Musorujsag
Élő Eredmények

„Szeretném azt hinni, hogy érettebb lettem” – Burján Csaba megtanulta a leckét

„Szeretném azt hinni, hogy érettebb lettem” – Burján Csaba megtanulta a leckét

M4 Sport
Az első pár hetet „túl kellett élnie”, de tanult az esetből és érettebben jött ki a helyzetből Burján Csaba, aki az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában többek között a kezdeti őrlődésről, egyéves eltiltásáról, a válogatott megsértett vezetőedzőjével ápolt kapcsolatáról, a tanulságokról és a 2022-es pekingi olimpiáról is beszélt.

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó négy hónapja nem edzhet társaival, miután a szövetség előbb decemberben felfüggesztette, majd az ellene lefolytatott fegyelmi eljárás végén februárban egyéves eltiltást szabott ki rá egy Kínát sértő bejegyzése miatt.

„Másnap, amikor felkeltem, és főleg edzés után, amikor szóltak, hogy baj lett belőle, akkor éreztem először, hogy gond van. Aztán ahogy telt a nap, úgy lett egyre nagyobb az ijedtség is. Nyilván az első egy-két nap volt a legrosszabb, mikor az ember felfogta, hogy mennyire komoly lett a dolog. Akkor nagyon magam alatt voltam pár napig” – elevenítette fel az esetet követő érzéseit az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában.

Hozzátette, a kezdeti ijedtség után nem saját pályafutását, vagy hírnevét féltette, hanem attól tartott, hogy a sanghaji világkupa-állomáson versenyző csapattársai tűnnek fel rossz színben a helyiek szemében.

„Ez volt a legnagyobb dolog, amit fel kellett dolgozni, nyilván ez volt a legrosszabb az első pár napban. De szerencsére a családom, a barátok és a koris társak segítettek és támogattak, de mikor az ember hülyeséget csinál, hiába mondják neki, hogy lesz ez jobb is. Az első pár hetet túl kellett élni” – fogalmazott Burján, aki természetesnek tartja, hogy a szakmai stábban is valamelyest másként tekintettek rá az eset után-

„Nagyjából mindenki úgy reagált, ahogy vártam. Például egy edző szempontjából nézve: hiába vagyunk a hétköznapokban barátok, mint csapatvezetőnek és edzőnek teljesen másképp kell fellépnie. Az egyik kezével megölelne, a másikkal pofán vágna. Szóval az elején nemcsak bennem, több emberben is kettős érzések voltak, aztán egy bizonyos idő után lecsengett, és mindenkivel visszatért a kapcsolatom az úgymond normálisba” – mondta, bár azt is megjegyezte, hogy a válogatott vezetőedzőjével, a sértő megjegyzését érthetően nehezen viselő és az eset miatt felmondását benyújtó Csang Csing Linával pár napig nem sokat beszéltek.

„De nem is tudtam volna neki mit mondani azon kívül, hogy sajnálom. Addig is voltak nézeteltéréseink, ez az eset pedig hát nem vetített jó fényt rám, de szerintem ugyanúgy megmaradt a baráti kapcsolat. Szerencsére azóta jóra fordult a dolog, és kiderült, hogy nem kell elhagynia a csapatot. Biztos, hogy azt én sem viseltem volna jól.”

A szövetség döntésével kapcsolatban elmondta, őt is meglepte a büntetés mértéke, hiszen enyhébbre számított, ám igyekszik az egész képet nézni, és azt is elfogadja, ha más szerint még súlyosabb büntetést is kiszabhattak volna rá.

Az utóbbi hetekben nem érzi az eltiltás hátulütőit, hiszen a koronavírus-járvány miatt így is, úgy is egyénileg kellene készülni, ráadásul a márciusra tervezett vb-t és a tavaszi versenyeket is elhalasztották. Arra is gondolt, hogy kipróbálja magát külföldön, de mivel jelen helyzetben erről szó sem lehet, itthon igyekszik formában tartania magát, amiben egykori klubja és korábbi edzői segíthetnek neki.

„Szeretném azt hinni, hogy érettebb lettem, de a történések nem ezt mutatják – reagált mosolyogva, mikor a tanulságokról kérdeztük. – Sokat tanultam magammal kapcsolatban, főleg a sport kapcsán. Minél több szezont edz az ember, minél többet versenyzik, annál jobban kiismeri magát. Ilyen szempontból biztos sokat fejlődtem, és az eset után biztos érettebb lettem. Ebből biztos, hogy tanultam, úgyhogy ezek után ezt a tapasztalatot elrakom, és figyelni fogok rá, amíg sportolok.”

A történtek ellenére hiszi, hogy van visszaút a válogatottba, feltett célja, hogy ott legyen a 2022-es pekingi téli olimpián.

„Szeretnék ott lenni, és biztos, hogy ezért mindent megteszek. Rajtam nem fog múlni.”

További tartalmak