Musorujsag
Élő Eredmények

Ilyés Ferenc: Kézzelfogható közelségbe került a női kéziválogatott kijutása az olimpiára

Ilyés Ferenc: Kézzelfogható közelségbe került a női kéziválogatott kijutása az olimpiára

MTI
A magyar női kézilabda-válogatott számára kézzelfogható közelségbe került a kijutás a párizsi olimpiára a debreceni selejtezőtornán Ilyés Ferenc szerint.

A vasárnap 19.15-kor kezdődő magyar–japán olimpiai selejtezőt az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

„Kézzelfogható közelségbe került a kijutás, de a sportban nem szabad kiengedni, holnap győzelemre kell játszani Japán ellen” – hangsúlyozta az MTI-nek a magyar szövetség elnöki posztját egy nap híján egy éve betöltő sportvezető. A britek fölényes csütörtöki legyőzését követően pénteken a világbajnoki negyedik svédek ellen is nyerni tudott Golovin Vlagyimir együttese. Mint mondta, nagyon tetszett neki, ahogy a csapat hozzáállt a svédek elleni találkozóhoz, ahogy a játékosok küzdöttek.

„Amilyen kemény faultokat elhelyeztek a svédeken, azon meg is lepődtek a skandinávok, mint ahogy azon is, hogy mennyire tűzben volt a válogatott. Persze voltak hibáink, de rengeteg helyzetet alakítottunk ki, nagyon jól védekeztünk, jó volt a kapusteljesítmény is: rég láttam ilyen jól játszani a csapatot.”

Kitért arra is, hogy a korábban látott hosszú hullámvölgyek ezúttal elkerülték az együttest, ezt kulcsfontosságú tényezőnek nevezte.

„Ilyen játékkal egy erős svéd csapatot is el lehet kapni, amelyről mindenki azt mondta, hogy a torna nagy esélyese” – szögezte le.

A magyar válogatott csak akkor nem szerez kvótát, ha négy gólnál nagyobb különbséggel alulmarad távol-keleti riválisával szemben a torna vasárnapi zárómérkőzésén. Hozzáfűzte: a játékosok és a stábtagok ezt pontosan tudják, ő pedig bízik bennük, hogy meg tudják csinálni.

„Japán ellen is győzni kell, akkor a végén úgy tudunk ünnepelni, mint Tatabányán” – utalt a férfiak számára párizsi repülőjegyet érő márciusi tornára az MKSZ első embere.

„Hasonlóan kemény védekezés kell, mint a tegnapi volt, figyelni kell a japánok egy az egy elleni megoldásaira, hiszen gyorsan fognak játszani. Elöl nem szabad pánikba esnünk, hiszen a védekezésük nem a megszokott” – tekintett előre Ilyés Ferenc.

A szövetség elnöke a debreceni Sportoló Nemzet Kézilabda Fesztiválon beszélt az olimpiai selejtezőről. Ilyés Ferenc a rendezvénnyel kapcsolatban kiemelte: célja, hogy megmutassák a gyerekeknek, hogyan kell sportolni. Hét- nyolc éves korban már elkezdődik az oktatás a kézilabdában, így ennek a korosztálynak fontos látni azt, fejleszteni őket különböző játékokkal, amelyekkel meg is ismerkedhettek a gyermekek a rendezvényen.

A sportirányítás feladata, hogy lehetőséget teremtsen a mozgásra, hogy a sport minél többeknek legyen az élete része, hiszen az emberek tudják, hogy a sport segít az egészséges életmód megőrzésében – mondta az MTI-nek Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontjában szervezett szombati programon, amelyet Hajdú- Bihar Vármegyéből mintegy 200 fiatal részvételével szervezték.

„Ami a versenysportot illeti, az a magyar lakosság másfél százalékát érinti. Kötelességünknek érzetük, hogy tegyünk valamit a másik 98,5 százalékért, ezért indult el tavaly szeptemberben a Sportoló Nemzet Program” – ismertette Schmidt Ádám. Nagy öröm, ha valaki eljut a maga sportágában a csúcsra, de nagyon fontos az is, hogy egy egészséges nemzet legyen a magyar- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ennek érdekében a legjobb eszköz a sportolás, ugyanis teljesen más minőségű életet élhet az, aki rendszeresen sportol.

Kiemelte: azzal, hogy rangos profi versenyekkel egyidőben rendeznek programokat (mint például a tatabányai férfi kézilabda vagy akár most Debrecenben a női kézilabda olimpiai selejtező idején) azt szeretnék, hogy kettős élményt kapjanak a fiatalok. Ugyanis bíznak abban, ha van egy olimpiai kvalifikációs sorozat, akkor a jelenlévő fiatalok jelentős része részt vesz azon is nézőként, majd a szurkolás mellett a Sportoló Nemzet Program eseményén gyakorlatban is kipróbálhatja az adott sportágat, mindez eredményezheti azt, hogy elköteleződjenek a sportág mellett.

A debreceni női kézilabda olimpiai selejtező idején a Sportoló Nemzet Program keretében a Magyar Kézilabda Szövetség és a sportállamtitkárság háttérszervezete, a Nemzeti Sportügynökség szervezésben szombaton reggeltől debreceni és környékbeli alsó tagozatos gyermekek vettek részt különböző kézilabda-specifikus aktivitásokban – mondta Schmidt Ádám.

A DESOK- Csarnokban egy bemelegítés és rövid felmérő után, hatállomásos, készségfejlesztő játékokat próbálhattak ki a gyerekek, majd szivacskézilabda-mérkőzéseket játszottak egymással – részletezte. Kiemelte, hogy ő maga is valamint Pálinger Katalin és Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke és elnöke, továbbá a korábbi válogatott klasszisok közül Kirsner Erika és Ferling Bernadett is csatlakoztak a pályán a gyermekekhez.

A mérkőzések után minden résztvevő ajándékcsomagot és érmet vehetett át. Annak az iskolának a diákjai, ahonnan a legtöbben érkeztek a Fesztiválra, vasárnap, a Magyarország-Japán mérkőzés előtt Sportoló Nemzet Kupát vehetnek át.

Schmidt Ádám ismertette, hogy legközelebb az evezős Európa-bajnokságon találkozhatnak a Sportoló Nemzet Programmal az érdeklődők Szegeden, itt a diákolimpia ergométeres bajnokságával együtt szervezik meg a rendezvényt.

Borítókép: Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke és Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke a Sportoló Nemzet Kézilabda Fesztiválon a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézet csarnokában 2024. április 13-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak