Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

„Kitapossuk az olimpiai utat a következő generációnak” – a párizsi All Star-gála előtt vb-döntőbe vágyik a strandkézi-válogatott kulcsfigurája

„Kitapossuk az olimpiai utat a következő generációnak” – a párizsi All Star-gála előtt vb-döntőbe vágyik a strandkézi-válogatott kulcsfigurája

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
A párizsi olimpia betétprogramjában bemutatkozik a strandkézilabda az ötkarikás játékokon, az Európa-bajnok férfiválogatott gólerős beállója, Kun Attila nagyon örült a megkeresésnek, hogy homokra léphet az All Star-gálán, ahol több barátjával is találkozhat. A gálaesemény előtt azonban hatalmas feladat vár a válogatottra a kínai világbajnokságon.

Az IHF felállított egy négytagú strandkézilabda munkacsoportot, – melynek a Magyar Kézilabda Szövetség Strandkézilabda Albizottságának elnöke, Neukum Tamás is tagja – és kiválasztották a világ minden tájáról azt a 32 férfi és 32 női játékost, akik 18 országból érkeznek majd a párizsi olimpia helyszínére. Az Olimpiai Stadiontól 20 kilométerre található créteil-i kézilabdabázison ugyanis bemutatkozik a strandkézilabda az olimpia betétprogramjában.

A július 27-29. között megrendezésre kerülő bemutató gálán a nőknél és a férfiaknál is három-három All Star-csapatra osztják a meghívottakat, a mezőny pedig a házigazda francia válogatottakkal egészül ki.

A meghívottak között számos magyar név olvasható. Edzőként Neukum Tamás irányít majd egy csapatot, a női válogatottból Csiki Renáta és Tóth Emese kapott meghívást. A nyáron világbajnokságra készülő Európa-bajnok férfiválogatottat Hajdú Péter, Kun Attila és Nahaj László képviselheti.

Hajdú Péter (balra) és Kun Attila. (MTI/Koszticsák Szilárd)

„Felhívott telefonon Neukum Tamás és elmondta, hogy benne leszek a csapatában, meghívtak a tornára. Akkor még nem mondta, kik lesznek a csapatokban, kik a további meghívottak, de kérte, egyelőre ne hozzam nyilvánosságra, mert pár hét múlva lesz bejelentve hivatalosan” – mesélte Kun Attila, a férfi strandkézilabda-válogatott rutinos beállója.

A meghívás óta azonban már bejelentették a névsorokat, amelyen Kun számos ismerős nevet talált, csupán néhány olyan játékos van, akit nem ismer. A 30 éves beálló a 2013-as Európa-bajnokságon mutatkozott be a felnőtt strandkézilabda-válogatottban, miután a junior csapattal aranyérmet nyertek. Azóta minden világeseményen kerettag volt, amelyen Magyarország képviseltette magát, így azon a néhány játékoson kívül mindenkit ismer, sőt, többekkel ápol barátságot is.

„A németek kapusával többször is találkoztunk. Svájcban élek, ő pedig a szomszédos városban játszott. Volt, hogy edzőmeccset játszottunk egymás ellen teremben, de egy konditerembe is jártunk. Mondhatjuk, hogy télen a teremben, nyáron a strandon találkoztunk. 2023-ban a selejtezőben, 2024-ben pedig az Európa-bajnokság döntőjében csatáztunk velük, amit megnyertünk. Vele nagyon jó a viszonyom, de akár mondhatnám a dánok liberóját is” – mondta az m4sport.hu-nak.

Kun nagyon örül annak, hogy brazil játékosokat is meghívtak, hiszen példaképként néz fel rájuk, mert ők már akkor is játszottak, amikor ő megismerkedett a sportággal és még most is világklasszisok.

„Azt az információt kaptam, hogy július 23-tól 30-ig leszünk kint Párizsban. Egyelőre nem tudom elképzelni, milyen lesz, hogy fog kinézni, de boldog vagyok, hogy ott lehetek. Minimálisan azért sajnálom, hogy egy bemutató sportág lesz, és nem hivatalosan képviselteti magát a sportág. Ugyanakkor nagy megtiszteltetés. Küzdhetek azért, hogy a későbbiekben helyet kaphasson a programban, amikor én már nem lehetek ott. Boldog leszek, ha kitapossuk az olimpiai utat a következő generációnak, és ott lehettem az első lépéseknél.”

A beálló a tavalyi Európa-bajnokságon már az 1000. pontját is meglőtte a válogatottban, a kimondottan gólerős játékos meghatározó szerepet tölt be a csapatban. Ő már 2016-ban várta, hogy Brazíliában szerepelhessen a spotág az ötkarikás játékokon, mert egy dinamikus, látványos, odavaló játék, amely szórakoztatná a közönséget.

Kun Attila (24-es mezben) és a spanyol Elhji Toure (3-as mezben). (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nem tudja, miért nem kerülhetett még oda, talán az lehet az oka, hogy kevesen ismerik a strandkézilabdát, de azoknak a sportágaknak, amelyeknek van strandváltozata is, ott van. Szerepel a programban a strandröplabda, a strandlabdarúgás, és ide lehet sorolni a 3×3-as kosárlabdát is, „ez az egyedüli, amely még nem jutott oda”.

A strandkézilabdát mondhatni kevesen űzik, de már minden kontinensen, egyre több országban játsszák. „Nagyon erősek a Dél-Amerikaiak és az Európaiak. Amerika feltörekvő, ahogy vannak jó ázsiai és arab csapatok is, de Ausztráliában is van bajnokság és Afrikában ott vannak az egyiptomiak, akik folyamatosan részt vesznek az eseményeken. Nyilván elfogult vagyok, mert benne vagyok, de szerintem sokkal izgalmasabb, mint néhány sportág, amely 2028-ban debütálni fog.”

Az Eb-győztes magyar válogatott világbajnokságra készül a nyáron, június 18. és 23. között Kínában, a Pingtan-szigeten kerül megrendezésre az esemény. A magyar férfiválogatott 2010-ben ezüst-, 2018-ban bronzérmet nyert a vb-n.

„Nem találkoztam még idén a csapattal, egyelőre nem fogalmaztunk meg konkrét célokat. Minimális célnak mindig azt tűzzük ki, ha van következő világesemény, amelyre kvalifikálni lehet, az legyen meg. Jelen esetben ez a Világjátékok lesz, 2025-ben. A két döntős mellett, minden kontinens legjobb helyen végző válogatottja kvalifikál. Voltunk már vb 4-ek és 3-ok, remélem, tudjuk folytatni ezt a sort és szerintem egy döntőt mindenképpen kitűzhetünk magunk elé” – vélekedett Kun.

Magyarország az A csoportban Dánia, Ausztrália és Omán ellen csatázik. A négyes csoportok első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahol hat csapat közül a négy-négy legjobb játszhat negyeddöntőt, már az egyenes kieséses ágon.

A férfi strandkézilabda-világbajnokság csoportbeosztása:
A-csoport: Ausztrália, Omán, Dánia, Magyarország
B-csoport: Tunézia, Spanyolország, Kína, Brazília
C-csoport: Puerto Rico, Portugália, Argentína, Horvátország
D-csoport: Egyesült Államok, Uruguay, Katar, Németország

Borítókép: Kun Attila (24-es mezben) és a magyar csapat játékosai az Európa Játékokon, a férfi strandkézilabda torna döntőjében 2023. június 22-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

További tartalmak