Musorujsag
Élő Eredmények

Liuék sporttörténelmi sikerre készülnek a debreceni Európa-bajnokságon

MTI
A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók újabb sporttörténelmi sikerekre készülnek a péntektől vasárnapig tartó debreceni Európa-bajnokságon – élen a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang testvérpárral.

Az Európa-bajnokságot az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti, a részletes programot itt találja.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang halmozta az érmeket a tavalyi, dordrechti rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/EPA/ANP/Vincent Jannink)

„Az öcsémmel azért dolgozunk, hogy minden évben egyre magasabbra tegyük a lécet, minél szebb eredményeket érjünk el. Jó lenne a dordrechti eredményeket is felülmúlni Debrecenben” – utalt arra a kontinensviadal honlapján Liu Shaolin, hogy egy éve a hollandiai Eb-n az öt férfi számból négyet megnyertek. „Remélem, ezúttal sikerül megszerezni azt az ötödik aranyat is.”

Az FTC 24 éves versenyzője hozzátette, akkor sem lesz elkeseredett, ha ez most mégsem sikerül. Megfogalmazása szerint akkor majd sikerül legközelebb, jövőre, vagy azután.

„Szerintem elég jó formában vagyok. Örülök, hogy az elmúlt hetekben csak az Európa-bajnokságra fókuszálhattunk” – jelentette ki az 1500 méter és az összetett címvédője. „A váltóban kisebb-nagyobb változások zajlottak szezon közben, Debrecenben is egy új összetételű csapat lép jégre. Ezt a felállást élesben még nem próbáltuk ki, de nem tartunk semmitől, hiszen tényleg komolyan és keményen készültünk az elmúlt hetekben, így mindenki bele fogja tenni a közösbe azt, amit tud.”

Az olimpiai bajnok, világkupa-győztes és világcsúcstartó férfi váltó szintén címvédőként lép jégre, ám nem lesz tagja az ötkarikás aranyérmes Burján Csaba, akit a közösségi médiában tett kijelentése miatt decemberben felfüggesztett a hazai szövetség. Mivel egyelőre nem született döntés a fegyelmi eljárásban, így nem tagja a csapatnak.

Edzésben a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott (Fotó: Facebook/Hunskate)

Ott lesz viszont az olimpiai ezüstérmes Krueger John-Henry, akinek a szeptemberi országos bajnokságon letört egy darab a szárkapocscsontjából, emiatt az amerikai születésű sportoló kihagyta az idény eddigi részét, így az Eb-n debütál magyar színekben. Mivel teljesen még nem érte utol magát, egyéniben bátyja, Krueger Cole szerepelhet a Liu fivérek mellett, akik közül az 500 méteren címvédő Liu Shaoang felkészülését hátsérülés nehezítette. A váltó ötödik tagja Varnyú Alex lesz.

A sporttörténelmi sikerek megismétlésében, vagy felülmúlásában segítheti a magyarokat, hogy a visszavonulásából másodszor is visszatért, hatszoros olimpiai bajnok Viktor An nem indul a hajdúsági városban, ahogy a hollandok 4-szeres vb- és 18-szoros Eb-aranyérmes, Sjinkie Knegt sem épült még fel súlyos sérüléseiből. Hiányukban az a Szemjon Jelisztratov lesz a Liu fivérek legnagyobb riválisa, aki tavaly azt a „hiányzó”, 1000 méteres aranyat megszerezte. A Liu Shaolinhoz hasonlóan olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz sportolóval ráadásul jól ismerik egymást a magyarok, mivel a nyári edzőtáborban együtt készültek.

A nőknél nem lesz hiány világklasszisokban, a hollandok a legjobb csapatukkal érkeztek, így indul az olimpiai és világbajnok, valamint összetettben és 1500 méteren címvédő Suzanne Schulting. A legérdekesebb versenyre a női 500 méteren van kilátás, mivel ott lesz a mezőnyben a szám holland világbajnoka, Lara van Ruijven, olasz olimpiai bajnoka, az egyéves kihagyása után visszatért Arianna Fontana és lengyel vk-győztese, egyúttal a táv címvédője, Natalia Maliszewska.

A magyarok tavalyi eredményeik alapján két versenyzőt indíthattak volna, de házigazdaként végül teljes, háromfős csapatot szerepeltethetnek. Közülük leginkább Jászapáti Petra okozhat kellemes meglepetést, ő akár döntőbe is juthat, ahogy azt tette már többször a vk-viadalokon. Mellette a 2018-ban, Drezdában 1500 méteren Eb-bronzérmes Bácskai Sára Luca és az ausztrál születésű Lockett Deanna indul még. A tavaly gyengébb összeállításban is bronzérmes váltóban pedig Sziliczei-Német Rebeka és Kónya Zsófia juthat szóhoz.

Huszonnégy ország közel 150 versenyzője áll rajthoz a debreceni Eb-n, amelyre a szervezők tájékoztatása szerint majdnem az összes jegy elkelt. Pénteken a selejtezős napon a szervezők 500 hátrányos helyzetű gyereket látnak vendégül Debrecen 160 kilométeres vonzáskörzetéből. Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit rendezik, vasárnap pedig az 1000 méter végcsatározásait és a staféták fináléit láthatják a nézők.

Magyar szempontból a tavalyi volt minden idők legsikeresebb Eb-je: összesen 4 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzéremmel zárt a válogatott.

Az Európa-bajnokság eseményeit élőben közvetítő M4 Sport stábját Vásárhelyi Tamás kommentátor és Tihany Viktor műsorvezető alkotja, munkájukat szakértelmével segíti az olimpiai bajnok Knoch Viktor, az Európa-bajnok Heidum Bernadett, valamint szakkommentátori szerepkörben a sportág szintén kiemelkedő magyar versenyzője, Darázs Péter.

További tartalmak