Musorujsag
Élő Eredmények

A második félidőben őrölte fel Svájcot, 12 gólos győzelmet aratott az Eurokupában a női kéziválogatott

A második félidőben őrölte fel Svájcot, 12 gólos győzelmet aratott az Eurokupában a női kéziválogatott

m4sport.hu
A magyar női kézilabda-válogatott - második félidei jó teljesítményével magabiztos sikert aratva - 38-26-ra legyőzte Svájc együttesét az Eurokupában szerdán, Tatabányán.

A két együttes korábbi négy találkozóját kivétel nélkül a magyar válogatott nyerte, az 1990-es évek elején lejátszott három mérkőzés után legutóbb a 2022-es Európa-bajnokság csoportkörében 33-28-as magyar siker született.

Női Eurokupa, 3. forduló:
Magyarország-Svájc 38-26 (16-14)
Tatabánya, 3024 néző, v.: Losak, Novikov (ukránok)
a magyar gólszerzők: Kuczora 10, Papp, Simon 4-4, Füzi-Tóvizi, Vámos, Albek, Faluvégi 3-3, Bordás, Győri-Lukács, Debreczeni-Klivinyi 2-2, Szöllősi-Schatzl, Pásztor 1-1
lövések/gólok: 53/38, illetve 51/26
gólok hétméteresből: 6/5, illetve 6/6
kiállítások: 6, illetve 8 perc
piros lap: 1, illetve 0

A két együttes korábbi négy találkozóját kivétel nélkül a magyar válogatott nyerte, az 1990-es évek elején lejátszott három mérkőzés után legutóbb a 2022-es Európa-bajnokság csoportkörében 33-28-as magyar siker született.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesének bő keretéből ezúttal a kapus Janurik Kinga, valamint két balátlövő, Juhász Gréta és Háfra Noémi maradt ki. A találkozó előtt köszöntötték a nemzeti színekben mérföldkövet már elért vagy elérő játékosokat: Albek Anna, Kácsor Gréta, Kuczora Csenge és Pásztor Noémi 25, Janurik 50, Háfra és Debreczeni-Klivinyi Kinga 75, míg Szöllősi-Schatzl Nadine legalább száz alkalommal kapott már szerepet a válogatottban.

A jövő hétvégén a női Magyar Kupa négyes döntőjének otthont adó Tatabányai Multifunkciós Csarnokban döcögősen kezdte a találkozót a házigazda, amely 5-4-ről az első tíz percben háromszor eredményes Kuczora és a fontos védéseket bemutató Böde-Bíró Blanka vezetésével így is el tudott lépni 9-4-re. A cserék érkezésével állandósult a négy-öt gólos különbség, a 23. percben Bordás Réka piros lapja miatt csökkentek a variációs lehetőségek hazai részről és az eset meg is fogta kissé a csapatot: az első játékrész végén közel hat percig maradt gólképtelen Golovin Vlagyimir együttese, védekezésben is visszazuhant a határozottsága, ez a kapusteljesítményre is hatással volt, a rivális mindezt kihasználva 16-10-ről 16-14-re felzárkózott.

Kapcsolódó tartalom

A pihenő után friss szélsőkkel, a kapuban Szemerey Zsófival, fejben pedig láthatóan rendezettebben érkezett ki a pályára a magyar válogatott, amely a világbajnokságon számára több ízben is kritikus periódusnak bizonyuló szünet utáni tíz percben háromgólos sorozattal állította vissza korábbi előnyét (19-14).

Sőt, a támadásbeli pontatlanságok ellenére, feljavult védekezésére alapozva az addigi legnagyobb előnyét dolgozta ki (25-17), miközben a nézőtéren „mindenki Debrecenbe” felhívással buzdították társaikat a szurkolók, hogy az áprilisi olimpiai kvalifikációs tornán támogassák a helyszínen a nemzeti csapatot. Szemerey kiválóan teljesített a kapuban, Kuczora pedig továbbra is remekelt támadásban, tizedik találatával a második félidő derekára éppen ennyi gól lett a különbség (29-19). Ezt a mérkőzés utolsó negyedórájában tovább növelte a válogatott, amely így magabiztosan diadalmaskodott.

