Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Edzőkérdés nincs, kupakérdés van: megvédené címét a rekordbajnok a BL-kudarc után

Edzőkérdés nincs, kupakérdés van: megvédené címét a rekordbajnok a BL-kudarc után

m4sport.hu | Szerző: Sz. Sz.
A címvédő Telekom Veszprém elődöntős ellenfele éppen a Magyar Kupa négyes döntőjének otthont adó Tatabányát ejtette ki némi meglepetésre, azonban a Dabas minden bizonnyal a bronzcsatára vértezi fel magát a HSA NEKA ellen, ha az elmúlt évhez hasonlóan összejön az álomdöntő és az OTP Bank-Pick Szeged is sikeresen veszi a szombat délutáni akadályt.

A négyes döntő mérkőzéseit élőben követheti az M4 Sporton, az M4 Sport+ csatornán és az m4sport.hu oldalon.

Parázs csatákra van kilátás a 2023/2024-es Magyar Kupa négyes döntőjében a Tatabányai multifunkciós sportcsarnokban, május 18-án és 19-én. A Veszprém címvédésre készül, a tavaly meglepetésre bronzérmet nyerő Dabas idén is mutatna valami váratlant, ahogyan a története során először négyesdöntős NEKA a Szeged kupaálmait ködösíteni el. Ráadásul az eseményre még kaphatók jegyek, amennyiben élőben tekintené meg az összecsapásokat.

Csalódás után kupagyőzelemmel engeszteli ki szurkolóit a Veszprém?

Sorozatban harmadszor készül címvédésre a Telekom Veszprém, azonban a tökéletesen alakuló szezonban egy porszem került a gépezetbe. Momir Ilic csapata a Bajnokok Ligája négyes döntő kapujában búcsúzott a küzdelmektől, amely kimondottan nagy port kavart. Ezzel az is biztossá vált, hogy a hőn áhított triplázás – BL, kupa és bajnoki győzelem – ezúttal is elmarad.

A Veszprém a hazai odavágón mínusz hatról, a sírból hozta vissza a párharcot és alakított ki egygólos előnyt a dániai visszavágóra. Aalborgban azonban az első negyedóra után átvette a vezetést Mikkel Hansen csapata, és bármit próbált tenni Ilic, a Veszprém nem tudott újból fordítani és ötgólos vereséget szenvedett. Az Aalborg 64-60-as összesítéssel ejtette ki a magyar rekordbajnokot és masírozott be a négyesdöntőbe.

A kudarc Nagy László sportigazgatót is csalódottá tette, és minden bizonnyal a cégvezetőt, Sevinger Zsoltot is, aki 15 év után távozik a klubtól. A történések ellenére, Csík Zoltán vezérigazgató leszögezte: „jelenleg nincs edzőkérdés Veszprémben. Kupadöntő kérdés van és bajnoki döntő kérdés van”.

Momir Ilic, a Telekom Veszprém vezetőedzője. (MTI/Vasvári Tamás)

A csapat szurkolói ugyanakkor „elfogadhatatlannak” tartják, hogy a klubvezetés szerződéshosszabbítást tervez a Momir Ilic-Gulyás Péter edzőpárossal, ez ellen pedig demonstrációt szerveztek a Veszprém Aréna elé, valamint aláírásgyűjtést szerveztek „a Telekom Veszprém KC számára a megfelelő szakmai stáb összeállítása” érdekében.

A Veszprém egy körrel a négyes döntő előtt kapcsolódott be a kupaküzdelmekbe. A negyeddöntőben az FTC-Green Collectet búcsúztata 37–29-re, az elődöntőben pedig a Dabas KC ellen játszik szombaton.

A Dabas a 2017/2018-as szezon óta szerepel az élvonalban, de még soha nem tudta legyőzni a Veszprémet, sőt, a bakonyiak rendszeresen 40 gól fölött termelnek. Az aktuálisan futó bajnoki szezonban Dabason nyolccal, Veszprémben pedig 19-cel nyertek Ilicék. Az egymás elleni eredményeik tükrében hatalmas meglepetés lenne, ha nem az „Építők” jutnának be a döntőbe, hogy aztán tovább küzdjenek a címvédésért.

Tomori Győzőt 2016 tavaszán nevezték ki a Dabas vezetőedzőjének, idén áprilisban pedig újabb kétéves szerződéshosszabbítást írt alá. A Dabas stabil középcsapat az NB I-ben, és gyakran meglepőnek mondható győzelmeket is arat: a most futó idényben jelenleg a 8. helyen állnak a tabellán, és legyőzték már az FTC csapatát, a Csurgót, valamint óriási meglepetésre kiütötték a kupa negyeddöntőjében a Tatabányát, így kvalifikáltak a négyes döntőbe.

A Dabas az előző kiírásban is eljutott a döntő hétvégéig. Akkor a bronzmeccsen küzdelmes és izgalmas végjátékban mindkét csapat edzője időt kért. A dabasi Bálint Bence gólt szerzett, a magyar válogatott Rodríguez Álvarez Pedro azonban két másodperccel a végső dudaszó előtt kiszorított helyzetből hibázott, így a Dabasé lett a bronzérem.

Egy meccsen bármi megtörténhet

Az OTP Bank-Pick Szeged még a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben nyert utoljára Magyar Kupát. Az azóta eltelt 5 év során két bajnoki címet azonban elhappolt a Juan Carlos Pastor érában a csapat a Veszprémiek elől.

A jelenlegi szezon egy átmeneti, átalakuló időszak része. A csapat vezetőedzője, Kárpáti Krisztián a bajnoki döntő után ismét a klub utánpótlásában fog tevékenykedni, a felnőtt csapat irányítását pedig Michael Apelgren veszi át. A svéd szakember segítője a szegediek „legendája”, Jonas Källman lesz. A szezonban többször akadozott a szegedi gépezet, a váratlan gyöngyösi vereség mellett több alkalommal is előfordult, hogy a vártnál nehezebben tudta megnyerni mérkőzéseit a csapat és az ősi rivális Veszprémről is oda-vissza kikapott. A Bajnokok Ligájában sokáig bizonytalan volt, továbbjutnak-e a csoportkörből: aztán a rájátszásban a Veszprém 76-62-es összesítéssel valósággal átgázolt a szegedieken.

A Szeged a Veszprémhez hasonlóan a negyeddöntőben csatlakozott a kupaküzdelmekhez, ahol a PLER-Budapest ellen 38–31-re megnyert összecsapáson jutottak a négyes döntőbe. Az elődöntőben pedig a HSA-NEKA ellen harcolhatnak, hogy összejöjjön az álomdöntő.

Nem a legszebb napjait éli a Szeged, de egy meccsen bármi előfordulhat, és sokszor „viccelték” már meg a Veszprémet hasonló szituációban, amikor a két csapat összevetésében egyértelműen a bakonyiakat tartották erősebbnek. Például a Pastor-éra végén látott bajnoki cím, majd annak megvédése, melyre korábban nem volt példa a Tisza-parti klub történelmében. Egy biztos: a Szegednek a kupadöntő lehet a legnagyobb esélye, hogy trófeát nyerjen az idényben. Esélyeiket ugyan nem szabad leírni a bajnoki döntőben, de a Veszprém elleni többmeccses párharcokból a legutóbbi bajnoki cím megnyerése óta egyszer sem jöttek ki győztesen.

A NEKA csapata azonban minden bizonnyal szeretne borsot törni Kárpátiék orra alá és beküzdené magát a döntőbe első négyesdöntős szereplése alkalmával. Sótonyi Lászlóék 36–30-ra győzek a Budakalász ellen a 10 gólos Sztaka Dániel vezérletével úgy, hogy végig vezettek a mérkőzésen és már az első perctől éreztették, bravúrra készülnek. A negyeddöntő végén pedig egy 4-0-s futással bebiztosították továbbjutásukat.

A HSA-NEKA csapata. (forrás: neka.hu)

A fiatal csapatban benne lehet a meglepetés az elődöntőben is, a bajnoki szezon során le tudták győzni a Gyöngyöst, a PLER csapatát, a Komlót és az Egert is, valamint döntetlent játszottak a Ferencvárossal, a Budakalásszal és a Gyöngyös otthonában. Az eredmények ellenére a NEKA élvonalbeli tagsága még azonban nem biztos a következő szezonban.

Férfi Magyar Kupa négyes döntő, 2024. május 18-19., Tatabánya
Elődöntők:
15:30 – OTP Bank-Pick Szeged–HSA-NEKA  —> Élőben az M4 Sport+ csatornán
18:00 – Telekom Veszprém–Dabas KC —> Élőben az m4sport.hu oldalon
Május 19., vasárnap, helyosztók
15:15 – bronzmérkőzés —> Élőben az m4sport.hu oldalon
18:00 – döntő —> Élőben az M4 Sporton

Borítókép: Férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntő 2024., Tatabánya

További tartalmak