Musorujsag
Élő Eredmények

A magabiztos, tudatos svédek győztek a villámgyors japánok ellen a debreceni olimpiai selejtezőn

A magabiztos, tudatos svédek győztek a villámgyors japánok ellen a debreceni olimpiai selejtezőn

m4sport.hu
Nagy-Britannia ellen bemelegíthetett a magyar női kézilabda-válogatott, a folytatásban azonban kimondottan nehéz találkozók következnek. Az olimpiai selejtezőcsoportcsoport másik két válogatottja, Svédország és Japán magas iramú mérkőzést játszott egymással, amelyen az ázsiaiak játékára korán megoldást találtak az európaiak, valamint hatalmas különbség volt a kapusok között is, így végül 35–28-ra győztek.

Női olimpiai selejtezőtorna, 1. csoport, 1. forduló:
Svédország-Japán 35-28 (17-13)

Ahogy arra számítani lehetett a debreceni olimpiai selejtezőben, a japán válogatott a gyorsaságára épít. Magasan kilépő, olykor nyitott védekezéssel igyekeztek megakasztani a svédek támadásait, amely az összecsapás első 20 percében eredményesen működött. Japán nagyon jól tartotta magát, folyamatosan döntetlen állásnál mozogtak a csapatok.

Japán támadójátékát a mágnestáblán megrajzolt figurák, és azok lebontásai jellemezték. Ameddig ezek működtek és a svéd védekezés nem tudta lereagálni, olvasni, rendre gólt tudtak szerezni.

A svédek védekezése azonban felkeményedett, hatalmas figyelmet szenteltek annak, hogy a labdával a védőfalra érkező japán játékosra két ember figyeljen. Az ázsiaiak megtorpantak, volt olyan periódus is, amikor 10 perces gólcsendben voltak. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy maximálisan ragaszkodni szerettek volna figuráikhoz – az improvizatív megmozdulásaik hiányában pedig a félidőben 17-13-ra vezetett Svédország.

A japán kapusok nem tudtak annyit hozzátenni a mérkőzéshez, mint a túloldalon Johanna Bundsen. A svéd kapus remek bravúrokat mutatott be, de az északi csapat támadásban is megalapozta sikerét, borzasztó tudatosan játszott. A japánok védekezését rengeteg keresztmozgással igyekeztek szétzilálni. Ez remekül működött, az ázsiaiak gyakran elváltották magukat, nem találták a pozíciót és könnyű gólokat kaptak.

A második félidőben kétszer felkapaszkodtak az ázsiaiak két gólra, de Svédország rendre megrázta magát és visszaállította a 4-5 gólos különbséget, melyet az utolsó 10 percben még növelni is tudott. Ekkor már mindkét csapat kísérletezett: a svédeknél több alapembert is pihentetett Tomas Axnér szövetségi kapitány, Japán pedig a 7-6 elleni, kapus nélküli játékát gyakorolta.

Svédország végül magabiztos játékkal, a végjátékban kulcsembereit pihentetve, 35–28-ra tudott győzni. A mérkőzés legeredményesebbjeként Jenny Karlsson hétszer volt eredményes – ezzel kiérdemelve a találkozó legjobbját illető elismerést -, Bundsen 16 védéssel vette ki a részét a svéd győzelemből. A Győr beállója, Linn Blohm hét kísérletéből hatot értékesített. A Kisvárda japán jobbszélsője, Akijama Nacumi nem volt nevezve.

A magyar válogatott a svédek ellen pénteken, a japánok ellen vasárnap lép pályára.

Az olimpiai selejtező programja:
Április 11., csütörtök
Magyarország – Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Svédország–Japán 35–28 (17-13)

Április 12., péntek
18.00: Svédország–Magyarország (M4 Sport)
20.30: Japán – Nagy-Britannia (M4 Sport)

Április 14., vasárnap
16.45: Nagy-Britannia – Svédország (Duna World)
19.15: Magyarország–Japán (M4 Sport)

Borítókép: A svéd Linn Blohm a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 1. fordulójában játszott Svédország - Japán mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 11-én. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak