfi kézilabda Eb-t

Hatalmas küzdelem és hosszabbítás után Franciaország nyerte a férfi kézilabda Eb-t

m4sport.hu
A renden játékidő nem hozott döntést, a hosszabbítás második félidejében viszont elléptek kettővel a franciák és ez döntőnek bizonyult.

Az olimpiai címvédő Franciaország nyerte a férfi kézilabda Európa-bajnokságot, miután a vasárnapi fináléban hosszabbítás után 33-31-re nyert Dánia ellen a torna utolsó mérkőzésén. A franciák tíz év elteltével, 2014 után lettek ismét kontinensbajnokok.

Eredmény:
döntő:
Franciaország-Dánia 33-31 (14-14, 27-27, 29-29), hosszabbítás után
a 3. helyért:
Svédország-Németország 34-31 (18-12)

EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Amíg a svéd-német bronzmeccsnek a dobogós helyezés mellett az is a tétje volt, hogy melyik együttes harcolja ki az olimpiai részvételt, a döntő „csak” a dicsőségről szólt, hiszen a franciák rendezőként, míg a dánok mint vb-győztesek már ott vannak az ötkarikás játékokon.

Francia vezetéssel és dán egyenlítéssel indult a találkozó, és aokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, 6-4-es francia vezetésnél volt először két gól a különbség a két együttes között. Ez azonban hamar elillant, percekkel később már a skandinávok vezettek 8-6-ra.

Az idei volt a 16. férfi kontinenstorna, és a 14., amelyen a magyar válogatott is részt vett. A legjobb szereplése eddig az 1998-as hatodik helyezés volt, ezt javította meg az ötödik hellyel. A legrosszabb eredménye a két évvel ezelőtti 15. hely, amikor a csapat hazai pályán, a budapesti MVM Dome-ban nem tudott továbbjutni a csoportkörből.

Két gólnál jobban egyik fél sem tudott ellépni, így nem is volt meglepő, hogy a szünetre 14-14-es döntetlennel mentek a felek.

A francia Yanis Lenne kísérletét védi a dániok kapusa, Emil Nielsen. EPA/RONALD WITTEK

A második félidő első három gólját viszont a dánok szerezték, miközben a kapuban Nielsen több nagy védést is bemutatott, ha pedig ő nem akkor a kapufa mentette. A 40. percre azonban már csak egy gól maradt meg az előnyből.

Az egyenlítés azonban nem sikerült csak az 52. percben, de akkor is csak másodpercekig volt egyenlő az állás, a dánok ismét előnybe kerültek. A hajrá hihetetlen izgalmakat hozott, az 55. percben már a galloknál volt az előny, majd Mikkel Hansen egy talpról eleresztett bombával egyenlített, majd egy ugyanilyennel a vezetést is megszerezte csapatának.

Másfél perccel a vége előtt egygólos dán vezetésnél Remili kapufát dobott, majd fél perccel a vége előtt Fabregas egyenlített. Hansen még egy időntúli szabaddobással próbálkozhatott, de a falba dobta, így 27-27 után jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás 1-1 góllal, majd a dán kapus, Landin nagy védésével indult. A szünetig egy újabb dán gól, majd újabb francia egyenlítés következett. A hosszabbítás második félideje két Mem góllal és egy nagy francia védéssel indult és ez döntőnek bizonyult.

Az utolsó két percre kétgólos francia vezetéssel mentek neki a felek, amit Hansen egyre csökkentett. Prandi azonban 20 másodperccel a vége előtt ismét kétgólosra növelte az előnyt, amit egy újabb dán gól sem tudott megváltoztatni, végül 33-31-re nyertek a franciák.

Mindkét csapat negyedszer játszott Eb-döntőt, a franciák mindet megnyerték – és a németországi tornán is veretlenek maradtak -, a dánok mérlege két siker mellett immár két vereség. A következő kontinenstornának 2026. január 15. és február 1. között Dánia, Svédország és Norvégia ad otthont.

A Telekom Veszprém francia játékosai közül a beálló Ludovic Fabregas nyolc, az irányító Nedim Remili öt, az ugyancsak irányító Kentin Mahé három, a balszélső Hugo Descat két alkalommal talált a hálóba.

A mezőny legjobbja a rendes játékidő végén lecserélt dán kapus, Emil Nielsen lett, aki 15 védéssel zárt. A kontinenstorna legértékesebb játékosának (MVP) a francia Nedim Remilit választották.

A torna álomcsapata:
kapus: Andreas Wolff (német)
balszélső: Hampus Wanne (svéd)
balátlövő: Martim Costa (portugál)
irányító: Juri Knorr (német)
jobbátlövő: Mathias Gidsel (dán)
jobbszélső: Robert Weber (osztrák)
beálló: Ludovic Fabregas (francia)
védekező játékos: Magnus Saugstrup (dán)
gólkirályok: Martim Costa Martim 54 gól (7 mérkőzés, 81 lövés) és Mathias Gidsel 54 gól (8 mérkőzés, 66 lövés)

Borítókép: epa11111432 France's players celebrate with the trophy after winning the EHF Men's EURO 2024 final handball match between France and Denmark in Cologne, Germany, 28 January 2024. EPA/RONALD WITTEK

További tartalmak