Musorujsag
Élő Eredmények

A női és a férfi kéziválogatott is megkapta a címvédő franciákat az olimpián

A női és a férfi kéziválogatott is megkapta a címvédő franciákat az olimpián

m4sport.hu/MTI
A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportjainak keddi sorsolásán, a férfiak pedig a világbajnok dánokkal is találkoznak a csoportkörben.

A női csapat a debreceni selejtezőtorna megnyerésével jutott ki az olimpiára, a párizsi sorsolást pedig az első kalapból várta, így az már korábban eldőlt, hogy az Európa-bajnoki címvédő Norvégiát elkerüli a csoportban. A második kalapból Hollandiát, a harmadikból Spanyolországot, az ötödikből Brazíliát, a hatodikból pedig Angolát sorsolta össze Golovin Vlagyimir együttesével a kétszeres olimpiai bajnok Jéróme Fernandez. A negyedik kalapban helyet kapó házigazda franciák választhattak, hogy melyik hatosba szeretnének kerülni, ők pedig a mieinket is felvonultató B jelű hatos mellett döntöttek.

A nők a csoportmeccseket a nyitóünnepség előtt, július 25-én kezdik. Július 28-án a brazil, 30-án az angolai, augusztus 1-jén a spanyol, majd 3-án a holland csapattal találkozik Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese a francia fővárosban. A negyeddöntőre 6-án, az elődöntőre 8-án, a bronzmeccsre és a döntőre 10-én kerül sor Lille-ben. A magyar női válogatottnak ez lesz a nyolcadik részvétele, legjobb eredménye a 2000-es ezüstérem.

A tatabányai selejtezőtornán második helyezett férfi csapat a harmadik kalapból várta a sorsolást. Az elsőből a legutóbbi három világbajnokságon aranyérmes Dániát, a másodikból Norvégiát, az ötödiktől Egyiptomot, a hatodikból pedig Argentínát kapta ellenfélül Chema Rodríguez csapata. A címvédő és házigazda franciák ezúttal is a magyarok csoportját választották.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese július 27-én Egyiptommal, 29-én Argentínával, 31-én Norvégiával, augusztus 2-án Dániával, 4-én pedig Franciaországgal találkozik Párizsban. A legjobb nyolc közé a csoportok első négy-négy helyezettje jut. A negyeddöntőt augusztus 7-én, az elődöntőt 9-én, a bronzmérkőzést és a finálét 11-én rendezik Lille-ben. A magyar férfiválogatott kilencedik alkalommal szerepel olimpián, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.

A keretbe 14 plusz három játékos nevezhető. A három tartalék edzhet a csapattal, ám nem lakhat a többiekkel az olimpiai faluban. Aki cserével kikerül a keretből, már nem kerülhet vissza. A 17 nevet július 8-án éjfélig kell leadni, az előzetes 35-ös listáról a torna előtt néhány nappal sorra kerülő technikai értekezletig még lehet cserélni, ezt követően nem. A keret mellé héttagú stáb nevezhető. A naponta hat mérkőzésre három, egyaránt két találkozót tartalmazó blokkban lehet belépőt vásárolni szerdán 10 órától.

A női kézilabdatorna csoportbeosztása a párizsi olimpián:
A csoport:
Svédország, Norvégia, Németország, Szlovénia, Dánia, Koreai Köztársaság

B csoport:
Franciaország, Magyarország, Hollandia, Spanyolország, Brazília, Angola

A férfi kézilabdatorna csoportbeosztása a párizsi olimpián:
A csoport:
Szlovénia, Spanyolország, Horvátország, Németország, Svédország, Japán

B csoport:
Franciaország, Dánia, Norvégia, Magyarország, Egyiptom, Argentína

A csoportok első négy-négy helyezettje jut tovább.

A magyar válogatottak mérkőzései a csoportkörben:
nők:
július 25., csütörtök: Magyarország-Franciaország
július 28., vasárnap: Magyarország-Brazília
július 30., kedd: Magyarország-Angola
augusztus 1., csütörtök: Magyarország-Spanyolország
augusztus 3., szombat: Magyarország-Hollandia

férfiak:
július 27., szombat: Magyarország-Egyiptom
július 29., hétfő: Magyarország-Argentína
július 31., szerda: Magyarország-Norvégia
augusztus 2., péntek: Magyarország-Dánia
augusztus 4. vasárnap: Magyarország-Franciaország

Borítókép: A magyar női kézilabda-válogatott ünnepli a kijutást a párizsi olimpiár a debreceni selejtezőtornán (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak