Visszavonult az olimpiai bajnok Knoch Viktor

Bejelentette visszavonulását Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó.

„Hatalmas stresszel és nyomással jár az élsport, mentálisan pedig már nem érzem magamban az erőt, hogy folytassam” – mondta pénteken az MTI-nek a 29 éves sportoló. Hozzátette, most kellene elkezdenie a száraz edzéseket, hogy egyéves pihenője után újra felvegye a ritmust, s így mire egy hónap múlva megkezdődik a felkészülés a következő szezonra, addigra készen álljon. Megjegyezte, ez viszont most egyáltalán nem hiányzik az életéből.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia dobogóján (Fotó EPA/Tatyjana Zenkovics) Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a phjongcshangi téli olimpia dobogóján (Fotó EPA/Tatyjana Zenkovics)Knoch négy olimpián vett részt, az elsőn, a 2006-os torinói játékokon 1500 méteren a pontszerző ötödik helyen végzett. A sportág történetében első magyarként nyert vk-versenyt, amikor 2015-ben a törökországi Erzurumban 500 méteren nem talált legyőzőre. A kontinensviadalokon összesen tíz ezüst- és bronzérmet nyert, ebből négyet egyéniben, a világbajnokságokon kétszer állhatott dobogóra: 2015-ben második, két évvel később harmadik lett a váltóval.

Pályafutása csúcsára tavaly a phjongcshangi olimpián ért fel, amikor Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Burján Csabával megnyerte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét az 5000 méteres váltóban, négyesük az év csapata lett az egyéni sportokat tekintve. Ezt követően Knoch Viktor egyéves pihenő mellett döntött, így az elmúlt szezonban nem versenyzett, most ezt követően hozta meg döntését, hogy végleg szögre akasztja a bukósisakot.

Kangnung, 2018. február 13. Burján Csaba (b) és Knoch Viktor ünnepel, miután a Liu Shaolin Sándorral és fivérével, Liu Shaoanggal kiegészülő magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a második helyen végzett az 5000 méteres váltóverseny selejtezőjében a phjongcshangi téli olimpián a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 13-án. A második legjobb eredmény automatikusan a döntőbe juttatta a csapatot.(MTI/AP/Bernat Armangue) Burján Csaba és Knoch Viktor a phjongcshangi téli olimpián (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)Hozzá hasonlóan határozott Keszler Andrea is, aki szintén egyéves pihenőt tartott a 2018-ban zárult szezon után. Az ugyancsak 29 esztendős tatabányai versenyző 2009-ben tagja volt az Európa-bajnok női váltónak, emellett további hét Eb-érmet nyert, ebből kettőt egyéniben. A vb-n egyszer lett dobogós, amikor a magyar staféta ezüstérmesként zárt 2017-ben. Az olimpiai negyedik női csapatból Heidum Bernadett már tavaly márciusban bejelentette visszavonulását sérülései miatt.