Musorujsag
Élő Eredmények

Hiába a nagy német feltámadás, a svédeké a kézi-Eb bronzérme és az olimpiai kvóta

Hiába a nagy német feltámadás, a svédeké a kézi-Eb bronzérme és az olimpiai kvóta

m4sport.hu
A címvédő svéd együttes már héttel is vezetett, a németek feljöttek ugyan egy gólra, de egyenlíteniük már nem sikerült.

A címvédő Svédország 34-31-re legyőzte a házigazda Németországot a férfi kézilabda Európa-bajnokság vasárnapi bronzmeccsén, Kölnben. A mérkőzésnek a harmadik hely megszerzésén kívül külön tétje volt, hogy a győztes automatikusan résztvevője a nyári olimpiának, míg a vesztesnek még selejteznie kell. (A döntőt játszó franciák rendezőként, míg a dánok a vb-címvédőjeként már ott vannak Párizsban.)

Eredmény, a 3. helyért:
Svédország-Németország 34-31 (18-12)

A svédek öt arany- és egy ezüstérem után először szereztek bronzot a kontinenstornán. Felix Claar nyolc, Sebastian Karlsson hét, a Veszprém svéd játékosai közül a jobbátlövő Lukas Sandell két, a beálló Andreas Nilsson egy gólt szerzett.

Kapcsolódó tartalom

A skandináv együttes szerezte meg a vezetést, de a németek hétméteresből egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték, mint kiderült, a meccs folyamán utoljára. A folytatásban hasomlóan alakult a forgatókönyv a meccs kezdetéhez, svéd vezetés-hazai egyenlítés. A kék mezes svédek a hetedik percre kettővel elléptek (4-2) a 10. percre pedig már háromra növelték előnyüket (7-4).

Ezt az első negyedóra végéig meg is tudták tartani (9-6), majd a hazaiaknak egy váratlan szünet alatt – egy néző rosszul lett és azonnali orvosi beavatkozásra volt szükség – lett volna esélyük rendezni a sorokat, de ez nem igazán sikerült, így a 20. percre már ötgólos volt a svéd vezetés (12-7).

Kapcsolódó tartalom

Ezt a folytatásban még növelni is tudták, már héttel is mentek, és bár Wolfféknak sikerült faragni a hátrányból, a szünetben így is hatgólos hátrányban voltak (18-12).

A második játékrész német góllal indult, de azonnal jött rá a válasz. A 44. percre Knorr lerohanásból és átlövésből szerzett találatainak köszönhetően ugyan feljöttek négyre a németek, majd a 48. percben már csak három volt közte (27-24).

Kapcsolódó tartalom

A németek egyre keményebben védekeztek, a svédek egyre többet hibáztak, így hat perccel a vége előtt már csak egy gól volt a házigazda hátránya. Ennél közelebb azonban nem tudtak kerülni, köszönhetően a meccs folyamán, így a hajrában is több nagy bravúrt bemutató svéd kapusnak, Palickának.

A végén ugyan mindent megpróbáltak a németek, de  svédek végül 34-31-re nyertek és bronzéremmel mehetnek haza. Palicka 19 védéssel járult hozzá a sikerhez, ezért őt választották a mezőny legjobbjának.

A németek számára a vereség azt jelenti, hogy selejtezőtornán harcolhatják ki az olimpiai részvételt.
Az olimpiai selejtező csoportbeosztása:
1. csoport: Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília
2. csoport: Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria
3. csoport: Norvégia, Magyarország, Portugália, Tunézia
A mérkőzésekre március 14. és 17. között kerül sor. Minden csoportból az első két helyezett jut ki az olimpiára. A házigazdákat a jövő héten jelölik ki.

Borítókép: epa11110859 Germany's Sebastian Heymann (C) in action against Sweden's Oscar Bergendahl (L) and Sweden's Lukas Sandell (R) during the EHF Men's EURO 2024 third place handball match between Sweden and Germany in Cologne, Germany, 28 January 2024. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

További tartalmak