A találkozó legeredményesebbjeként Kuczora tíz találattal zárt, Szemerey tíz, Böde-Bíró négy védéssel járult hozzá a sikerhez. Svájci részről Tabea Schmid hatszor volt eredményes.

„Sok pozitívum volt ebben a mérkőzésben, de negatívum is. Sajnos bosszantó hibákat vétettünk: az első félidőben sok labdát eladtunk. Jól védekeztünk, és nagyon gyorsan akartuk befejezni a támadásainkat. Ennek köszönhetően lett bizonytalanabb a védekezésünk. A beállók elleni védekezést nem tudtuk megoldani” – vélekedett a mérkőzés után Golovin Vlagyimir a női kéziválogatott szövetégi kapitánya.

Golovin elmondta, gyakoroltak új dolgokat, s már látja is azt, melyeket lehet használni, melyeket nem.

„Szélességben próbáltuk megbontani a védőfalat támadásban, hogy mindenkinek nagyobb helye legyen, mert a világversenyeken nagyon betömörítettünk. Ennek köszönhető, hogy a beállók körül voltak területek, melyből eredményesek voltunk a vonalról, ez pozitív” – mondta.

A válogatottba hosszú kihagyás után visszatért Kácsor Gréta kapcsán úgy vélekedett: az edzéseken jobban teljesített, ugyanakkor „jó úton halad”. Faluvégi Dorottyáról azt mondta, hogy az első percekben nem azt a teljesítményt nyújtotta, mint német klubjában.

„Szóltam is neki, hogy bietigheimi Csibét akarok látni, ezután már másképpen mozgott, felszabadultabban játszott” – szögezte le a szakvezető.

Kuczora szerint jobban passzolt hozzá a taktika, mint korábban, és ő is jobban össze tudta szedni magát, változtatott saját játéka elemein az előző találkozókhoz képest.

„Tudom, a hétmétereseket is be kell lőni, de a társaktól is sok olyan passzt kaptam, amik után tiszta ziccereim voltak” – fogalmazott saját teljesítménye kapcsán. A második félidei javulásról azt mondta: a szünetben átbeszélték az első játékrész végén elkövetett hibákat, pontatlanságokat védekezésben és támadásban is.

„Megvoltak a helyzetek, de sokszor a könnyebb lehetőségeket rontottuk el, ám ezeket meg tudtuk beszélni, és jól kezdtük a második félidőt, megtaláltuk a svájci falon azokat a réseket, ahol biztos kézzel be tudtuk lőni a helyzeteinket” – tekintett vissza Kuczora, aki szerint a Váccal az Európa-ligában gyűjtött nemzetközi tapasztalatok a hasznára váltak.

A világbajnokságon sérülést szenvedett Szemerey az MTI kérdésére hangsúlyozta: jó érzés volt, hogy hazai közönség előtt térhetett vissza a válogatottba.

„Főleg, hogy ilyen jó teljesítménnyel. De a lányoknak is sokat köszönhetek, mert sokat javult a védekezés a második félidőre, így nekem is könnyebb dolgom volt” – fogalmazott, hozzátéve: a szünetben szóltak neki, hogy melegítsen.

A két együttes szombaton 16.30-tól Gümligenben mérkőzik meg ismét, a sorozat további meccseit április elején rendezik. Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

Borítókép: Tatabánya, 2024. február 28. Vámos Petra (j) és a svájci Kerstin Kündig a nõi kézilabda Eurokupa 3. fordulójában játszott Magyarország - Svájc mérkõzésen a Tatabányai Multifunkciós Csarnokban 2024. február 28-án. MTI/Bodnár Boglárka

További tartalmak