Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Legyőzte Portugáliát, kijutott az olimpiára a férfi kéziválogatott!

Legyőzte Portugáliát, kijutott az olimpiára a férfi kéziválogatott!

m4sport.hu/MTI
A magyar férfi kézilabda-válogatott 30–27-re legyőzte Portugáliát a sorsdöntő olimpiai selejtezőn, így kijutott a párizsi játékokra.

Összefoglaló:

A magyar együttes – amelyből ezúttal Szöllősi Szabolcs, Krakovszki Bence, Krakovszki Zsolt és Palasics Kristóf maradt ki – annak tudatában kezdte a meccset, hogy csak győzelem esetén szerez olimpiai kvótát.

Még tíz perc sem telt el, amikor a portugálok időt kértek, mert 7-4-es hátrányban voltak a jól összpontosító, higgadtan, pontosan játszó házigazdákkal szemben. Amikor egy gólra felzárkózott az ellenfél, Bartucz László váltotta Mikler Rolandot a magyar kapuban, és két védéssel mutatkozott be. A túloldalon is kapust cseréltek, de a huszadik percig kellett várniuk az első védésükre. Ekkor már 13-9-re vezetett a házigazda, de a 24. perc után megakadt a támadójátéka, a hibákat pedig rendre góllal büntette az ellenfél. Bodó Richárdék hat percig nem találtak be, a hatékonyabb védekezésre váltó portugálok egy 4-0-s sorozattal fordítottak és a meccs során először vezettek, de az első félidő döntetlennel ért véget. Árulkodó statisztikai adat volt, hogy a portugál csapat héttel többet lőtt kapura az első harminc percben, mint a hazaiak, utóbbiaknak viszont öttel több védésük volt.

Nem kezdte jól a második felvonást a magyar együttes, ráadásul Bánhidi Bence boka-, Ancsin Gábor pedig térdsérülés miatt kivált a játékból. A szakmai stáb 21-18-as hátránynál időt kért, Bánhidi vissza tudott állni, és úgy tűnt, csapata lassacskán megtalálja a megoldást az ellenfél gyors visszarendeződésére és rendkívül szigorú védekezésre (22-22).

Az utolsó 12 percet Sipos Adrián nélkül játszották le a magyarok, mert a beálló döntetlen állásnál piros lapot kapott fejre irányuló ütésért. Portugália megint ellépett kettővel, ekkor Fazekas Gergő helyére visszaállt Lékai Máté irányítani, és ez bizonyult a siker kulcsának. Egy 3-0-s sorozattal összejött a fordítás, a 27. perc után megint a házigazdáknál volt az előny, és 27-25-nél elérhető közelségbe került a kvóta. A következő gólt az ellenfél lőtte, de a meccs legvégén a remek magyar védekezés, Bartucz László bravúros védései, illetve – a később a mezőny legjobbjának megválasztott – Imre Bence, Bodó Richárd és Lékai Máté góljai olimpiai kvalifikációt jelentettek.

Mikler Roland egy, Bartucz László 12 védéssel járult hozzá a sikerhez. Pedro Portela hat, Martim Costa és Luís Frade öt-öt góllal, Diogo Marques öt védéssel zárt, míg váltótársa, Gustavo Capdeville egyszer sem tudott hárítani.

A két csapat tizedik egymás elleni mérkőzésén három portugál siker mellett hetedszer győztek a magyarok. A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban -, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

Eredmény, 3. (utolsó) forduló, 3. csoport:
Magyarország-Portugália 30-27 (16-16)
Tatabánya, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 39/30, illetve 50/27
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/2
kiállítások: 6, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler – Bóka 1, Szita 4, Lékai 2, Bánhidi 4, Ancsin 2, Imre 9, cserék: Sipos, Fazekas 2, Ligetvári, Bartucz, Bodó 1, Ilic 3, Rosta 2
A végeredmény: 1. (és kvótát szerzett) Norvégia 6 pont, 2. (és kvótát szerzett) Magyarország 4, 3. Portugália 2, 4. Tunézia 0

A mérkőzést követően a főszereplők az M4 Sport helyszíni stábjának értékeltek:

Bánhidi Bence szerint a csapat beváltotta ígéretét:

Mikler Roland és Lékai Máté érzelmeikkel viaskodva összegeztek az M4 Sport helyszíni stúdiójában:

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak