Musorujsag
Élő Eredmények

Klujber Katrin: Egy sportolónak az olimpia az álma, ez a maximum, amit el tud érni az életben

Klujber Katrin: Egy sportolónak az olimpia az álma, ez a maximum, amit el tud érni az életben

m4sport.hu
Klujber Katrint, a magyar női kézilabda-válogatott jobbátlövőjét még mindig kirázza a hideg, ha belegondol, hogy az alakulat megnyerte az olimpiai selejtezőtornát, ezzel kvótát szerzett a párizsi ötkarikás játékokra.

 

A válogatott csütörtökön 49-11-re verte Nagy-Britanniát, pénteken 28-25-re nyert Svédország ellen, vasárnap pedig 37-28-ra múlta felül Japánt a Főnix Arénában.

Klujber Katrin az M4 Sport Kézilabda magazinjában elárulta, még mindig nem fogta fel, mit is értek el az elmúlt napokban.

„Még mindig ráz a hideg, úgy gondolom, egy sportolónak egy álma, hogy az olimpiára kijusson, úgyhogy ez még néhány napig így is lesz. Nem nagyon fogtuk fel, annyira hihetetlen volt, hogy megcsináltuk és kijutottunk. A pénteki meccs után olyan lendület és önbizalom volt bennünk, hogy vasárnap szinte megállíthatlanok voltunk.”

A 24 éves jobbátlövő ott volt Tokióban is, ám a párizsi olimpia szerinte – és mint elárulta, több társa szerint is – más lesz, mint a 2021-es volt.

„Belegondoltam, hogy kijutottunk, de tényleg, fel még annyira nem sikerült fognom. Akik voltak Tokióban, mondták is, hogy ez lesz a rendes olimpia. Ráadásul Európában rendezik, ezért még nagyobb dolog, másrészt mert nem csak mi, hanem a fiúk is ott lesznek, ez így egy hatalmas dolog. Ami Tokiót illeti, a svédek elleni győzelem mindenképp megmarad bennem, de azáltal, hogy most lehetnek szurkolók, úgy gondolom, a párizsi lesz egy igazi olimpia, és jobban bennünk marad majd. Tokió is nagyon jó volt, egy álom, hogy ott lehettünk, de sokan mondták, hogy a mostani lesz az igazi, és ezt várják nagyon. Egy sportolónak az olimpia az álma, ez a maximum, amit el tud érni az életben.”

A Ferencváros játékosa úgy véli, a kijutás óriási motivációs löketet adhat.

„Ezek után beszéltük az öltözőben, ha ilyen meccset tudunk játszani, akkor igazából nincs ellenfél, akit ne tudnánk megverni, de itt tényleg az volt hihetetlen, hogy a svédeket le tudtuk győzni és kijutottunk.”

Az olimpiai selejtezőtornát megelőzően sok volt a kérdőjel a magyar válogatottal kapcsolatban – Klujber elárulta, fizikálisan és mentálisan is változott valami a csapatnál, amely mindvégig nagyon együtt volt – korábban például sosem kommunikált még ennyit, mint most.

„A torna előtt látszott, hogy fizikálisan nincs mindenki olyan állapotban, többek között én sem voltam, hiszen voltak kihagyásaim, például a válogatottban is. Mentális részről többet beszéltünk egymással, mit hogy kéne csinálni. Ennyi kommunikáció nem volt még köztünk, ennek is köszönhető ez a mostani siker. Az volt a kulcs, hogy ha valakinek nem is ment annyira a játék, akkor jött más, aki kiemelkedően tudott teljesíteni, és volt annyi energiája, hogy a másiknak átadjon, ez pedig lendületet adott mindenkinek. Csapatként egy pillanatig sem adtuk fel, nem az volt, hogy elcsüggedtünk, mint korábban. A kispadtól kezdve mindenkin látszott, hogy örül a másiknak. A svédeknél meg észrevettem, hogy a huszadik perctől leültek, nem is örültek. Tudatos volt, hogy fizikálisan és mentálisan is rendben legyünk erre a hétre. Olyan lázban voltunk, hogy nagyon jó volt nézni.”

Leginkább a japánokra próbált készülni a gárda, ugyanakkor Svédország ellen sem írták le magukat a magyar játékosok.

„A torna előtt a fő fókusz a japánokon volt. Ám a svédek ellen is úgy gondolkodtunk, hogy talán majd jön a papírforma, de menjünk nekik, mert mit veszíthetünk? És végül elég rendesen beléjük is álltunk, de utána a japánok elleni meccs is fontos volt, mert nem akartunk számolgatni.”

Klujber meglátása szerint a gólok, gólpasszok számán és eloszlásán is látszott, hogy mindenki mindent megtett a sikerért. A svédeket extra játékkal győzték le, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitányi időszakának eddigi legjobb mérkőzésén, a japánokkal szemben pedig szorosabb meccsre számítottak, de örültek neki, hogy ilyen sima volt.

„A videókon sokkal gyorsabbak voltak, mint amit a pályán tapasztaltunk. Ellenünk meglepően lassabbak voltak” – jelentette ki.

Az olimpiák történetében csupán negyedszer fordul elő, hogy Magyarország mindkét válogatottja olimpiai résztvevő: 1976., 1980. és 2004. után 20 évvel később, Párizsban lehetnek ott csapataink. Az athéni ötkarikás játékokon a nők az 5., a férfiak pedig az előkelő 4. helyen zártak. A férfiválogatott legutóbb 2012-ben szerepelt olimpián, a nők 2008-ban és 2021-ben kvalifikáltak.

Az olimpiai csoportok sorsolását kedden 17 órától rendezik Párizsban.

A magyarok mérkőzései az olimpiai selejtezőben:
Április 11., csütörtök
Magyarország – Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Április 12., péntek
Svédország – Magyarország 25–28 (11-15)
Április 14., vasárnap
Magyarország – Japán 37-28 (18-11)

A párizsi olimpia női kézilabdatornájának mezőnye:
Franciaország (rendező, világbajnok), Dánia, Koreai Köztársaság, Angola, Brazília, Norvégia, MAGYARORSZÁG, Svédország, Hollandia, Spanyolország, Németország, Szlovénia

 

Borítókép: Debrecen, 2024. április 14. Klujber Katrin a nõi kézilabda olimpiai selejtezõtorna 3. fordulójában játszott Magyarország - Japán mérkõzésen a debreceni Fõnix Arénában 2024. április 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak