×

Liu Shaoang rajt-cél győzelmet aratott 500-on a nagojai vk-n

A magyar versenyző a rajt után eljött és magabiztos versenyzéssel szerezte meg pályafutása első egyéni 500-as vk-sikerét.


A gyorskorcsolya világkupa nagojai állomásán Liu Shaoang a szombati 1000 méteren nyert ezüstérme után vasárnap az 500-as döntőben volt érdekelt. Testvérének, Liu Shaolin Sándornak nem sikerült továbbjutnia az elődöntőből.

Shaoang az első rajtnál bemozdult, így meg kellett ismételni a startot. A magyar versenyzőt nem zavarta meg az előző hibája, remekül jött el, és hamar jelentős előnyre tett szert.

Ezt sikerült is a futam végéig megtartania, az orosz Pavel Sztinyikov, a dél-koreai Park In Vuk és a holland Itzhak de Laat megszorítani sem tudta. Az utolsó kanyarból kifelé korcsolyázva elkezdhetett ünnepelni, amire csak elvétve akad példa a legrövidebb számban.Az utolsó métereken szinte már csak siklott a Fradi versenyzője, nem volt szüksége különösebb hajrára.

Liu Shaoangnak ez az első győzelme 500-on a világkupa-sorozatban, eddig három 1000 méteres futamgyőzelme volt. Az idei szezonban ez volt a harmadik magyar futamgyőzelem, Monrtrealban Liu Shaolin Sándornak és a férfi váltónak sikerült nyernie. Nagojában korábban még soha nem volt magyar vk-siker.

A nőknél ugyenebben a számban kellemetlen meglepetést jelentett, hogy Kónya Zsófia mellett Jászapáti Petra is a negyeddöntőben kiesett. Előbbi 14., utóbbi 12. helyen zárt. A győzelem sorozatban harmadszor a kanadai Kim Boutiné lett, Jászapáti a táv pontversenyében egy pozíciót visszacsúszva hetedik helyen áll.

z 1500 méteres versenyben szintén volt magyar finalista az ausztrál születésű Lockett Deanna révén, aki a hétfős mezőnyben végül hatodik lett, az aranyérmet a holland Suzanne Schulting szerezte meg. Bácskai Sára Luca a kisdöntőig jutott, ahol másodikként haladt át a célvonalon, így összességében kilencedikként végzett. A harmadik magyar résztvevő, Sziliczei-Német Rebeka a pénteki selejtezőben búcsúzott. A férfiaknál nem termett babér a leghosszabb távon, az amerikai születésű Krueger Cole mellett Oláh Bence és Varnyú Alex számára is a selejtező jelentette a végállomást. A döntőt a dél-koreai Park Dzsi Von nyerte.

A 3000 méteres női váltóknál olasz győzelem született, a negyeddöntőben kiesett magyarok tizedik helyen végeztek. Az 5000 méteres férfi staféták küzdelme kínai diadallal ért véget, az olimpiai és Európa-bajnok, egyúttal vk-címvédő és világcsúcstartó magyar négyes a kisdöntőben tartalékos összeállításban, a Liu fivéreket nélkülezve harmadik lett, így hetedik helyen végzett, a szám pontversenyben pedig a harmadikról a negyedik pozícióba csúszott vissza.

A vk-sorozat jövő hétvégén Sanghajban folytatódik, a magyarok immár 25 egymást követő vk-viadalon szereztek legalább egy érmet.