Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Nyerhető csoportba került a férfi kéziválogatott a vb-sorsoláson

Nyerhető csoportba került a férfi kéziválogatott a vb-sorsoláson

m4sport.hu
A magyar férfi kézilabda-válogatott Hollandia, Észak-Macedónia és Guinea társaságában a D csoportba került a 2025-ös világbajnokság sorsolásán.

A nemzetközi szövetség (IHF) döntése értelmében az már múlt pénteken eldőlt, hogy az olimpiai kvótás magyar együttes Varasdon (Varazdin) a D csoportban játszik majd. A szerda esti, zágrábi sorsoláson az első kalapból sorsolták Chema Rodríguez csapatát, amely a másodikból kapta a hollandokat, a harmadikból az északmacedónokat, a negyedikből pedig a guineaiakat.

A január 14. és február 2. között sorra kerülő világbajnokság házigazdája Horvátország, Dánia és Norvégia lesz. Ez lesz a 29. férfi vb, és a 23., amelyen a magyar együttes részt vesz. Eddigi legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, legutóbb, tavaly januárban nyolcadik lett.

A mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut a négy középdöntő-csoportba, onnan pedig az első kettő kerül a negyeddöntőbe. A magyarok a negyeddöntőt Zágrában játszanák.

A magyarok továbbjutás esetén szintén Varasdon szerepelnek, és a középdöntőben a C csoport (Franciaország, Ausztria, Katar, Kuvait) három továbbjutója ellen lépnek pályára.

„Talán most több szerencsénk volt a sorsolással, mint a korábbi alkalmakkor, vannak a mienknél erősebb csoportok is, de természetesen a célunk, hogy a sajátunkat megoldjuk és minél több ponttal továbbjussunk” – idézi a magyar szövetség honlapja Chema Rodriguez szövetségi kapitányt. A szakvezető hozzátette, Észak-Macedóniával kezdenek, amely az egy az egy elleni szituációkat jól játszó, létszámfölényes támadójátékban is ütőképes, kemény csapat lehet.

„Guineát nem ismerjük, nyilván ellenük is a győzelem a cél. Hollandiával a hazai Európa-bajnokságon elszenvedett fájó vereség óta nem találkoztunk, itt az ideje, hogy megmutassuk ellenük a tudásunkat” – utalt a 2022-es vereségre a spanyol edző, aki nagyon örül, hogy Varasdon játszhatnak és reméli, minél több magyar szurkoló előtt léphetnek pályára.

A világbajnokság csoportbeosztása:
A csoport (Herning): Németország, Csehország, Lengyelország, Svájc
B csoport (Herning): Dánia, Olaszország, Algéria, Tunézia
C csoport (Porec): Franciaország, Ausztria, Katar, Kuvait
D csoport (Varasd): MAGYARORSZÁG, Hollandia, Észak-Macedónia, Guinea
E csoport (Oslo): Norvégia, Portugália, Brazília, Egyesült Államok
F csoport (Oslo): Svédország, Spanyolország, Japán, Chile
G csoport (Zágráb): Szlovénia, Izland, Kuba, Zöld-foki Köztársaság
H csoport (Zágráb): Egyiptom, Horvátország, Argentína, Bahrein

Borítókép: Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya (MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak