Musorujsag
Élő Eredmények

Karnyújtásnyira Párizstól: szenzációs játékkal győzte le Svédországot a női kéziválogatott az olimpiai selejtezőben

Karnyújtásnyira Párizstól: szenzációs játékkal győzte le Svédországot a női kéziválogatott az olimpiai selejtezőben

m4sport.hu/mti
A magyar női kézilabda-válogatott remek játékkal kezdte a Svédország elleni olimpiai selejtezőt Debrecenben, és négygólos előnyt alakított ki, melyet az első játékrész végéig megőrzött. A második félidőben azonban percek alatt visszakapaszkodott a svéd csapat, de Magyarország nem hagyta magát, Böde-Bíró Blanka szenzációsan védett, és végül végig vezetve, 25–28-ra nyerte az összecsapást. Golovin Vlagyimir csapata csak akkor nem szerez kvótát a párizsi olimpiára, ha vasárnap öt vagy több góllal kikap Japántól.

A mérkőzés összefoglalója:

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesében a mezőny legjobbjának választott Kuczora Csenge nyolc, míg Klujber Katrin hét, Győri-Lukács Viktória hat gólt szerzett, Böde-Bíró Blanka pedig 11 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A nemzeti csapat, amely a csütörtöki nyitónapon 49-11-re legyőzte Nagy-Britanniát, vasárnap 19.15-től játszik Japánnal. A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi ötkarikás játékokra.

Eredmény, 2. forduló, 1. csoport:
Magyarország-Svédország 28-25 (15-11)
Debrecen, Főnix Aréna, 3679 néző, v.: Kuttler, Merz (németek)
lövések/gólok: 48/28, illetve 40/25
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3
kiállítások: 8, illetve 4 perc
Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 6, Klujber 7, Vámos 1, Füzi-Tóvizi, Kuczora 8, Szöllősi-Schatzl 2, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 2, Bordás 1, Simon 1, Márton, Janurik

A találkozókra érkező nemzeti csapat buszát a szurkolók zászlókkal, piros-fehér-zöld füsttel, illetve lóháton ülő csikósokkal fogadták. A bemelegítésre pályára lépő játékosokat pedig egész szektort betöltő nemzeti lobogó üdvözölte. A keretből ezúttal a kapus Szemerey Zsófia, a beálló Pásztor Noémi és a balátlövő Juhász Gréta maradt ki.

A selejtezőtornán egyformán győzelemmel rajtoló együttesek összecsapásán már az első másodpercektől hangos szurkolás segítette a magyar csapatot, amely rendkívül összeszedett, tüzes játékkal kezdett. A skandinávok lassan lendültek játékba, így mindössze hét perc elteltével, 4-1-es magyar vezetésnél időt kért szakvezetőjük, Tomas Axnér.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország – Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 12-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

A meccs elején az elmúlt időszakban megszokottól eltérően nem a széleken, hanem a belső posztokon igyekezett befejezni támadásait a magyar válogatott, Klujber Katrin háromszor is betalált, a sérülésből felépült csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka pedig ziccert védett. Már tíz perc után, 6-2-nél létszámfölényes támadásra váltott átmenetileg a svéd együttes, miközben Kuczora Csenge is szórta a gólokat. Aztán magára talált az északi válogatott, hatperces magyar gól nélküli periódus nyomán egyenlített (7-7). Ekkor újfent megrázta magát a házigazda, sorozatban háromszor is betalált (10-7), sőt az első félidő hajrájában ötgólosra növelte előnyét (15-10), amiből négy megmaradt a szünetig.

A második félidőt emberelőnyben kezdték és egy gólra felzárkóztak az öltözőből nagy harci kedvvel visszatérő a svédek (15-14). Az addigiaknál több volt a hiba ekkortájt a kissé lassabbá vált magyar játékban. Döntetlennél időt kért Golovin Vlagyimir (17-17), a nézőtérről pedig felhangzott a „harcoljatok, harcoljatok” biztatás. Nem is hagyta vezetéshez jutni riválisát a magyar válogatott, minden labdáért megharcolt, Böde-Bíró pedig fontos pillanatokban védett – skandálta is nevét a publikum. Negyedórával a dudaszó előtt ismét három találat volt a két csapat között (21-18). Az utolsó hat percen belül Johanna Bundsen kritikus pillanatban mutatott be dupla védést a svéd kapuban, majd Klujbert kiállították, de ez sem zökkentette ki Golovin együttesét: hősiesen, taktikusan védekezve, fantasztikus teljesítményt nyújtva győzött és nagy lépést tett Párizs felé.

Papp Nikoletta (b) és Simon Petra (j), valamint a svéd Linn Blohm a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország – Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 12-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

A svéd válogatott a veresége ellenére is gyakorlatilag zsebben érezheti a kvótát, ehhez csupán annyi kell neki, hogy vasárnap legyőzze a sokkal gyengébb játékerőt képviselő, beugró briteket.

A mérkőzés legjobbja, Kuczora nyolc, míg Klujber hét, Győri-Lukács hat gólt szerzett, Böde-Bíró 11 lövést hárított. Jenny Carlson hétszer volt eredményes, Johanna Bundsen 12-szer védett. A magyarok kiváló védekezését dicséri, hogy nyolccal több kapura lövésük volt, mint ellenfelüknek.

A két együttes 31. egymás elleni mérkőzésén négy döntetlen és tíz svéd siker mellett 17. alkalommal győztek a magyarok.

Az olimpiai selejtező programja:
Április 11., csütörtök
Magyarország – Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Svédország – Japán 35–28 (17-13)

Április 12., péntek
Svédország–Magyarország 25–28 (11-15)
Japán – Nagy-Britannia 43–16 (25-9)

Április 14., vasárnap
16.45: Nagy-Britannia – Svédország (Duna World)
19.15: Magyarország–Japán (M4 Sport)

Borítókép: Böde-Bíró Blanka kapus a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna 2. fordulójában játszott Svédország - Magyarország mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2024. április 12-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak