Musorujsag
Élő Eredmények

Két testvérpár alkotja a férfi csapatot a rövidpályás gyorskorcsolya Eb-n

MTI
Bánhidi Ákos szövetségi kapitány sajnálja, hogy Burján Csaba nem tagja a keretnek, de ezzel az üggyel már nem akarnak foglalkozni.
Krueger Cole és Varnyú Alex, a magyar csapat tagjai a szófiai rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság férfi váltójának döntőjében. MTI/Illyés Tibor

A Liu-testvérek – Shaolin Sándor és Shaoang -, illetve a Krueger-fivérek – Cole és John-Henry – is tagja a jövő péntektől vasárnapi tartó debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságra utazó magyar válogatottnak.

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány a magyar csapat Debrecenbe utazását megelőző sajtóbeszélgetésen az MTI-nek azt mondta: a válogatott összeállításában nekik, akik minden nap látták, mi zajlott az edzéseken, nincs nagy meglepetés. „John-Henry edzői hívásra került be a csapatba, mert nagyon jól áll a lábán” – utalt Bánhidi arra, hogy az amerikai születésű versenyző a szeptemberi országos bajnokságon bukott, a szárkapocscsontjából letört egy darab, amit műtéttel hoztak rendbe. „Az, hogy teljesen rendbe jöjjön, egy folyamat vége lesz majd, de minden dicséret megilleti amiatt, amilyen szintre mostanra eljutott” – tett hozzá a szövetségi kapitány.

A férfiaknál a magyar csapat ötödik tagja Varnyú Alex lesz, míg a női együttest Jászapáti Petra, az ausztrál születésű Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka alkotja.

Az, hogy az egyéni versenyekben kik indulhatnak – a férfiaknál hárman, a nőknél ketten nevezhetők -, a szerdai csapathirdetésen derül ki. „Télvíz idején sok minden érheti az embert, betegség, sérülés is közbejöhet. Vannak még kérdőjelek, az eddigi eredményekből azért lehet erős következtetéseket levonni” – fogalmazott ennek kapcsán Bánhidi, aki szerint a cél, hogy a magyarok kihozzák magukból a maximumot.

Liu Shaolin Sándor. MTI/AP/Rick Bowmer

A váltóval olimpiai bajnok Burján Csabával kapcsolatban kijelentette: sajnálja, hogy a sportoló nem erősíti a csapatot – a versenyző a decemberi, sanghaji világkupa előtt tett közösségi oldalán sértő megjegyzést Kínára, ami miatt fegyelmi eljárás zajlik ellene -, ugyanakkor „ezzel már nem foglalkoznak”.

Az ugyancsak olimpiai bajnok Liu Shaoang az MTI-nek elmondta, a felkészülését egy kisebb hátsérülés nehezítette, de az elmúlt napokban ismét teljes értékű edzésmunkát tudott végezni. „A harmadik-negyedik világkupa-forduló után kezdődtek a panaszok, olyan nagy volt a hátfájásom, hogy már járni sem tudtam, de a legborzasztóbb az volt, hogy a jégen is fájt” – nyilatkozta a fiatlabb Liu-testvér, aki szerint ugyanakkor mostanra már mentálisan is rendben van, a fájdalom csökkenésével meg is nyugodott.

„Szeretnénk mindig az előző évi teljesítményt túlszárnyalni, a legjobb három mindig a szemünk előtt lebeg, most is ezt tűztem ki célul” – mondta Liu Shaoang, aki tavaly Dordrechtben két arany- és két ezüstéremmel zárt. A váltóban bekövetkezett tagcserékkel kapcsolatban kijelentette, minden nap együtt edzenek, korcsolyáznak így az összeszokottsággal nem lesz baj. „Mindenki felkapja a fejét arra, hogy két ilyen testvérpár is magyar színekben versenyez” – mondta Kruegerékről Liu Shaoang, akik magyar válogatottsága számára is plusz motivációt jelent.

A női csapatból Jászapáti Petra kijelentette, jó futamfelépítést, jó versenyzést, és egy szuperdöntőt vár magától a debreceni kontinensviadalon. „Jól felkészültünk, karácsony óta azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb formában legyünk, remélem, ez ki is fog jönni” – fogalmazott Jászapáti, aki 500-on, 1500-on és a váltóval is bízhat a jó szereplésben. „Összesen öt versenyt futottunk a váltóval, de edzésen is nagyon sokat gyakoroltuk a versenyszituációkat. Remélem, mostanra összeértünk annyira, hogy ez a jégen is látszódjon” – tekintett előre a debreceni viadalra. Meglátása szerint az előzésekben fejlődött legtöbbet, és mivel a 2017-es, magyarországi olimpiai kvalifikációs világkupa „jó élmény volt számára”, bízik abban, hogy Debrecenből is hasonló élményekkel fog hazatérni.

További tartalmak