Musorujsag
Élő Eredmények

A Liu testvéreket tartja a világ leggyorsabb korisainak az olasz olimpiai bajnok, Fontana

A Liu testvéreket tartja a világ leggyorsabb korisainak az olasz olimpiai bajnok, Fontana

MTI
Arianna Fontana szerint a világ két leggyorsabb rövidpályás-gyorskorcsolyázója Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, ez pedig nagy szerepet játszott abban a döntésében, hogy a magyarokkal készül fel a 2022-es, pekingi téli olimpiára.

„Nekem nagyon fontos, hogy ilyen klasszisokkal edzhessek együtt. Mindannyiunknak az a célja, hogy fejlődjünk, erősödjünk, és legfőképp nyerjünk. Számomra ez a környezet rendkívül ösztönző, motiváló” – mondta a magyar testvérpárhoz hasonlóan olimpiai bajnok sportoló, aki arról is beszélt, hogy nem volt teljesen ismeretlen számára a közeg, mert tavaly nyáron már néhány hetet együtt töltött a magyar válogatottal, amikor az az olaszországi Courmayeurban edzőtáborozott.

A 30 éves gyorskorcsolyázó szerint ennek megfelelően könnyen és gyorsan sikerült beilleszkednie, illetve kifejezetten jól érzik magukat a magyar fővárosban Anthony Lobellóval, aki férje és egyben edzője is. Utóbbi az MTI-nek adott közös interjúban elárulta, az is szerepet játszott a döntésben, hogy fantasztikus edzői stáb segíti a magyar csapat munkáját, a kínai Csang Csing (Lina) és Bánhidi Ákos mellett pedig külön kiemelte dél-koreai születésű Dzse Szu Csunt, aki versenyzőként az ő edzője volt.

Fontana kifejtette, Olaszországban nem voltak adottak a feltételek számára, így mindenképpen másik országban kellett folytatnia a munkát.

„Még érzek elég erőt magamban, vágyom az újabb sikerekre, ezért jöttem Magyarországra, mert itt minden feltétel adott, hogy felkészüljek a következő téli olimpiára” – jelentette ki a világ egyik legjobb női rövidpályás-gyorskorcsolyázója.

„Az olaszok elvesztették, a magyarok viszont megnyerték edzőpartnernek Ariannát” – fűzte hozzá Lobello. Fontana a magyar női csapatról úgy vélekedett, hogy rendkívül fiatal, így óriási fejlődési lehetőség van benne.

Fontana nem zárta ki annak lehetőségét, hogy keretbe foglalja pályafutását, első olimpiája a 2006-os, torinói játékok volt és az utolsó, hatodik a 2026-os milánói, cortinai lehet, de mint hozzátette, egyelőre kizárólag Pekingre koncentrál.

„Ha azon túl leszünk, kezdődhet az álmodozás” – mondta Fontana, aki phjongcshangi diadala után egy évet kihagyott, majd tavaly tért vissza.

Nem Fontana az első kiváló rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki úgy döntött, hogy a magyarokkal készül, tavaly a szintén olimpiai bajnok orosz Szemjon Jelisztratov edzett a válogatottal állandó jelleggel. Az olasz sztár elárulta, vele nem egyeztetett a döntése előtt, mert a versenyekről és a tavalyi edzőtáborból ismerte a magyarokat, viszont olyan tapasztalt honfitársainak kikérte a véleményét, mint az úszó Federica Pellegrini és az országúti kerékpáros Elia Viviani.

Fontana a 2018-as, phjongcshangi olimpián a női 500 méteres számot nyerte meg, emellett két ezüst- és öt bronzérme van a 2006-os, torinói játékok óta. Egyetlen világbajnoki címét 2015-ben 1500 méteren érdemelte ki, de további 12 alkalommal állhatott dobogóra. A kontinensviadalokról több mint húsz aranyérme van.

További tartalmak