Nem tudom, mennyire változtatta volna meg az életünket, ha elsők vagyunk az olimpián

A születésnapos Regőczy Krisztina csak a szépre emlékezik pályafutásából, melyen a legnagyobb sikereket (olimpiai ezüst, világbajnoki arany) Sallay András oldalán érte el.

Vasárnap ünnepli 65. születésnapját Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes, világbajnok műkorcsolyázó. Ebből az alkalomból készített vele interjút a Kossuth Rádió, melyből kiderült, hatévesen kezdett korcsolyázni és saját bevallása szerint egyik pillanatról a másikra beleszerelmesedett a jégtáncba.

"Párhuzamosan zongoráztam és korcsolyáztam és amikor választani kellett egy percig nem gondolkoztam, melyiket szeretném csinálni" - mondta a mindig mosolygós korábbi sportoló.

Legnagyobb sikereit Sallay Andrással párosban érte el, akivel egy pályán edzettek, közös edzőjük volt. Lesték egymást a pálya két sarkából és mindketten rágták az edzőjük, Ribák Tibor fülét, hogy együtt szeretnének korcsolyázni. Végül beadta a derekát, összeengedte őket és végül 1974-től 1980-ig minden világversenyen a legjobb hatba jutottak.

"Szerencsénk volt, nem volt olyan sérülésünk ami megállított volna, majd a későbbiekben tudtunk edzeni angol edzőkkel, tudtunk utazni. Itthon nem volt fedett pálya, és mindig csodálkoztak ezen az ellenfelek, hiszen az egyetlen nemzet voltunk a világversenyeken ahol nem volt fedett jégpálya" - mondta arról, mennyivel nagyobb hátrányból indultak a riválisaiknál.

Ennek ellenére amikor az utolsó verseny után megkérdezték, hogy újra kezdenék e, mindketten rávágták: boldogan! Pályafutásuk csúcsa 1980-ban volt, akkor a Lake Placid-i téli olimpián ezüst-, a dortmundi világbajnokságon aranyérmesek lettek.

A Lake Placid-i ezüstérmet lehet a pechnek, a bírói ellenszenvnek, vagy a magyar sportdiplomácia gyengeségének tulajdonítani, hiszen szakértők szerint is az övék volt a legszebb és leglátványosabb gyakorlat.

"Hiába taglalgatjuk, nem tudom mennyire változtatta volna meg az életünket ha elsők vagyunk az olimpián, így talán sokkal több figyelmet kaptunk mert mindenki emlékezett rá. Két hét múlva a vb-t megnyertük, ami nagyon fontos volt számunkra, főleg azután, hogy az olimpián végig 38 fok feletti lázzal versenyeztem" - emlékezett Regőczy.

Az Eb-ken két-két ezüst és bronzérem jutott nekik, pedig szinte mindig ugyanazzal a két szovjet párral voltak harcban. amatőr pályafutásuk után profinak álltak, két amerikai jégrevüben is szerepeltek, Amerikát és Kanadát keresztül kasul bejárták.

"Rettenetesen élveztem minden szakaszát a pályafutásomnak, én még az edzéseket is szerettem. Ezért maradtam a jég mellett előbb edzőként, majd a nemzetközi szövetségben.Az egyedüli világbajnok kettős vagyunk akik mindketten benne maradtak a sportban" - mondta.

Elárulta, Sallayval a 17 éves közös munka után a mai napig számíthatnak a másikra. Talán amiatt is, mer ha egy edzésen bármennyire is összevesztek, ha lejöttek a jégről, ez teljesen elmúlt.