Musorujsag
Élő Eredmények

Liu Shaolin Sándor: Mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy újra olimpiai bajnok legyek

Liu Shaolin Sándor: Mindent meg kell tennem annak érdekében, hogy újra olimpiai bajnok legyek

M4 Sport
Nehéz volt újra motivációt találna a 2018-as olimpiai bajnoki cím után Liu Shaolin Sándornak, azonban a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó a karantén ideje alatt magába szállt, és elhatározta, újra olimpiai bajnok szeretne lenni. A 24 éves koris az M4 Sportnak beszélt arról, hogy kötelessége példát mutatni ebben az időszakban is, bízik benne, hogy a téli olimpiára nem lesz hatással a nyári halasztás, de szót ejtett arról is, kínai barátai, ismerősei hogyan élték meg a vírus terjedését.

Ahogyan a legtöbb válogatott sportlót, úgy a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagjait is letesztelték koronavírusra. Igaz, a hivatalos értesítőt még nem kapták meg, de Liu Shaolin Sándor az M4 Sportnak elárulta, mindkét tesztje negatív lett. A járvány a gyorskorcsolyázók programját is teljesen felborította, nem tudták a szokásos módon elkezdeni a felkészülést. Ugyan az egyéni edzésterv szerint tudnak dolgozni, de a csoportos edzéseket kevésbé hatékonyan tudják végezni.

„Ha nem lenne ez a koronavírus, akkor már keményen elkezdtük volna a felkészülést, lett volna májusban egy Hollandiai edzőtábor, ami azért is lett volna jó, mert ott még nem voltunk, de erről hivatalosan értesítettek minket, hogy elmarad. Lett volna egy olaszországi is, azt áttettük augusztusra, de meglátjuk, hogy azt megtartják-e egyáltalán.”

A 24 éves koris elárulta, volt már arról szó, hogy a két negatív teszt után kisebb csoportokban elkezdenek edzeni, betartva a kétméteres távolságot. „Maszkban kell majd edzenünk, ami elég nehéz, sokkal másabb levegőt venni benne. Lehet, hogy majd 3-4 métert is kell tartanunk egymás között és akkor maszk nélkül is tudunk edzeni.”

Liu elárulta, a phjongcshangi olimpia után nehéz volt újra edzésbe állnia, pedig azt gondolta, minden sokkal könnyebben fog menni, mint előtte. „Akkor voltak motivációs nehézségeim, de ez a karantén jól is jött, mert tudtam kicsit gondolkodni, elvonulni, újra tudtam magam motiválni. Arra döbbentem rá, hogy két év van még az olimpiáig és meg kell tennem minden annak érdekében, hogy újra olimpiai bajnok legyek. Újra abban a szituációban vagyok, hogy hiányzott már az edzés, az, hogy elfáradjak, újra  nagyon motivált vagyok.”

Bevallotta, bele se meri magát képzelni abba a szituációba, amit a sportolók éreztek, mikor kiderült, elhalasztják a 2020-as nyári játékokat, hiszen nagyon nehéz lehet a bizonytalan felkészülés, az, hogy nem tudják, mikorra kell egyáltalán formába lendülniük.

Olimpiai bajnokként kötelességének érzi, hogy példát mutasson, hiszen nagy felelősség van rajta. „Nagyon sokat gondolkoztam rajta, hogy felmegyek a Normafára vagy a Margitszigetre futni. De az is nagyon veszélyes. Inkább itthon tekerek, mint futok. Próbálok ilyen dolgokra is odafigyelni, hogy mindenki megértse, hogy ez a legfontosabb, így tudjuk leggyorsabban megállítani a vírust.”

Az olimpiai bajnok koris a koronavíurs-járvány kínai eredetével kapcsolatban elmondta, őt már szerencsére nem tekintik kínainak, de sok ismerőse nagyon félt, mert negatívan viselkedtek velük, elutasították őket, hozzátette, a februári versenyeken a kínai versenytársakkal is sokan távolságtartóak voltak.

Kínában élő családtagjai kivétel nélkül jól vannak, nagypapája ebben az évben tölti be 90. életévét, de ő is kitűnő egészségnek örvend.

„Nagyon remélem, hogy a nyári olimpia elhalasztása nem lesz hatással a 2022-es télire, hiszen nagyon keményen készülök rá. A szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztonságos legyen a pekingi olimpia, azonban ha más országokban még jelen lesz a vírus, akkor nyilván eltolják, hiszen egy olimpiai úgy nem az igazi, ha nem tud rajta mindenki részt venni.”

A távolabbi terv természetesen az olimpia, közelebbit azonban nem tud mondani, hiszen bizonytalan a szezonkezdet is, mely az előzetes információk alapján decemberben lesz, de még ez is teljesen képlékeny.

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva tekintheti meg.

További tartalmak