Musorujsag
Élő Eredmények

Virtus, szív és realitás – párizsi repjegyet ért a Golovin-éra legstabilabb játéka

Virtus, szív és realitás – párizsi repjegyet ért a Golovin-éra legstabilabb játéka

m4sport.hu
A női kéziválogatott is megcsinálta: az előzetes várakozást is felülmúlva, a debreceni selejtezőt százszázalékos teljesítménnyel abszolválva kvalifikált a nyári olimpiára. Legutóbb 20 éve, az athéni játékokon szerepelhetett mindkét válogatottunk, Párizsban ismét duplán szurkolhatunk.

Beérett munka, vagy a szív és a virtus diadala Debrecenben?

Az elmúlt évek világversenyeit, azok eredményeit és a mutatott játékot alapul véve kevés esély mutatkozott arra, hogy ilyen magabiztos és eredményes játékkal kvalifikál a párizsi olimpiára a női kéziválogatott.

Leginkább bizakodó hangulat volt tapasztalható a torna előtt, és talán az tűnhetett a legreálisabb forgatókönyvnek, amely szerint az utolsó mérkőzésen, Japánt legyőzve biztosítja be részvételét a csapat. De nem így történt, a kötelező, Nagy-Britannia elleni győzelmen túl Svédországot, végül Japánt is kétvállra fektette a Golovin Vlagyimir csapata.

Az olimpiai selejtezőtornát megelőző egyik legfontosabb kérdés az átlövések gyakorisága, annak kihasználása volt. A távoli zónákból való eredményesség végül kulcsfontosságúnak bizonyult, amely szinte egybeforr Kuczora Csenge átütő játékával.

MTI/Czeglédi Zsolt

A balátlövő válogatott mezben Svédország ellen nyújtotta eddigi legjobb teljesítményét. Ez a Kuczora már nagyban megközelítette vácit: ő volt a legeredményesebb játékosunk a svédek ellen, 8 góljának felét pedig távoli átlövésből szerezte.

A nyáron Németországba igazoló irányító-átlövő gólerőssége a jobbszélre lekerülő labdák számába is megmutatkozott. Győri-Lukács Viktória 6-szor volt eredményes úgy, hogy csupán egyetlen kíséretét rontott el, miközben Klujber Katrin is sziporkázott. A jobbátlövő is kimondottan veszélyesen játszott, támadásban és védekezésben is aktív volt, 7 gólt lőtt és kétszer a távoli zónákból is betalált a svéd kapuba.

Svédország társházigazdaként a negyedik helyen végzett a legutóbbi világbajnokságon, a középdöntős csoportkörben Magyarországgal is találkozott. A magyar válogatott játékának képe azonban hatalmasat fordult közel 5 hónap alatt.

Tavaly decemberben Vámos Petra igyekezett a hátán cipelni a csapatot, amely az első félidő után egygólos vezetéssel vonulhatott az öltözőbe, végül azonban néggyel kikapott. Golovinéknak az utolsó vb-meccsen Horvátország ellen győzelmi kényszerben kellett pályára lépniük. A 45. percben, 13-19-es horvát vezetésnél nagyon kevesen hittek még az olimpiai selejtezőtornás helyezés elérésében is. A lányok szerencsére igen, és meg is csinálták.

Az olimpiai selejtező előtt Norvégia ellen alulteljesítő magyarok Debrecenben a Golovin-éra eddigi legjobb játékát produkálták. A csapatot tökéletes taktikai húzások jellemezték, és az eddig gyengébbnek mondott átlövőjátékot is éppen annyira használta, amennyire a figurális játékok lebontásához szükség volt.

A magyar válogatott kvótát szerzett a párizsi olimpiára, miután a selejtezőtorna zárómeccsén 37-28-ra legyőzte Japánt, így hibátlan teljesítménnyel a tabella élén végzett. (MTI/Czeglédi Zsolt)

A Svédország elleni második megmutatkozott a magyar virtus is. A mérkőzés képén látszott, hogy a stáb tökéletes felkészítő munkát végzett: minden játékos tudta, mi a szerepe és a fiatalok lendülete, valamint az idősebbek rutinja kiválóan egészítette ki egymást. Emellett semmiképp sem szabad elmenni a játékosok hite mellett. Mindannyian küzdöttek az olimpiai álmokért, a sokszor emlegetett szív és érzelmi faktor pedig megmutatkozott. Ebben a selejtezőben legyőzhetetlennek bizonyult a magyar válogatott.

A női válogatott a Golovin-érában még nem mutatott ilyen stabil és eredményes játékot. A szövetségi kapitány Elek Gábort váltotta a tokiói olimpia után, 2021 augusztusa óta irányítja a válogatottat.

Az olimpiai selejtezőtornán látottak alapján a bombaerős párizsi mezőnyben sem leírható a csapat. Lassú, de folyamatosnak mondható fejlődés jellemzi, amelyben azért akadtak hullámvölgyek, de a körülményekhez képest minden alkalommal kihozta magából a legjobbat a csapat.

Golovin szerződése a decemberi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság végig szól. A hosszabbításhoz alighanem a legutóbbitól jobb olimpiai és Európa-bajnoki szereplésre lesz szüksége, hogy folytathassa projektjét.

Látótávolságban az európai elit

24 csapat, de csupán 15 ország válogatottja alkotja a 2024-es párizsi olimpia kézilabda tornáinak mezőnyét. Nemenként 12 kvótát osztottak ki, 8 országból azonban a férfi és a női válogatott is indulási jogot szerzett.

Magyarország mellett Dánia, a házigazda Franciaország, Németország, Norvégia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország lesz érdekelt mindkét nemben. A férfiaknál Horvátország, a nőknél pedig Hollandia az egyetlen európai ország, amely egy csapattal képviselteti magát Párizsban.

Ez minden tekintetben a magyar kézilabda fejlődését mutatja, azt azonban árnyalja, valójában mennyire közelítette meg az európai elitet, amely nemenként is eltér. A honi kézilabda kimondottan jó úton van, hogy újra visszakapaszkodjon az elitbe, és akár rendszeres résztvevője legyen a nagy tornák végjátékának a következő években.

Mindkét szakágnál kezdődő tendencia a játékosok külföldre szerződése, amely minden bizonnyal szemmel látható fejlődést fog eredményezni a közeljövőben. A megnövekedett légiósszám alapjáraton nem vonja magával azt, hogy válogatottjaink újra az európai elithez tartoznak majd, de a jókor időzített váltás elősegítheti fejlődésüket – melyből a nemzeti csapatok is profitálhatnak.

Az olimpiák történetében csupán negyedszer fordul elő, hogy Magyarország mindkét válogatottja olimpiai résztvevő: 1976., 1980. és 2004. után 20 évvel később, Párizsban lehetnek ott csapataink. Az athéni ötkarikás játékokon a nők az 5., a férfiak pedig az előkelő 4. helyen zártak. A férfiválogatott legutóbb 2012-ben szerepelt olimpián, a nők 2008-ban és 2021-ben kvalifikáltak.

A magyarok mérkőzései az olimpiai selejtezőben:
Április 11., csütörtök
Magyarország – Nagy-Britannia 49-11 (24-6)
Április 12., péntek
Svédország – Magyarország 25–28 (11-15)
Április 14., vasárnap
Magyarország – Japán 37-28 (18-11)

További tartalmak