Musorujsag
Élő Eredmények

Chema Rodríguez: Itt vannak a fiatalok, mindenkinek harcolnia kell a válogatottságért

Chema Rodríguez: Itt vannak a fiatalok, mindenkinek harcolnia kell a válogatottságért

m4sport.hu
Nyolc mérkőzés után pozitív mérleggel zárt a magyar válogatott a 2024-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon. A történelmi 5. helyezéssel záruló kontinenstorna után Chema Rodríguez szövetségi kapitány, és Fazekas Gergő értékelt.

Chema Rodríguez volt az M4 Sport Kézilabda Magazinjának vendége. A magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya elmondta, számára az a legfontosabb, hogy a válogatott egy nagy családot alkot. Bárkinek bármilyen problémája volt, támogatták egymást, ott voltak egymásnak. Szerinte ez mindenki számára nagyon jó volt és ezt lehetett látni a pályán is. Semmiféle széthúzást nem lehetett látni. A keret december 12-én kezdte meg az Eb-felkészülés, a külföldön játszó játékoksok nélkül. A légiósok a karácsonyi szünetet követően csatlakoztak.

„Ez tényleg elképesztő. Hatalmas munkát végeztünk és senki nem számított rá, hogy az 5. helyen fogunk végezni. Megérdemlik a fiúk. Több, mint egy hónapig nagyon keményen dolgoztak és készen álltak rá, hogy harcoljanak” – értékelte az Európa-bajnokságot Chema.

A férfi kézilabda-válogatott 8 mérkőzést játszott az Európa-bajnokságon: öt győzelem mellett három vereséggel, pozitív mérlegel zárt – 2008 óta először.

Csoportkör:
✅ Magyarország–Montenegró 26–24
✅ Szerbia–Magyarország 27–28
✅ Izland–Magyarország 25–33

Középdöntő-csoport:
❌ Magyarország–Ausztria 29–30
✅ Magyarország–Horvátország 29–26
❌ Németország–Magyarország 35–28
❌ Franciaország–Magyarország 35–32

5. helyért,
✅ Magyarország–Szlovénia 23–22

Kapcsolódó tartalom

„Számomra ez a legfontosabb dolog. Amikor ezt mondja valaki, gyakran azt mondják, ezek csak szabak. De a mi helyzetünk nem ilyen, tényleg család vagyunk minden tekintetben” – felelte a kérdésre Chema, miért hangsúlyozta annyiszor, hogy egy családot alkotnak. „Együtt támogattuk egymást, és ez az érzés nagyon fontos, ha valami történik, akkor ott van egy csapattag, egy barát vagy egy testvér, aki segíteni fog. Úgy gondolom, ez az érzés nagyon jó a fiúknak, és lehetett látni a pályán is.”

„Többek között ezért is ilyen jó ez a válogatott. Amikor egy család együtt van, nagyon nehéz legyőzni. Pontosan ez volt itt is. Tudtuk, együtt kell harcolnunk azért, hogy elérjük a céljainkat” – tette hozzá.

A szövetségi kapitány szerint felfedezhető némi párhuzam közte és Marco Rossi között, hiszen a labdarúgó-válogatott is egy nagy családot alkot, amely egy fontos tényező. Az Európa-bajnokság alatt többször felmerült, hogy gyakran a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatban jegyezték meg, mennyire szerethető csapat. Összehasonlítás szempontjából, pedig akár hasonló utat is bejárhat a magyar férfi kézilabda-válogatott.

Chema elmondta, a férfi kézilabda egy nehéz szakág. Mert az egyik tornán lehetsz 5., majd a másikon akár rosszul is kijöhet a lépés és a 20. helyen találhatod magad. Ez azonban nem azt jelenti, hogy rosszul dolgozik, hanem azt, hogy olyan magas szintű a kézilabda, magasan rangsorolt csapatok alkotják a mezőnyt.

EPA/Anna Szilagyi

A szövetségi kapitány kiemelte, sok fiatal alkotja a keretet, de a munka oroszlánrészét a tapasztaltabb játékosok végzik el.

„Nagyon fontos ez a mostani 5. hely. Úgy gondolom, nagyon szép jövő áll előttünk, sok fiatal játékosunk van a keretben, akik már beilleszkedtek. Tudom, hogy mindig beszélnek a fiatalokról, de tudni kell azt is, hogy nagyon sok tapasztalt játékos is van a csapatban és ők azok, akik a munka legnagyobb részét elvégzik” – mondta.

„A fiúk megérdemelték ezt a helyezést, jó munkát végeztünk, nagyon fontos ellenfeleket vertünk meg. Montenegró egy nagyon jó válogatott, megvertük Szerbiát, amelyet én az egyik legjobb nemzeti válogatottnak tartok. Izlandról ugyanezt tudnám elmondani, hiszen mindig a dobogós helyekre teszik őket. Ausztria ellen jó meccset játszottunk, de vannak olyan helyzetek, amikor nem tudunk nyerni, de az ő csapatuk is azért tart itt, mert megérdemli. Ezt követően megvertük Horvátországot, ami az egyik legfontosabb dolog a jövőre nézve is. Németország és Franciaország ellen veszítettünk. Előbbi otthon játszott, nehéz volt ellenük. Franciaország tekintetében úgy gondolom, még nem vagyunk azon a szinten, mint ők. A Szlovénia elleni helyosztót pedig megnyertük, amely szerintem egy jobb csapat. De egy dolog az, mi van a papíron, nyerni azonban a pályán kell. Ebben mi voltunk a jobbak” – emlékezett vissza az Eb-meccsekre a szövetségi kapitány.

A válogatottnak kétnaponta kellett meccset játszania az Eb-n. A szövetségi kapitány szerint javult a csapat fizikális állapota, de több játékost is tudott forgatni, rotálni, mint korábban. Ennek köszönhetően egy elég magas szintet tudott hozni a csapat, valamint az is hatalmas pozitívum volt, hogy a fiatalok egy más, új és egyben nagyon kemény mentalitást, sok ambíciót hoztak a válogatottba.

„Ez a tapasztaltabbak számára is egy nagyon jó dolog. Láthatták azt a tüzet, ami a fiatalokban ég, látják, hogy legközelebb is ilyen kimagaslóan kell teljesíteniük, ha be akarnak kerülni a csapatba, hiszen itt vannak a fiatalok. Harcolni kell azért, hogy az ember bent maradjon a válogatottban” – emelte ki a szövetségi kapitány.

Kapcsolódó tartalom

A Chema Rodríguezzel készült teljes beszélgetést ide kattintva is visszanézheti.

Fazekas Gergő köszönetet mondott a szövetségi kapitánynak a bizalomért: „megkaptuk a játékperceket is, és minden pillanattal élni szerettünk volna. Bízom benne, hogy ez sikerült, boldogan zártuk ezt az Európa-bajnokságot”.

A Wisla Plock irányítója az első kontinenstornáján vett részt a felnőtt válogatottal, és maradt benne hiányérzet.

„Csalódott voltam, szerintem minden játékos minden meccset meg szeretne nyerni. Én így mentem ki erre az Európa-bajnokságra. Volt lehetőségünk bejutni a legjobb négybe, de sajnos ezt elhalasztottuk. Nagyon szép ez az 5. hely, de megmondom őszintén én annyira nem vagyok elégedett vele. A jövőben jobbat szeretnék, de ez nemcsak rám igaz, hanem szerintem az összes játékosra és stábtagra is” – ecsetelte Fazekas.

Fazekas az idősebb játékosoknak is köszönetet mondott, mert nagyon könnyen ment számára a beilleszkedés, egy befogadó közeg fogadta őt és minden fiatalt a válogatottnál. A keretben hat olyan játékos is szerepelt, akik tavaly nyáron ezüstérmet nyertek a junior világbajnokságon.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak