Liu Shaolin Sándor nem érti, miért zárták ki a vb-elődöntőből

A három magyar közül egyik sem jutott fináléba 1500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók szófiai világbajnokságának szombati napján: Burján Csaba a kisdöntőbe került, míg a váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándort kizárták, a nőknél pedig Jászapáti Petra az elődöntőben búcsúzott.

A kizárást itt nézheti meg:
A férfiaknál mindkét magyart az első elődöntőbe sorolták be. Ugyanúgy a hétfős mezőny első felében próbáltak helyezkedni, a 23 éves ferencvárosi versenyzőnek ez sikerült, míg a 24 esztendős pécsi sportoló körökön át a külső íven ragadt, s végül csak ötödik helyre tudott besorolni, azaz innentől Liu Shaolinnak segítség nélkül kellett viaskodnia az első két, finálét érő helyért. Három körrel a vége előtt egy manőverrel egyszerre két riválisát próbálta megelőzni belül, s bár élre is tört, ám úgy, hogy a kanyar bejáratánál meglökte kínai ellenfelét. Emiatt hiába nyerte meg a futamot, a zsűri kizárta, minek következtében viszont a hatodikként célba érő Burján ötödik lett, s így kivívta a B döntős szereplés jogát.


„Nem tudatták velem, hogy szabályváltozás történt. Nem tudtam ugyanis, hogy ha levállalnak, akkor engem zárnak majd ki. Én nem értem hozzá senkihez” – mondta az olimpiai bajnok az M4 Sportnak, majd hozzátette, 500 méteren igyekszik a legjobbat kihozni magából.


Jászapáti Petra erős hetesbe került, mivel két dél-koreai világklasszis, a kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnok Sim Szuk Hi és a szám olimpiai és világbajnoka, Csoj Min Dzsong is a futamában szerepelt. A 20 éves szegedi versenyző végig próbált elöl, a második vagy harmadik helyen korcsolyázni. A pozícióját hosszú körökön át kiválóan védte, de két körrel a vége előtt Csoj kívülről, az amerikai Kristen Santos pedig belülről próbálta őt megelőzni, utóbbival össze is ütközött, emiatt Jászapáti kisodródott és elvesztette esélyét a továbbjutásra. A zsűri hosszas videózás után egyik sportolót sem látta vétkesnek, így a magyar versenyző hatodikként zárta az elődöntőt.


A legjobb magyarként kisdöntős Burján Csaba a 13. helyen végzett 1500 méteren, a váltóval olimpiai bajnok pécsi sportoló a táv első harmadában hátul helyezkedett, utána felküzdötte magát a középmezőnybe, de amikor a hajrára fokozódott az iram, már látszott, hogy nem tud még feljebb törni, s végül ötödikként haladt át a célvonalon a hétfős futamban, így összesítésben a 13. helyen zárt.


"A sebességem megvan, de a hosszabb távra az erő nincs" - értékelt röviden Burján Csaba.


A férfi finálét tulajdonképpen kétszer kellett lefutni egy versenybaleset miatt, ugyanis amikor a hajrá kezdetén kicsúszott a kínai versenyző, felborult a pályát szegélyező palánk. A bírók azonnal sípolva jelezték, hogy lefújták a futamot, de a versenyzőkben csak két körrel a vége előtt tudatosult, hogy meg kell állniuk.


Másodjára a dél-koreai Hvang Tae Hon győzött, de az utolsó kanyarban kézzel visszafogta honfitársát, Lim Hjo Dzsunt, emiatt a zsűri kizárta, minek következtében a szám olimpiai bajnoka, Lim lett a világbajnok. Az ezüstöt az 1000 méter olimpiai bajnoka, a kanadai Samuel Girard, a bronzot a szintén dél-koreai Li Dzsune Szeo szerezte meg.


Az elődöntőben kizárt Liu Shaolin Sándor 20., a selejtezőben búcsúzó Varnyú Alex 31. lett.


A női fináléban három körrel a vége előtt már kialakult a végső sorrend: a szám olimpiai bajnoka, a dél-koreai Csoj Min Dzsong megvédte címét, mögötte a phjongcshangi téli játékokon és a legutóbbi vb-n is bronzérmes kanadai Kim Boutin lett a második és az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Szofija Proszvirnova a harmadik. Az elődöntőben búcsúzott Jászapáti Petra 17., míg a selejtezőben kiesett Bácskai Sára Luca 24.-ként zárt.


 A szombati program az 500 méter küzdelmeivel és a váltók elődöntőivel folytatódik, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták fináléit bonyolítják le.


Eredmények:


Férfi 1500 m, világbajnok:


   Lim Hjo Dzsun (Koreai Köztársaság) 2:31.632 perc


2. Samuel Girard (Kanada) 2:31.685


3. Li Dzsune Szeo (Koreai Köztársaság) 2:31.717


...13. Burján Csaba


...20. Liu Shaolin Sándor


...31. Varnyú Alex


Női 1500 m, világbajnok:


Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 2:29.741 perc


2. Kim Boutin (Kanada) 2:29.803


3. Szofija Proszvirnova (Oroszország) 2:29.843


...17. Jászapáti Petra


...24. Bácskai Sára Luca