Musorujsag
Élő Eredmények

20 év után trófea nélkül? Kirkely menesztése és az idő mutatja, mekkora gondban van a Győri Audi ETO

20 év után trófea nélkül? Kirkely menesztése és az idő mutatja, mekkora gondban van a Győri Audi ETO

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
Az már biztos, hogy a Győri Audi ETO KC a jelenlegi szezonban sem tud triplázni, és az összes lehetséges trófeát megnyerni, miután elveszítette a számára tragikusan alakult női kézilabda Magyar Kupja-döntőt. A Győr teljesítménye a Bajnokok Ligájában is visszaesett, az NB I-ben pedig jelentős ponthátrányt szedett össze, veszélybe került a címvédés, így szerdán azonnali hatállyal menesztették Ulrik Kirkelyt.

Legutóbb 20 évvel ezelőtt, a 2003-2004–es idényben fordult elő Győrben, hogy a csapat egyetlen trófeát sem tudott begyűjteni. Akkor a Dunaferr SE megvédte címét a bajnokságban, valamint a Győr elleni döntőben 33–27-re diadalmaskodva a Magyar Kupát is elhódították Ferling Bernadették. Azóta 15-15 bajnoki cím és Magyar Kupa-trófea, valamint 5 BL-serleg került a klub vitrinjébe.

A 2023/24-es szezonban begyűjthető három trófeából egyet már biztosan elveszített a Győr, miután a Magyar Kupa vasárnapi döntőjét a Ferencváros nyerte, az NB I-ben pedig a vesztett pontokat tekintve négypontos hátrányban van, hiszen vereséget szenvedett a Mosonmagyaróvár (33–30) és a Ferencváros (28–22) otthonában is, így 20 év után fordulhat elő, hogy hazai trófea nélkül zárja az idényt.

Összeomlás a kupadöntőben:

A bajnoki sikerhez két vállra kell fektetni Győrben a Ferencvárost, valamint a kupagyőztes rivális botlására is szükségük van, hogy az egymás elleni eredmény a javukra döntsön az elszámoláskor. Utóbbit tekintve hatgólos hátrányt kell ledolgoznia a Győrnek, ami a kupadöntő tanulságaiból kiindulva, nem lesz sétagalopp.

Nemzetközi szinten javíthat az ETO. A Bajnokok Ligájában csoportelsőként jutott tovább, így a következő hetekben lehetősége nyílik rendezni sorait, mivel kihagyja a márciusi nyolcaddöntős kört.

A negyeddöntőben a DVSC–Vipers párharc győztesével csatázhat majd a budapesti négyesdöntőért, így leghamarabb április 27-én lép pályára újra a BL-ben.

Porszemek a gépezetben, koronavírus-járvány

A legutóbbi győri triplázás még a 2018–2019-es idényben történt. Ekkor vette át a csapat irányítását Danyi Gábor, a csapatban pedig olyan klasszisok szerepeltek, mint Görbicz Anita, Nycke Groot és Nora Mörk, de még Eduarda Amorim is kerettag volt. A klub elnöki posztját pedig az a Dr. Bartha Csaba töltötte be, aki számos sztárjátékos szerződtetésében tevékenykedett.

Legutóbb Danyi Gábor vezetésével nyert Bajnokok Ligáját a Győri Audi ETO KC a 2018–2019-es idényben. (MTI/Czagány Balázs)

Az azóta eltelt 5 évben sok víz lefolyt a Dunán: Danyi menesztését követően visszatért a kispadra Ambros Martín, de a spanyol sikeredző nem tudott újabb BL-trófeát szállítani a klubnak.

A következő idény a koronavírus-járvány miatt csonkára alakult, egyetlen honi versenysorozatban sem hirdettek bajnokot, az EHF pedig törölte a negyeddöntőt és a négyes döntőt is a Bajnokok Ligájában.

Ez az a mérföldkő, amióta a Győr nem tudott egynél több trófeát gyűjteni egy idény során.

A koronavírus-járvány után 2020/2021-ben az FTC lett a bajnok, a Győr kupagyőzelmet ünnepelhetett. A legutóbbi két szezonban felcserélődtek a szerepek: az FTC a kupadöntőben legyőzte a győrieket, ahova a bajnoki serleg került.

2022 márciusában véget ért a közel 6 éves Bartha-korszak. A klub legsikeresebb időszakát hagyta maga mögött az exelnök, azonban nem lehet nem elmenni amellett, hogy az első repedések az ő irányítása alatt jelentek meg.

A korszak végét jellemző átigazolási politika során bízott a karrierjük csúcsán túllévő sztárokban, és többekkel hosszabbított szerződést, ami kezdetben ugyan hozott eredményeket, de sok jóval nem kecsegtetett a hosszútávú építkezés szempontjából. A Győrt már akkoriban is többször hozták szóba a sajtóban Henny Reistaddal, de a norvég világsztár azóta sem érkezett meg, ahogy a következő idényben sem fog.

Bartha után Endrődi Péter és a klub tiszteletbeli örökös elnöke Vanyus Attila lett az ügyvezető, a klublegenda, Görbicz Anita pedig a sportigazgatói pozíciót foglalta el. A korszakváltás óta egy bajnoki címet nyert az ETO.

Már nem Kirkely irányítja a csapatot

A győri vezetőség körében minden bizonnyal kicsapta a biztosítékot a kupadöntő elvesztése, ez azonban csak az utolsó csepp volt a pohárban. Magához képest kimondottan pocsék szezont fut eddig a csapat, vereség a Mosonmagyaróvár és az FTC ellen, így ponthátrány a bajnokságban, elbukott kupadöntő, és a Bajnokok Ligájáról még nem esett szó.

A Győr rossz formáját egyértelműen mutatja, január óta nem nyertek mérkőzést a BL-ben. A biztos csoportelsőség tudatában hazai pályán kaptak ki a CSM Bucurestitől, egygólos vereségbe szaladtak bele Debrecenben, a Brest elleni utolsó csoportmeccsen pedig 32–32-es döntetlenre futotta.

Azonnali hatállyal távozott Ulrik Kirkely és segítője Győrből. (MTI/Krizsán Csaba)

Ahhoz, hogy megértsük a kialakult helyzetet, elengedhetetlen a múltbéli tények ismerete. Ulrik Kirkely úgy vette át a kispadot, hogy a keret nem teljesen az ő kívánságai szerint alakult, mivel nem tudtak rövid idő alatt megegyezni a játékosokkal, valamint többeknek élő szerződése volt. A dán a saját stílusától ellentétes kerettel vágott neki a szezonnak, és igyekezett a legjobbat kihozni csapatából.

A játékosoknak több változással is szembe kellett néznie: a spanyol stílust felváltotta a dán, és az időkérések sem a megszokott módon zajlottak. A vezetőedző és másodedző, Kristian Danielsen a rendelkezésre álló 60 másodpercet megosztva, külön beszélt a támadásról és a védekezésről. Februárig azonban minden rendben működött a Bajnokok Ligájában, ha döcögött is néha a szekér, a meccs végén a Győr jött ki győztesen, és elegendő pontot gyűjtött ahhoz, hogy bebiztosítsa a csoportelsőséget, így „belefért” az utolsó három összecsapás sikertelensége.

A mutatott játék azonban nem sok jóval kecsegtetett, Allan Heine pedig megtalálta a rést a pajzson. Még hátrányban volt az FTC, amikor egy időkérésnél azt monda: minden úgy alakul, ahogy eltervezték. És úgy is lett. A Győr teljesen elfogyott az utolsó 10 percre. Ez minden bizonnyal a Győr vezetőségének is szúrta a szemét, könnyen lehet, nem bíztak már meg Kirkelyben annyira, hogy időt adjanak neki, hiszen szerdán azonnali hatállyal menesztették, segítőjével együtt.

Pedig a 2024–2025-ös szezon játékoskerete az ő kérései alapján került kialakításra. Bo van Wetering és Dione Housheer éppen attól az Odensétől érkezik a nyáron, ahol Kirkely volt a vezetőedző 2020 és 2023 között. Valamint Kristine Breistölt és Kelly Dulfert is a dán kérésére szerződtették, ahogyan honfitársát, az irányító Kristina Jörgensent.

A menesztés a csapat jövőjét is befolyásoló döntés lehet és abból a szempontból is érdekes, hogy Kirkely kinevezésével egy hosszú távú építkezésbe kezdett a Győr.

A dán edző eredetileg 2+1 éves szerződést írt alá, arra pedig szinte egyáltalán nem lehetett számítani, hogy az első sikertelenebb periódus, és negatív élmények hatására elfordulnak tőle. A klubvezetés most saját magának is feladta a leckét, hogy megfelelő szakembert találjon, aki képes kihozni a maximumot a már kész keretből, valamint hajlandó belevágni egy hosszútávú projektbe is.

Kijelenthetjük, hogy Elek Gábor és Ambros Martín után mindkét topklub vezetőedzője idejekorán megbukott. Martin Albertsent már októberben menesztette az FTC.

Borítókép: Fotók: Győri Audi ETO KC/Facebook, MTI

További tartalmak

Kapcsolódó hírek